Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister De Jonge bezoekt 'coronahotel' in het Limburgse Urmond

Minister De Jonge bezoekt 'coronahotel' in het Limburgse Urmond

URMOND (ANP) - Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft paasmaandag een bezoek gebracht aan het zorghotel voor coronapatiënten in het Van der Valkhotel in Urmond, vlakbij Sittard. Hij liet zich daar bijpraten door zorgpersoneel en leidinggevenden van het zorghotel en de bijbehorende huisartsenpost (HAP).

De minister noemde het in een gesprek met medewerkers van de HAP "fantastisch wat jullie hier in zeer korte tijd hebben opgezet". Het viel de minister op hoe vanuit verschillende organisaties en disciplines een heel nieuw team was gevormd in het zorghotel. "Dat is heel erg mooi. Limburg is daarmee een goed voorbeeld voor de rest van het land", aldus de minister. "Het was hier mouwen opstropen en aan de slag!"

De minister deelde de zorgen van medewerkers en artsen, die zeiden dat mensen met andere aandoeningen uit angst wegblijven en niet naar hun huisarts gaan. Hij erkende dat de overheid misschien duidelijker moet communiceren dat mensen met klachten zich moeten melden. "We moeten duidelijk maken: blijf er niet mee rondlopen, anders is straks de kans op schade groot. Ga naar de huisarts, het is daar veilig", aldus De Jonge.

Capaciteit

In het zorghotel zijn volgens medewerkers tot nog toe in totaal 69 mensen opgenomen. De meesten waren afkomstig uit ziekenhuizen, maar konden niet terug naar huis, bijvoorbeeld omdat hun partner ziek, of oud en kwetsbaar is, of omdat er kleine kinderen zijn. Van de mensen die in het zorghotel zijn opgenomen, zijn er in totaal vier overleden. Zij hadden allen een hoge leeftijd en bijkomende ziekten. De opnameduur varieert er van enkele dagen tot twee weken.

Het zorghotel in Urmond heeft een capaciteit van 240 bedden, maar momenteel liggen er zo'n 25 coronazieken. Overwogen wordt om lege bedden beschikbaar te stellen voor hospicezorg en verstandelijk gehandicapten, zei voorzitter Jack Jansen van de stuurgroep coronacentrum Urmond.

Limburg telt twee zorghotels. Het andere ligt in Roermond. In de zorghotels worden mensen opgevangen die wel ziek zijn van het coronavirus, geen ziekenhuiszorg nodig hebben, maar thuis niet terecht kunnen.

Meer uit Binnenland

Brand Oosterwolde woedt nog steeds, omwonenden terug naar huis

OOSTERWOLDE (ANP) - De grote brand bij voedselbedrijf Tyson Foods aan de Houtwal in het Friese Oosterwolde woedt nog altijd. Omwonenden die vanwege de vrijkomende rook hun huis moesten verlaten, kunnen inmiddels wel terugkeren, meldt een woordvoerder van de brandweer.

35 minuten geleden
KLM waarschuwt voor vertragingen en annuleringen om sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM waarschuwt reizigers zondag voor "vertragingen en annuleringen" als gevolg van het verwachte winterweer. "Houd er rekening mee dat als gevolg van de voorspelde sneeuwval op Amsterdam Airport op zondag 3 december de operationele capaciteit zal worden verminderd. Als gevolg hiervan moeten vertragingen en annuleringen worden verwacht", geeft de luchtvaartmaatschappij aan in een speciale banner op de website.

2 uur geleden
Vanaf zondagmiddag steeds meer sneeuw

HOUTEN (ANP) - Zondagmiddag en - avond trekt een sneeuwgebied vanuit het zuidwesten over het land. Rond het middaguur valt in Zeeland de eerste (natte) sneeuw. In de middag breidt die sneeuwval zich uit, en kan er een sneeuwdek van 5 centimeter ontstaan, verwacht Weeronline.

2 uur geleden
Drie mensen, onder wie twee kinderen, omgekomen bij ongeval op A1

AMERSFOORT (ANP) - Bij een ongeval zaterdagavond op de A1 bij knooppunt Hoevelaken met een spookrijder zijn drie mensen, onder wie twee kinderen, om het leven gekomen. Het gaat om kinderen van 12 en 14 jaar uit Hilversum. Ook de spookrijder, een 19-jarige man uit Roemenië, kwam om. De ouders van de omgekomen kinderen raakten zwaargewond en hun toestand is zorgelijk, meldt de politie.

2 uur geleden
Zeer grote brand bij bedrijf in Oosterwolde

OOSTERWOLDE (ANP) - Bij voedselbedrijf Tyson Foods aan de Houtwal in het Friese Oosterwolde woedt in de nacht van zaterdag op zondag een zeer grote brand. De brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om de uitslaande brand te bestrijden, meldt een woordvoerder.

6 uur geleden
Code oranje in Noord- en Zuid-Holland beëindigd

DEN HAAG (ANP) - Het KNMI heeft code oranje voor Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid in de nacht van zaterdag op zondag om 00.28 uur opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel, aldus het weerinstituut.

9 uur geleden
Rode Kruis ingezet voor opvang asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.

12 uur geleden