Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister De Jonge besluit toch tot uitstel Omgevingswet, tot juli

Minister De Jonge besluit toch tot uitstel Omgevingswet, tot juli

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) stelt de invoering van de Omgevingswet toch uit, tot juli volgend jaar. Hij heeft lang vastgehouden aan invoering van de wet per 1 januari 2023, maar vindt het toch onverantwoord om aan die datum vast te houden, heeft hij aan de Eerste en Tweede Kamer laten weten.

Aanleidingen voor zijn besluit zijn het uiterst kritische rapport van het Adviescollege ICT-toetsing, dat op verzoek van de Eerste Kamer is opgesteld, en overleg met gemeenten, provincies en waterschappen. Het zogeheten Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) - cruciaal voor de uitvoering van de wet - kent nog "forse beperkingen" die tot risico's leiden als de wet op 1 januari wordt ingevoerd, stelt het adviescollege in een maandag gepubliceerd advies. Het spreekt zich weliswaar niet uit over een datum van inwerkingtreding, maar tussen de regels door is te lezen dat het college invoering per 1 januari onverantwoord vindt.

Het is volgens De Jonge niet te vermijden dat er tijdelijk een "kleine dip" ontstaat in het aantal vergunningen dat bedrijven en burgers aan kunnen vragen als de nieuwe wet van kracht wordt. Maar hij wil voorkomen dat dit helemaal stilvalt. De minister wil de gemeenten en provincies die met het DSO moeten gaan werken meer tijd geven om te oefenen met de nieuwe wet en andere voorbereidingen te treffen. Hij wil er echter voor waken dat de kennis en ervaring die ze al hebben opgedaan verloren gaat. Daarom wil hij de wet niet te lang uitstellen.

Nadelen

De woonminister heeft lang volgehouden dat hij de wet begin volgend jaar in wil laten gaan, omdat hij ook grote nadelen ziet als de datum verder naar achter wordt geschoven. Zo vreest hij dat uitstel alleen maar leidt tot meer uitstel en dat gemeenten en provincies die wel voldoende voorbereid zijn in het nadeel zijn. Dit leidt bovendien tot extra kosten van "enkele tientallen miljoenen".

De Omgevingswet bundelt 26 bestaande wetten en ruim honderd regels en regelingen op het gebied van ruimtelijke ordening. Daardoor moet het voor burgers en bedrijven makkelijker worden om een vergunning aan te vragen en voor gemeenten om die vergunning sneller te kunnen verlenen. De wet is in 2015 aangenomen in de Tweede Kamer en in 2016 door de Eerste Kamer. De invoering ervan is al vier keer uitgesteld.

De nieuwe wet moet de procedures versimpelen en dat is hard nodig, zegt de minister. "We hebben nogal wat te doen." De Jonge somt op: 900.000 woningen bouwen, de energietransitie en de landbouw hervormen. "Dus laten we alstublieft gebruik maken van de wet die panklaar ligt met brede parlementaire steun."

Meer uit Binnenland

Uit puin Duits hotel gered Urker gezin vernoemt baby naar redder

URK (ANP) - De man en vrouw uit Urk die in augustus met hun kind onder het puin van een ingestort hotel in het Duitse Kröv vandaan werden gehaald, hebben hun onlangs geboren baby vernoemd naar de reddingswerker die hen heeft geholpen. Dat meldt de moeder van het gezin op Instagram over hun zoon Christoph, die afgelopen donderdag werd geboren. Volgens haar waagde de Duitse Christoph in augustus zijn leven om hen uit het puin te redden. "Het had zoveel anders kunnen zijn", schrijft ze.

5 uur geleden
Aanhoudingen bij pro-Israël demo op de Dam, sfeer 'beheersbaar'

AMSTERDAM (ANP) - Bij een pro-Israëlische demonstratie op de Dam in Amsterdam zijn enkele mensen aangehouden, meldt de politie. Volgens een politiewoordvoerder zijn er een kleine honderd man bij de manifestatie. De sfeer is "beheersbaar".

5 uur geleden
CDA'ers: recht Israël om zich te verdedigen kent grenzen

AMSTERDAM (ANP) - Het recht van Israël om zich te verdedigen kent grenzen, schrijven CDA'ers Henri Bontenbal en Derk Boswijk in een opiniestuk in Trouw. Hun partij heeft zich volgens hen in het verleden terughoudend opgesteld bij kritiek op Israël vanuit "historisch besef". Maar waar het recht om zich te verdedigen eindigt, begint naar hun zeggen de "morele plicht om te spreken".

5 uur geleden
'Mondjesmaat' meldingen Nederlanders over stroomstoring

DEN HAAG (ANP) - Bij de alarmcentrale van de ANWB, komen "minimaal en mondjesmaat" meldingen binnen van Nederlanders die getroffen zijn door de stroomstoring in Spanje of Portugal.

8 uur geleden
Rover blij met 'Onderwegpas', maar bezorgd over toekomst ov

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover zegt blij te zijn dat het kabinet zich sterk wil maken voor een 'Onderwegpas', waarmee mensen met een laag inkomen goedkoper of gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen in de daluren. Tegelijkertijd maakt de organisatie zich grote zorgen dat het kabinet geen geld vrijmaakt voor NS en dat er fors wordt bezuinigd op het stads- en streekvervoer.

11 uur geleden
Den Haag: noodverordening tegen blokkade A12 is niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Noodverordeningen tijdens de NAVO-top mogen niet worden gebruikt om bijvoorbeeld een blokkade van de A12 te voorkomen. Dat laat de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, maandag weten. Hij zegt dat hij daarvoor andere middelen heeft. Zo kan een burgemeester beperkingen opleggen, maar ook opdracht geven aan de politie om een einde te maken aan een blokkade.

11 uur geleden
Zwemmen kan weer in plas vlak bij Chemours na PFAS-maatregelen

DORDRECHT (ANP) - Het is weer verantwoord om te zwemmen in Merwelanden, een recreatieplas in Dordrecht vlak bij de Chemours-fabriek. De provincie Zuid-Holland heeft het negatieve zwemadvies ingetrokken voor Plas Merwelanden, die op de lijst staat met 105 aangewezen zwemlocaties voor 2025. De provincie gaf in 2023 het advies om niet in het meertje te zwemmen vanwege verhoogde concentraties PFAS.

12 uur geleden