Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister De Jonge besluit toch tot uitstel Omgevingswet, tot juli

Minister De Jonge besluit toch tot uitstel Omgevingswet, tot juli

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) stelt de invoering van de Omgevingswet toch uit, tot juli volgend jaar. Hij heeft lang vastgehouden aan invoering van de wet per 1 januari 2023, maar vindt het toch onverantwoord om aan die datum vast te houden, heeft hij aan de Eerste en Tweede Kamer laten weten.

Aanleidingen voor zijn besluit zijn het uiterst kritische rapport van het Adviescollege ICT-toetsing, dat op verzoek van de Eerste Kamer is opgesteld, en overleg met gemeenten, provincies en waterschappen. Het zogeheten Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) - cruciaal voor de uitvoering van de wet - kent nog "forse beperkingen" die tot risico's leiden als de wet op 1 januari wordt ingevoerd, stelt het adviescollege in een maandag gepubliceerd advies. Het spreekt zich weliswaar niet uit over een datum van inwerkingtreding, maar tussen de regels door is te lezen dat het college invoering per 1 januari onverantwoord vindt.

Het is volgens De Jonge niet te vermijden dat er tijdelijk een "kleine dip" ontstaat in het aantal vergunningen dat bedrijven en burgers aan kunnen vragen als de nieuwe wet van kracht wordt. Maar hij wil voorkomen dat dit helemaal stilvalt. De minister wil de gemeenten en provincies die met het DSO moeten gaan werken meer tijd geven om te oefenen met de nieuwe wet en andere voorbereidingen te treffen. Hij wil er echter voor waken dat de kennis en ervaring die ze al hebben opgedaan verloren gaat. Daarom wil hij de wet niet te lang uitstellen.

Nadelen

De woonminister heeft lang volgehouden dat hij de wet begin volgend jaar in wil laten gaan, omdat hij ook grote nadelen ziet als de datum verder naar achter wordt geschoven. Zo vreest hij dat uitstel alleen maar leidt tot meer uitstel en dat gemeenten en provincies die wel voldoende voorbereid zijn in het nadeel zijn. Dit leidt bovendien tot extra kosten van "enkele tientallen miljoenen".

De Omgevingswet bundelt 26 bestaande wetten en ruim honderd regels en regelingen op het gebied van ruimtelijke ordening. Daardoor moet het voor burgers en bedrijven makkelijker worden om een vergunning aan te vragen en voor gemeenten om die vergunning sneller te kunnen verlenen. De wet is in 2015 aangenomen in de Tweede Kamer en in 2016 door de Eerste Kamer. De invoering ervan is al vier keer uitgesteld.

De nieuwe wet moet de procedures versimpelen en dat is hard nodig, zegt de minister. "We hebben nogal wat te doen." De Jonge somt op: 900.000 woningen bouwen, de energietransitie en de landbouw hervormen. "Dus laten we alstublieft gebruik maken van de wet die panklaar ligt met brede parlementaire steun."

Meer uit Binnenland

VNG roept Faber op om op belangrijker asielbeleid te focussen

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber zou zich op belangrijkere zaken moeten focussen dan het uitje van minderjarige asielzoekers uit een azc in Sint Annaparochie. Dat laat vicevoorzitter Mark Boumans van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag weten via zijn woordvoerder.

1 minuut geleden
Politie publiceert foto van schutter Rijswijk

RIJSWIJK (ANP) - De politie heeft vrijdag een foto gepubliceerd van de man die vorige week de Turkse Cemil Önal (41) doodschoot in Rijswijk. Op de foto is een man te zien in zwarte sportkleding. Volgens de politie schoot hij de 41-jarige Önal dood op een vol terras.

12 minuten geleden
Rutte wil dat nieuwe NAVO-norm van 5 procent in 2032 gaat gelden

DEN HAAG (ANP) - Secretaris-generaal Mark Rutte van de NAVO wil dat de verhoogde norm voor uitgaven aan defensie in 2032 van kracht wordt. Dat zei premier Dick Schoof vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraad.

25 minuten geleden
Moldaviër vast om aanvallen met gijzelsoftware op Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een man uit Moldavië is in zijn land opgepakt, omdat hij in 2021 betrokken zou zijn geweest bij aanvallen met ransomware op Nederlandse organisaties. Hij zit vast, zodat hij kan worden uitgeleverd.

41 minuten geleden
COA zet alternatief uitje azc-kinderen door na bemoeienis Faber

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat het alternatieve uitje voor de minderjarigen uit een asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie ook na de tweede ronde van kritiek van asielminister Marjolein Faber doorgaan. De plannen zijn onveranderd, reageert het opvangorgaan, bovendien vallen recreatieve activiteiten binnen het lopende beleid.

45 minuten geleden
Ex-advocaat Taghi ontkent 'met kracht' verdenkingen tegen hem

AMSTERDAM (ANP) - De voormalig advocaat van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi ontkent "met kracht" zich schuldig te hebben gemaakt aan enig misdrijf, "laat staan aan deelname aan een criminele organisatie en/of het naar buiten brengen van berichten met criminele lading". Dat laat de advocaat van Vito Shukrula vrijdag namens hem weten.

1 uur geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

1 uur geleden