Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Bruins Slot: overheid moet dienstbaar en dichtbij zijn

Minister Bruins Slot: overheid moet dienstbaar en dichtbij zijn

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid heeft zich te lang gericht "op alleen efficiëntie en doelmatigheid". Een overheid hoort juist ook "dienstbaar en dichtbij" te zijn. Dat zegt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Ze reageert op een rapport dat drie adviesraden maandag gezamenlijk naar buiten hebben gebracht.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). De drie adviesraden constateren dat de overheid te weinig aandacht heeft voor regio's met problemen. Inwoners voelen zich niet gezien en niet begrepen, hebben het gevoel dat de overheid er niet voor hen is en niets doet om ze te helpen. De overheid steekt vooral geld in de grote steden.

"Het gaat pas goed met Nederland als het overal in Nederland goed gaat", aldus de minister. "Dit rapport stelt dat er door beleidskeuzes van de overheid te grote verschillen zijn ontstaan tussen hoe goed het gaat met regio’s. Dat kan nooit de bedoeling zijn." Voor de zomer komt het kabinet met een uitgebreide reactie.

Overgangsperiode

Bruins Slot kreeg het rapport uitgereikt in het Drentse dorp Veenhuizen, aan de grens met Friesland. In haar toespraak verwees de minister naar de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen eerder deze maand. In elke provincie kreeg de BoerBurgerBeweging de meeste stemmen. Bruins Slot noemt dat een signaal uit de samenleving. "Veel mensen vinden dat de overheid onvoldoende naar hen luistert en twijfelen aan haar vermogen om de grote uitdagingen van onze tijd aan te pakken. We mogen niet doof zijn voor dit signaal."

Volgens de CDA-minister zit Nederland in een overgangsperiode "onderweg naar een andere manier van denken en werken". Ze zegt dat de overheid zich moet laten leiden door "dienstbaarheid, responsiviteit en rechtvaardigheid", en dat daarom 900 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de leefbaarheid van regio's.

Meer uit Politiek

Onderzoekers: NSC sprong in links-conservatief 'gat'

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft zijn twintig Kamerzetels deels te danken aan een economisch links, cultureel conservatief profiel. Dat schrijven onderzoekers van het politicologisch blog Stukroodvlees dinsdag in een analyse van cijfers van het Nationaal Kiezersonderzoek.

6 uur geleden
Onderwijsministers: we nemen oproep Joods Overleg zeer serieus

DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zullen zich blijven uitspreken over de toename van het aantal antisemitische incidenten in het onderwijs en de culturele sector. Dat zeggen zij in reactie op uitlatingen van het Centraal Joods Overleg (CJO). Volgens de organisatie zijn de bewindspersonen te stil en zouden zij meer van zich moeten laten horen en zich moeten "uitspreken, veroordelen en opkomen voor joodse studenten of theatermakers".

22 uur geleden
Manifest van alle provinciale BBB-fracties over 'mestcrisis'

ZWOLLE (ANP) - De BBB-fracties in de twaalf provincies hebben maandag allemaal een eigen manifest over "de mestcrisis in Nederland" verstuurd aan de Eerste en Tweede Kamer en aan het demissionaire kabinet. Ze roepen daarin op om boeren een toekomst te geven en gezamenlijk te werken aan maatregelen die "leiden tot vooruitgang van natuur en milieu en niet tot achteruitgang van de veehouderij".

22 uur geleden
Weerwind wil oplossing voor 36 jongeren die lang wachten op straf

DEN HAAG (ANP) - Voor 36 jonge delinquenten die enkele jaren geleden werden veroordeeld tot een korte celstraf maar die nog steeds niet hebben uitgezeten, moet duidelijkheid komen, vindt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij gaat de rechter vragen of de straf kan worden kwijtgescholden, verminderd, veranderd of alsnog moet worden uitgezeten, schrijft hij in een Kamerbrief.

1 dag geleden
PVV neigt naar steun wet middenhuur, formerende partijen verdeeld

DEN HAAG (ANP) - De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen vallen en daardoor een lagere huurprijs krijgen. De wet haalt het niet zonder steun van die partij.

1 dag geleden
Minister positief over intentie ASML om te groeien in Nederland

EINDHOVEN (ANP) - Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) noemt het "goed nieuws" dat ASML de intentie heeft om in Nederland te investeren in de uitbreiding van kantoren en onderzoeks- en productiefaciliteiten. Die uitbreiding zou kunnen op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven, werd maandag bekendgemaakt. "Hieruit spreekt ook vertrouwen in ons vestigingsklimaat en de steun die het kabinet daarbij geeft aan de chipsector", zegt de bewindsvrouw in een eerste reactie.

1 dag geleden
Noord-Holland zoekt naar wél werkbaar referendum

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland kent sinds 2018 een raadplegend referendum, maar de verordening die dat regelt vertoont allerlei technische en juridische gebreken. De provinciale politiek wil die repareren, bleek maandag in een debat over een voorstel van Gedeputeerde Staten de verordening tijdelijk buiten werking te stellen.

1 dag geleden