Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Bruins Slot: laag vertrouwen opdracht voor kabinet

Minister Bruins Slot: laag vertrouwen opdracht voor kabinet

DEN HAAG (ANP) - Dat veel Nederlanders geen of weinig vertrouwen hebben in de politiek, betekent dat het kabinet de "belangrijke opdracht" heeft om "mensen het gevoel te geven dat de overheid er ook voor hen is", zegt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Ze benadrukt dat het kabinet al maatregelen heeft getroffen om de overheid dienstbaarder te maken tegenover de burger, maar er is en blijft "werk aan de winkel", zegt de bewindsvrouw.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) presenteerde deze week een onderzoek waaruit blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders geen of weinig vertrouwen in de politiek heeft. Aan de overheid de taak om te voorkomen dat meer burgers afhaken, en om oplossingen te vinden voor de grote maatschappelijke problemen als de vastgelopen woningmarkt, de vastgelopen opvang van asielzoekers, de stikstofcrisis en de torenhoge prijzen.

Bruins Slot denkt dat de uitvoeringsorganisaties van de overheid een belangrijke rol hebben. Zij krijgen van het kabinet meer ruimte om af te wijken van wetten als individuele situaties daarom vragen, bijvoorbeeld omdat de regels onterecht hard uitpakken. Het kabinet zelf probeert wetten te verbeteren als er problemen mee zijn. Daarnaast is er bij de overheid veel minder focus op "doelmatigheid en efficiëntie", meent de bewindsvrouw. De cijfers zullen dus niet tot een nieuwe aanpak leiden, maar benadrukken volgens haar wel het belang van de ingeslagen koers.

Opmerkelijk is ook dat uit het SCP-onderzoek blijkt dat het vertrouwen ook vlak na het aantreden van het nieuwe kabinet begin dit jaar relatief laag bleef, terwijl er normaal gesproken sprake is van een opleving na de start van een nieuw kabinet. Bruins Slot wil niet uitgebreid analyseren waar dat aan ligt, maar wil liever "vooruit te kijken" naar het werk dat het kabinet nog moet verzetten.

Meer uit Politiek

Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

1 dag geleden
Van der Lee meldt zich als kandidaat voor voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.

1 dag geleden
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

1 dag geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

2 dagen geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

2 dagen geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

2 dagen geleden
Klijnsma roept Eerste Kamer op spreidingswet snel aan te nemen

ASSEN (ANP) - De commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, roept de Eerste Kamer op de spreidingswet snel aan te nemen, zodat de asielzoekers beter over het land verdeeld kunnen worden en er minder druk komt te liggen op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze noemt de situatie in Ter Apel "mensonterend".

2 dagen geleden