Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Bruins Slot bij herdenking genocide in Rwanda

Minister Bruins Slot bij herdenking genocide in Rwanda

KIGALI (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is zondag bij de herdenkingsceremonie in Rwanda van de genocide die daar dertig jaar geleden op die dag begon. Toen werden binnen een paar maanden zeker 800.000 mensen vermoord, voornamelijk Tutsi's, maar ook gematigde Hutu's.

"De genocide in Rwanda is een van de grootste humanitaire tragedies uit de geschiedenis. Dit mag niet worden vergeten. Daarom is het belangrijk om hier stil bij te blijven staan", zegt de demissionaire bewindsvrouw.

De genocide begon nadat het vliegtuig van president Juvénal Habyarimana (een Hutu) uit de lucht was geschoten bij de hoofdstad Kigali. Nog altijd is niet opgehelderd wie daar verantwoordelijk voor was. Na de vliegramp openden extremistische Hutu's de jacht op Tutsi's. Internationaal werd niet ingegrepen.

Huidig president Paul Kagame, destijds rebellenleider, maakte een eind aan de volkerenmoord. Hij en zijn vertrouwelingen hebben sindsdien de touwtjes stevig in handen in het land in het oosten van Afrika. Op economisch gebied is veel vooruitgang geboekt onder Kagame, maar dat is ten koste gegaan van de democratie.

"Nederland zet zich wereldwijd in voor de strijd tegen straffeloosheid voor internationale misdrijven", aldus Bruins Slot. "Zo ook in Rwanda, waar we ons hebben ingezet voor gerechtigheid voor de slachtoffers van de genocide tegen de Tutsi, onder meer door bij te dragen aan de wederopbouw van de justitiesector in Rwanda."

Na het bezoek aan Rwanda reist de minister door naar Ethiopië.

Meer uit Binnenland

Verdachte aanslag Spaanse politicus is vrouw (27) uit Den Bosch

AMSTERDAM (ANP) - De vrouw die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras (78) is 27 jaar en komt uit Den Bosch. Zij werd daar afgelopen vrijdag aangehouden op verzoek van Spanje. Het Openbaar Ministerie bevestigt een bericht van het AD hierover.

40 minuten geleden
Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

1 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 uur geleden
GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.000 zorgmedewerkers zouden erdoor op vooruitgaan, ook jongeren die op dit moment het minimumjeugdloon verdienen.

7 uur geleden
Musical over leven prinses Beatrix op komst

BEST (ANP) - Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best.

12 uur geleden
Halsema 'beetje gespannen' voor dodenherdenking op Dam

HILVERSUM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is "een beetje gespannen" voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen. Mensen moesten zich aanmelden om bij de herdenking op de Dam te zijn; alle 10.000 plekken zijn inmiddels vergeven.

14 uur geleden
Nederlandse vrouw opgepakt voor moordaanslag Spaanse politicus

MADRID (ANP) - Een Nederlandse vrouw is aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo-Vidal Quadras. Ze is op basis van een Europees arrestatiebevel in Nederland aangehouden, melden Spaanse media. De vrouw wordt onder meer verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag. Een woordvoerder van de Nederlandse politie laat weten niets te zeggen over de aanhouding en verwijst naar de Spaanse politie.

16 uur geleden