Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Blok naar Rome en Madrid om weg naar geldtop te plaveien

Minister Blok naar Rome en Madrid om weg naar geldtop te plaveien

DEN HAAG (ANP) - Nu de spanning in de onderhandelingen over de EU-begroting en het corona-herstelfonds toeneemt, nemen de onderhandelingspartners geen genoegen meer met videovergaderingen. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) bezoekt deze week Italië en Spanje, twee belangrijke lidstaten die Nederland tegenover zich vond. De Franse president Emmanuel Macron komt dinsdag naar Den Haag om premier Mark Rutte te spreken over diens verzet tegen het Frans-Duitse voorstel om de zwaarst getroffen lidstaten met subsidies, en niet zoals Nederland wil alleen leningen, te steunen.

Voor Blok zijn het de eerste diplomatieke reizen sinds het uitbreken van de coronacrisis. De bestemming van zo'n eerste bezoek geldt als een signaal: die gesprekspartner vindt de bezoeker kennelijk zo belangrijk dat die voorrang krijgt. Macron bezocht vorige week al Londen, maar doet volgens Haagse bronnen voor zijn tweede reis dus Den Haag aan.

Ook diplomaten, ministers en regeringsleiders moesten het de afgelopen maanden met videovergaderingen stellen. Dat maakt het moeilijker om meningsverschillen te overbruggen, klinkt het vaak.

Meer uit Politiek

VVD wil minder ruimte voor kabinet om af te wijken van begroting

DEN HAAG (ANP) - De VVD wil dat het kabinet minder gebruikmaakt van een wettelijk geregelde mogelijkheid om (extra) geld uit te geven zonder dat het parlement daar toestemming voor heeft gegeven. Deze uitzondering moet beperkt blijven tot noodzakelijke situaties, vindt de grootste regeringspartij. Een bewindspersoon moet wat de VVD betreft ook goed motiveren waarom het wil afwijken van de begroting en daarover zowel de Eerste als de Tweede Kamer vooraf in ieder geval goed informeren.

12 uur geleden
Schouten: fiat Eerste Kamer voor Pensioenwet belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten (Pensioenen) noemt het "een belangrijke stap" dat ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Pensioenwet. "Met deze wet zorgen we dat ons pensioen goed geregeld blijft", aldus de bewindsvrouw.

23 uur geleden
Historische pensioenwet krijgt ook in Eerste Kamer steun

DEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten kan de wet invoeren die een nieuw pensioenstelsel mogelijk maakt. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunt de wet: naast coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie kreeg het wetsvoorstel steun van PvdA, GroenLinks en SGP. Daarmee is de wettelijke basis voor een van de grootste sociale herzieningen van de afgelopen tijd een feit.

23 uur geleden
Uslu: filmindustrie de dupe van trage aanpassing Mediawet

DEN HAAG (ANP) - De filmindustrie is in het nadeel omdat het lang duurt voordat streamingdiensten als Netflix wettelijk worden verplicht om te investeren in Nederlandse producties, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Media). De wet die dit voorschrijft is al vijf jaar in voorbereiding en liep dit jaar verdere vertraging op omdat coalitiepartijen lang hebben onderhandeld over een deal. Dinsdag rondde de Tweede Kamer het debat over de wet af. Volgende week wordt deze naar alle waarschijnlijkheid gesteund door een Kamermeerderheid.

1 dag geleden
Rosenmöller: verlies senaatszetel GroenLinks heel jammer

DEN HAAG (ANP) - Beoogd voorzitter Paul Rosenmöller van de gezamenlijke senaatsfractie van GroenLinks en de PvdA noemt het "heel jammer" dat zijn partij een restzetel in de Eerste Kamer verliest aan Volt. GroenLinks zag dat van tevoren niet aankomen, zegt hij.

1 dag geleden
Veel voorkeursstemmen voor fractie in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de verkiezingen voor de Eerste Kamer dinsdag is er niet alleen strategisch gestemd om een andere partij aan zo veel mogelijk zetels te helpen. Ook binnen de partijen is er op die manier gestemd, in de hoop dat de voorkeursstemmen de samenstelling van de fracties in de Eerste Kamer kunnen veranderen.

1 dag geleden
Veel steun voor PvdA-senator Recourt op BES-eilanden

WILLEMSTAD (ANP) - Eerste Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) is de grote winnaar van de verkiezingen voor de Eerste Kamer op de BES-eilanden, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hij kreeg veertien van de negentien uitgebrachte stemmen in de drie bijzondere gemeenten.

1 dag geleden