Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Blok extreem bezorgd over Russische troepen bij Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De grote Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne vindt demissionair minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) "zeer zorgelijk". Ook de Tweede Kamer is erg ongerust over de situatie, bleek donderdag tijdens een debat.

Op de Krim en bij de oostelijke grens van Oekraïne zijn volgens de regering in Kiev ongeveer 80.000 Russische militairen met veel materieel samengetrokken. Rusland steunt al jaren separatistische rebellen in het oosten van Oekraïne.

Blok wilde nog niet speculeren over mogelijke stappen tegen Moskou als het ingrijpt in Oekraïne. Maar als Rusland daar gebied gaat annexeren zoals eerder met de Krim is gebeurd moet er een "heel stevig antwoord" komen, zei de bewindsman.

Krachtig signaal

De Kamer maakte duidelijk dat er sancties moeten komen als de Russische troepen in actie komen. Er is een "krachtig signaal" richting Moskou nodig, verklaarde Ruben Brekelmans (VVD). Militaire actie van de Russen moet volgens hem bestraft worden.

Daarbij staan maatregelen tegen pijplijn Nord Stream 2 niet bovenaan zijn lijstje, aldus de VVD'er. Maar hij kan zich wel voorstellen dat die optie op tafel komt als de zaak escaleert. Bij D66, PvdA en GroenLinks staat de pijplijn wel prominent op de mogelijke sanctielijst.

Nord Stream 2 moet Russisch gas naar West-Europa brengen. De pijpleiding die bijna gereed is, komt aan land in Duitsland. De VS dreigen bedrijven die zijn betrokken bij de bouw met strafmaatregelen. Het project zou Europa verdelen en verzwakken en de Russen te veel macht geven.

Meer uit Binnenland

Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

4 minuten geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

12 minuten geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. Meerdere brandweerwagens zijn ter plaatse. Het is niet duidelijk of en hoeveel dieren er in de stal zijn. Vanwege de brand is het treinverkeer tussen Groningen en Leer (Duitsland) stilgelegd. Ook heeft Rijkswaterstaat de op- en afritten van de A7 bij Beerta afgesloten.

25 minuten geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

34 minuten geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

38 minuten geleden
Voldoende personeel strandtenten voor warm weekend

DEN HAAG (ANP) - Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

1 uur geleden
Arnhem en netbeheerder proberen afsluiting energie te voorkomen

ARNHEM (ANP) - Arnhemse huishoudens die afgesloten dreigen te worden van energie, krijgen in het vervolg zowel van de gemeente als van netbeheerder Liander een brief waarin hulp wordt aangeboden. Liander heeft een speciaal team klaarstaan om te helpen bij problemen met de energierekening. De gemeente heeft teams die kunnen helpen bij alle eventuele schulden, inclusief de energienota. De gemeente en de netbeheerder vinden dat niemand letterlijk en figuurlijk in kou mag komen te staan, laat de gemeente weten.

1 uur geleden