
Minister Blok blijft samenwerken met Rusland
DEN HAAG (ANP) - Rusland keert zich steeds verder af van de internationale rechtsorde, probeert lidstaten van de Europese Unie tegen elkaar uit te spelen en de NAVO te verzwakken. Dat schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer waarin de Ruslandstrategie van het kabinet uiteen wordt gezet. Toch blijft de minister van mening dat "selectieve samenwerking" met het land, vooral op economisch vlak, belangrijk is en blijft.
De brief komt na een motie van de Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Chris Stoffer (SGP), die unaniem werd gesteund. Blok wijst in de brief op spionage-activiteiten van Rusland en het verspreiden van desinformatie via digitale middelen. Russische hackers probeerden bijvoorbeeld de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag in 2018 te hacken. Met name vanwege het onderzoek naar MH17 is Nederland volgens Blok "een interessant doelwit" voor spionage.
In een interview met De Telegraaf, waarin hij uitgebreid ingaat op de brief, erkent Blok dat de relatie met Rusland de afgelopen jaren steeds moeizamer is geworden. "Als je de laatste state of the union hoort van Poetin. De taal die hij uitsloeg, de borstklopperij, het was heel dreigend."
Toch pleit Blok voor het blijven onderhouden van de relaties. "Rusland is en blijft een grote buur, een kernwapenstaat. We moeten in gesprek blijven, al is het alleen maar om nucleaire ongelukken te voorkomen. Niet voor niets is Nederland voorstander van overleg tussen de NAVO en Rusland."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht dat de gaswinning in Groningen dit jaar kan worden gestopt. Eind deze maand valt een definitief besluit. "Maar zoals het er nu naar uitziet gaat het goed", zei premier Mark Rutte in het debat over het eindverslag van de parlementaire enquêtecommissie over gaswinning in Groningen.
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte voelt "boosheid en schaamte" omdat het toenmalige kabinet in 2012 op basis van verkeerde informatie besloot de gaswinning niet drastisch te verminderen, ondanks een dringend advies van toezichthouder SodM om dat wel te doen. Hij erkent dat deze beslissing "tot op de dag van vandaag" gevolgen heeft voor veel Groningers.
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder coalitiepartijen D66 en ChristenUnie, wil niet dat gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv'ers) bij hun asielaanvraag in detentie worden gezet. Dat is een van de voorstellen waar de Europese ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken donderdag en vrijdag over spreken als onderdeel van een Europees asielpact. Het kabinet staat, tot afgrijzen van veel Kamerfracties, achter dat voorstel.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De schade van Groningers in het aardbevingsgebied moet hoe dan ook worden hersteld, en huizen waarvan het nodig is moeten worden versterkt. "Whatever it takes", zegt premier Mark Rutte daarover in debat met de Tweede Kamer. "Daar mogen financiën niet de beperking zijn."
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De omgang met Groningers in het aardbevingsgebied en gedupeerden van het toeslagenschandaal zijn "onmogelijk" met elkaar te vergelijken als het gaat om politieke conclusies, vindt premier Mark Rutte. Na een rapport over het toeslagenschandaal bood het vorige kabinet zijn ontslag aan, nu willen Rutte en zijn kabinetsploeg door. Het gaat bij Rutte om een "weging van veel factoren".
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Op sommige plekken in het land zal het grondwaterpeil gevaarlijk laag worden de komende jaren, denkt minister Mark Harbers (Waterstaat). Hij verwacht dat de situatie op sommige plekken "precair" zal worden, zei hij tijdens een debat. Harbers overweegt een meldingsplicht voor waterputten waaruit water wordt opgepompt, en sluit ook een vergunningplicht niet uit.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma is bereid wettelijke maatregelen te nemen als zijn oproep aan scholen om de bijlesindustrie buiten de deur te houden te weinig effect heeft. Hij wil dat scholen geen reclame meer maken voor commerciële bureaus, het liefst zelf bijlessen organiseren en anders een organisatie zonder winstoogmerk inschakelen. Tijdens een debat over kansengelijkheid in het onderwijs vragen verschillende oppositiepartijen zich af of dit de problemen die zij zien bij de bijlesindustrie wel oplost.
2 uur geleden