Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister blijft bij weigering huren tijdelijk te bevriezen

Minister blijft bij weigering huren tijdelijk te bevriezen

DEN HAAG (ANP) - Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) blijft weigeren de huurverhoging per 1 juli te schrappen in verband met de coronacrisis. De Eerste Kamer heeft daar recent twee moties over aangenomen, maar de minister wil alleen dat huurders worden geholpen die echt door deze crisis in de problemen komen. Ze heeft onder meer met verhuurders afgesproken om maatwerk te bedenken voor deze groep mensen. Aanvullende maatregelen sluit ze niet uit, maar ze wil eerst zien hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt.

In een brief vrijdag aan de senaat wijst ze opnieuw op het financiële gat dat zou ontstaan als de jaarlijkse huurverhoging niet doorgaat, meer dan 400 miljoen euro. Geld waar de woningcorporaties en private verhuurders volgens haar op hebben gerekend en dat ze hard nodig hebben om te investeren in nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming. De verhoging is komend jaar al beperkt tot de inflatie van 2,6 procent plus 1 procent.

Maar een meerderheid in de Eerste Kamer is het eens met de SP dat veel mensen het door de crisis moeilijk krijgen. Steun kwam er van FVD, GroenLinks, PvdA, PVV, PvdD, 50PLUS en OSF. Als de huurverhoging eenmaal is doorgevoerd, is die volgens hen niet meer terug te draaien. De coalitiepartijen vormen met 32 van de 75 zetels een minderheid in de senaat.

Reactie SP

SP-senator Tiny Kox vindt de reactie van Ollongren zeer teleurstellend en gaat dinsdag met zijn collega's overleggen wat nu te doen. Hij vindt het niet kunnen dat een minister een motie naast zich neerlegt. Dit leidt volgens hem tot een conflict met de volksvertegenwoordiging en het maakt daarbij niet uit dat dit alleen oppositiepartijen zijn.

"De meerderheid wil dat ze actie onderneemt. Ze kan het ook maar ze wil het niet." Deze zaak is volgens de SP'er nog niet af voor het parlement. De senaat kan een motie van afkeuring of wantrouwen indienen maar Kox wil niet zeggen of hij dat gaat doen.

Meer uit Politiek

Kabinet vreest dat landen hun greep op het internet vergroten

DEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

7 uur geleden
Invloed BBB in nieuw Limburgs bestuur goed merkbaar

LOTTUM (ANP) - Het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Limburg ademt op veel onderdelen de geest van BBB, met tien zetels de grootste fractie in Provinciale Staten. In Limburg ligt de focus voortaan niet meer op 'stoppers', het beëindigen van boerenbedrijven dus, maar op blijvers en starters. Daartoe wordt een Blijversfonds opgetuigd dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook een wens van het CDA overigens.

7 uur geleden
Fiscus begint eind augustus pas met invorderen coronaschulden

DEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.

9 uur geleden
Schouten: meer oog voor individu in nieuwe Participatiewet

DEN HAAG (ANP) - De Participatiewet, die onder meer de bijstand regelt, gaat op de schop. De nieuwe wet moet meer ruimte bieden voor een individuele benadering van mensen, schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Rutte over 'nevenschade': in lang debat valt woord soms verkeerd

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat het woord "nevenschade" over de ellende van inwoners van het aardbevingsgebied verkeerd kan vallen. "Ik ga er alleen nu geen excuus voor maken", voegt hij toe. "In een debat van negen uur zullen er woorden zijn waarvan je achteraf denkt: net niet het goede woord. Maar dat hoort bij debatten voeren."

10 uur geleden
Rutte is 'voorzichtig hoopvol' op asieldeal met Tunesië

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is "voorzichtig hoopvol" dat op korte termijn met Tunesië afspraken kunnen worden gemaakt om de illegale oversteek van asielzoekers in "gevaarlijke bootjes" zo veel mogelijk tegen te gaan. Hij verwacht niet dat hij zondag dé deal gaat sluiten, "maar het zal wel een belangrijke stap zijn", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte gaat zondag samen met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giorgia Meloni naar Tunesië.

11 uur geleden
Vicepremiers Kaag en Schouten positief over asieldeal EU

DEN HAAG (ANP) - Vicepremiers Carola Schouten (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) zijn positief over de deal die EU-landen hebben gemaakt over asiel. Na de ministerraad zegt Kaag een "positieve grondhouding" te hebben over het akkoord. Schouten vindt het goed dat asielzoekers het sneller te horen krijgen als ze weinig kans maken om te blijven. Dat is volgens haar ook in het belang van mensen die "onze hulp ook echt nodig hebben".

12 uur geleden