
Minister biedt excuses aan voor fouten meldpunt gedwongen adoptie
DEN HAAG (ANP) - Minister Sander Dekker heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de fouten die zijn ministerie heeft gemaakt bij het meldpunt voor adoptie onder druk of dwang. Die fouten zijn "pijnlijk" en hadden nooit gemaakt mogen worden, erkent de minister voor Rechtsbescherming.
Het verhaal van kinderen die zijn afgestaan tegen de zin van hun ouders en dat van die ouders zelf, bleek niet veilig bij het 'aanmeldpunt' dat voor hen is ingericht. Verslagen zijn niet altijd correct opgesteld en de privacy was niet gewaarborgd. En wie zich meldde, kreeg soms te maken met stichting Fiom. Dat viel bij sommige melders verkeerd, omdat die stichting die in het verleden zelf een rol speelde bij adopties.
"Alle betrokkenen op mijn ministerie voelen zich uitermate ellendig bij deze gang van zaken", zei Dekker. "Als we nou iets goed hadden willen, goed hadden moeten regelen, is was het wel in deze zaak. Ik begrijp heel goed dat u zich gegriefd voelt en dat spijt me."
Het Verwey-Jonker Instituut (VJI) doet in opdracht van Dekker nader onderzoek naar binnenlandse adoptie van de jaren vijftig tot tachtig. Dat moet aan het licht brengen of dat inderdaad soms onder druk of zelfs dwang gebeurde en hoe vaak dan wel. Afstandsmoeders en adoptiekinderen konden zich melden bij stichting Fiom en het ministerie, die hen vervolgens doorgeleidde naar het VJI.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Er moeten strengere wetten komen om een vuist te kunnen maken tegen cybercrime, met name in de regio Amsterdam. Daarvoor pleit de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de ministers David van Weel (Justitie en Veiligheid) en Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering). De huidige wetten schieten volgens Halsema tekort om deze vorm van criminaliteit aan te pakken.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer maken zich grote zorgen over de gevolgen van de stikstofcrisis voor de woningbouw. Vorige week vrijdag meldde brancheorganisatie Bouwend Nederland dat 244.000 woningen niet gebouwd kunnen worden vanwege de stikstofproblematiek. Vooral de oppositie hoopte op snelle duidelijkheid van woonminister Mona Keijzer (BBB), maar zij wil nog niet vooruitlopen op gesprekken die het kabinet erover voert.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Emiel van Dijk heeft in een debat kritiek geuit op het beleid van het Openbaar Ministerie om vaker zelf straffen uit te delen aan verdachten. Vorige maand werd bekend dat het OM vaker gebruik wil maken van zogeheten strafbeschikkingen, waarbij het bijvoorbeeld een taakstraf of boete kan geven zonder tussenkomst van een rechter. Het gaat daarbij om strafbare feiten waar een celstraf van maximaal zes jaar op staat.
15 uur geledenUTRECHT (ANP) - Dat het kabinet gemeenten wil verbieden om statushouders voorrang te geven voor een sociale huurwoning, is in strijd met de rechten van deze mensen. Ze hebben recht op huisvesting en op een gezinsleven, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens woensdag.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De PVV van Geert Wilders blijft dalen in de peiling van Ipsos I&O. De grootste regeringspartij zakt naar 30 zetels, waar dat er vorige maand nog 34 waren. Vergeleken met de 37 huidige Kamerzetels die de PVV in november 2023 binnensleepte, is dat een verlies van 7. De grootste oppositiepartij GL-PvdA en de VVD stijgen juist wel waardoor ze virtueel in de buurt komen van het zeteltal van de PVV. PVV-kiezers verwijten de partij een te negatieve houding tegenover Oekraïne en de veiligheid van Europa. Ze zouden nu eerder kiezen voor de VVD, die als enige coalitiepartij in de lift zit.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Slimme voertuigen zoals elektrische auto's brengen risico's op spionage en sabotage met zich mee. Dat schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) na een verzoek van de Tweede Kamer om hier onderzoek naar te doen. "Deze risico's raken onder meer aan locaties en persoonsgegevens."
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De arrestatie van burgemeester Ekrem Imamoglu van Istanbul, de politieke rivaal van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, heeft tot bezorgde reacties geleid in de Tweede Kamer. "Zeer ernstig", vindt VVD-Kamerlid Eric van der Burg. Hij wil dat buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) zijn Turkse ambtgenoot daarop aanspreekt.
19 uur geleden