Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister begrijpt financiële zorgen gemeenten

Minister begrijpt financiële zorgen gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) neemt de zorgen bij veel gemeenten over hun financiële situatie serieus. Maar ook na een zeldzame protestactie van enkele tientallen wethouders donderdag nabij het Binnenhof, deed zij in debat met een kritische Tweede Kamer geen concrete toezeggingen om de nood te lenigen.

Na jaren van bezuinigingen staat veel gemeenten het water aan de lippen. De situatie is volgens voorzitter Jan van Zanen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "volstrekt onhoudbaar geworden". Hij bood de Tweede Kamer in het bijzijn van tientallen wethouders uit het hele land een petitie aan om daar aandacht voor te vragen. Ook Ollongren liet zich zien en ging met de gemeentebestuurders in gesprek.

De minister erkende dat de nood hoog moet zijn. Wethouders Financiën gaan volgens haar in de regel niet naar Den Haag om hun hand op te houden, maar lossen hun problemen zelf op. "Dat zij nu wel komen, betekent dat we dit serieus moeten nemen", aldus de bewindsvrouw.

Structurele problemen

Om gemeenten en andere lagere overheden te helpen de financiële gaten te dichten die de coronacrisis in hun begrotingen heeft geslagen, stelde Ollongren eerder al 566 miljoen euro beschikbaar. Maar dat bedrag is eenmalig en lost volgens VNG de structurele problemen die in sommige gemeenten al jaren spelen niet op.

Ollongren toonde zich op aandringen van veel Kamerleden wel bereid tot overleg met de provincies over coulance met gemeenten die niet tot een sluitende begroting kunnen komen. "Ik wil daar graag de ruimte voor geven", zei de minister. Maar dat moet wel "op een manier dat het de gemeenten ook echt helpt".

Gemeenten vrezen dat uiteindelijk inwoners en bedrijven de dupe worden van de financiële problemen. Zo moet mogelijk gesneden worden in voorzieningen, zoals zwembaden, bibliotheken en buurthuizen, en moet wellicht de onroerendezaakbelasting (ozb) worden verhoogd.

Meer uit Politiek

Timmermans noemt Wilders 'bewonderaar van Poetin'

DEN HAAG (ANP) - Radicaal-rechtse partijen zijn een bedreiging voor de rechtsstaat, en spelen daarmee de Russische president Vladimir Poetin in de kaart, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In de tweejaarlijkse Banninglezing noemt Timmermans het "urgent" dat "Wilders geen directe verantwoordelijkheid gaat dragen voor onze landsverdediging en onze veiligheid. Ik zou niet graag mijn lot leggen in de handen van de bewonderaars van Poetin, noch hier, noch elders".

14 uur geleden
Gelderse gedeputeerde: brugongeluk Lochem is ontzettend tragisch

LOCHEM (ANP) - Het ongeluk met de brug in aanbouw over het Twentekanaal bij Lochem is "ontzettend tragisch". Dat zegt gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft. De provincie Gelderland is de opdrachtgever van de bouw van de Nettelhorsterbrug.

19 uur geleden
Zeeland en Brabant vechten vergunning chemiebedrijf Antwerpen aan

DEN BOSCH / MIDDELBURG (ANP) - De provincies Zeeland en Noord-Brabant maken opnieuw bezwaar tegen een vergunning waarmee chemiebedrijf Ineos de nieuwe ethaankraker Project One kan bouwen in de haven van Antwerpen. Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal, zo laten ze weten. Het natuurgebied is volgens Brabant al overbelast. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic.

19 uur geleden
Rutte meelevend na dodelijk ongeval met brugdeel Lochem

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte reageert meelevend op het ongeval in Lochem waar twee mensen zijn omgekomen toen ze onder een naar beneden vallend gedeelte van een nieuwe brug terechtkwamen. Op X spreekt hij van "tragische berichten over heftig ongeval in Lochem waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe".

20 uur geleden
Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

1 dag geleden
Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

1 dag geleden