Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister attent op 'creatieve omzeiling' nieuwe arbeidswet

Minister attent op 'creatieve omzeiling' nieuwe arbeidswet

DEN HAAG (ANP) - Als bedrijven proberen de nieuwe arbeidswet WAB te omzeilen, gaat verantwoordelijk minister Wouter Koolmees de werkgevers daar zeker op aanspreken. Ontwijking van de regels is onwenselijk, zo zei hij in de Tweede Kamer.

De bewindsman ziet dat sommige ondernemingen proberen op een 'creatieve' manier onder de regels uit te komen. Ze bedenken nieuwe schijnconstructies, waarbij je niet in vaste dienst bent maar wel als zodanig moet meedraaien in het bedrijf. Terwijl de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die op 1 januari inging, het voor ondernemers juist aantrekkelijker moet maken mensen een baan aan te bieden.

Volgens Koolmees gebeurt dat laatste ook. Hij noemde de ANWB en een uitzendbureau dat 250 mensen een contract voor onbepaalde tijd gaf. Dat komt door de financiële prikkels in de WAB.

Indianenverhalen

De minister erkent dat de invoering van de WAB gepaard gaat met wrijvingen, zoals "altijd" bij een nieuwe wet. Ook moeten de betrokkenen wennen aan de andere regels. Hij zegt de zorgen, bijvoorbeeld in de horeca, te begrijpen en hij is bereid goed te kijken naar "echte" kritiek. Ook wil de bewindsman de werking van de WAB meteen in kaart brengen.

Maar volgens hem is er ook sprake van indianenverhalen. Hij wijst op de klacht van een zelfstandige (zzp) die vreesde dat hij nu 'anders' moest gaan werken. "Dat klopt niet. De WAB gaat niet over de zzp", benadrukt Koolmees.

Meer uit Politiek

Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

11 uur geleden
Noord- en Zuid-Holland zijn oververtegenwoordigd in nieuwe Kamer

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de nieuwe Tweede Kamer woont in Zuid-Holland en Noord-Holland. De beide provincies zijn oververtegenwoordigd, want ongeveer 38 procent van de Nederlandse bevolking woont er.

1 dag geleden
Toespraak Rutte: hardere inspanning nodig om klimaatdoel te halen

DUBAI (ANP) - Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad moet de wereld zich harder inspannen, zegt demissionair premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn toespraak op de klimaattop in Dubai. Hij vindt het tijd worden dat wereldleiders actie ondernemen om hun beloftes te halen.

1 dag geleden
Referendum GL-PvdA over gezamenlijke lijst voor verkiezingen EP

DEN HAAG (ANP) - De partijbesturen van GroenLinks en PvdA stellen de leden van beide partijen voor om met een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma aan de verkiezingen voor het Europees Parlement mee te doen. De leden kunnen komende week in een referendum laten weten wat zij hiervan vinden. De Europese verkiezingen zijn in juni volgend jaar.

1 dag geleden
Voormalig NRC-columniste Rosanne Hertzberger wordt Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - Microbiologe en tot voor kort NRC-columniste Rosanne Hertzberger is verkozen als Kamerlid. Ze stond op plaats 17 op de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Die kreeg 20 zetels. Ze is niet voorbijgestreefd door lager geplaatste kandidaten met voorkeursstemmen, dus ze is officieel verkozen, heeft de Kiesraad vrijdag bekendgemaakt.

1 dag geleden
Plasterk heeft meer tijd nodig voor verkenning

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk heeft meer tijd nodig voor de verkenning naar een nieuwe coalitie. Dat heeft hij in een brief aan voorzitter Vera Bergkamp van de Tweede Kamer laten weten. Hij streeft ernaar om uiterlijk in de week van 11 december zijn verslag in te leveren.

1 dag geleden
Slechts drie leden enquêtecommissie fraudebeleid terug in Kamer

DEN HAAG (ANP) - Van de achtkoppige parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid heeft onderzocht, zitten in de nieuwe Tweede Kamer straks nog maar drie leden. Alleen Senna Maatoug (GroenLinks-PvdA), Thierry Aartsen (VVD) en Michiel van Nispen (SP) keren terug. Sylvana Simons (BIJ1) en Farid Azarkan (DENK) hadden hun vertrek uit de politiek al aangekondigd. Ook enquêtecommissievoorzitter Salima Belhaj (D66) komt op 6 december niet in de Tweede Kamer terug.

1 dag geleden