Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Arizona: toename bedreigingen met geweld dankzij Trump

Minister Arizona: toename bedreigingen met geweld dankzij Trump

PHOENIX (ANP) - Katie Hobbs, de minister van Binnenlandse Zaken van de Amerikaanse staat Arizona, heeft te maken met een toename van het aantal gewelddadige bedreigingen omtrent de afgelopen presidentsverkiezingen, zegt zij. De oorzaak daarvan ligt volgens haar bij desinformatie die door president Donald Trump wordt verspreid om twijfel te zaaien over de legitimiteit van de verkiezingsuitslag.

Sinds de verkiezingen ventileert Trump zijn woede via Twitter, waar hij allerlei ongefundeerde beschuldigingen over verkiezingsfraude uit. Hoewel tal van rechtszaken om dat aan te tonen tot dusver op niks uitlopen, komt uit opiniepeilingen naar voren dat Trump wel degelijk garen spint bij zijn geklaag over "gestolen" verkiezingen. Volgens een recente peiling van persbureau Reuters en marktonderzoeker Ipsos gelooft ongeveer de helft van de Republikeinse stemmers de president.

Hobbs, die als minister van Binnenlandse Zaken van Arizona eindverantwoordelijke is voor de verkiezingen in die staat, noemt de bedreigingen die onder meer gericht zijn aan haar familie en medewerkers "uiterst weerzinwekkend". De bedreigingen zullen Hobbs er niet van weerhouden haar werk te doen, waaronder het formaliseren van de verkiezingsuitslag in Arizona, heeft ze gezegd.

"Er zijn mensen, onder wie de president, Congresleden en andere verkozen ambtsdragers, die desinformatie blijven herhalen en anderen aanmoedigen om de verkiezingsuitslagen te wantrouwen op een manier die een schending is van de eed die zij hebben afgelegd", stelt Hobbs in een verklaring. "Het is tijd dat dit stopt. Hun woorden en daden hebben gevolgen."

Hobbs gaf geen details over de bedreigingen die ze heeft ontvangen. Aangespoord door Trumps beschuldigingen zijn duizenden van zijn aanhangers door het hele land de straat opgegaan, waaronder in Washington afgelopen weekend. Onder hen zijn ook enkele zwaarbewapende neofascistische milities als de Proud Boys en de Three Percenters.

Trumps Democratische uitdager Joe Biden versloeg Trump onder meer in Arizona, waar hij volgens de cijfers van Edison Research zo'n 10.000 stemmen meer binnenhaalde dan de president. Arizona was een van de staten die de vorige keer nog op Trump stemden maar waar nu de Democraten er met de overwinning vandoor zijn gegaan.

Verkiezingsfunctionarissen van beide partijen, en uit meerdere staten, hebben gezegd dat er geen bewijs is voor verkiezingsfraude. Uit een federaal onderzoek kwam dezelfde conclusie. Landelijk kreeg Biden zo'n 5,8 miljoen stemmen meer dan Trump.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

4 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

5 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

6 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

8 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

11 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

12 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

12 uur geleden