Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: alleen bij halen drempel krijgt partij restzetel

Minister: alleen bij halen drempel krijgt partij restzetel

DEN HAAG (ANP) - Politieke partijen die meedoen aan verkiezingen in gemeenten, provincies en waterschappen komen pas voor een restzetel in aanmerking als ze ten minste de kiesdrempel hebben gehaald. Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken wil dit in de Kieswet gaan opnemen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van maart hebben 89 politieke partijen in 75 gemeenten een raadszetel gekregen, dankzij een restzetel. Op basis van de kiesdeler - het aantal stemmen dat een partij voor een zetel moet halen - zouden zij niet in de gemeenteraad zijn gekomen. Bij de Tweede Kamer is het nu al zo dat partijen eerst de kiesdeler moeten halen, voordat ze voor een restzetel in aanmerking komen. Restzetels zijn zetels die na de verdeling van alle 'volle zetels' over blijven.

Bij een vorige herziening van de Kieswet in 1989 werd deze werkwijze ook voor gemeenteraden besproken, maar afgeschoten. Men vreesde toen dat kleine partijen "relatief lastiger een zetel zouden kunnen bemachtigen", schrijft Bruins Slot aan de Kamer. Die vrees is er niet meer, integendeel. Er zijn, zo ziet de minister, "groeiende zorgen over de versplintering in de raad vanwege het toenemend aantal verschillende kleine partijen, waardoor de bestuurbaarheid onder druk komt te staan."

Versplintering

Door die toenemende versplintering zijn steeds vaker meer partijen nodig om een nieuw college te vormen. Mede hierdoor duren de coalitieonderhandelingen steeds langer, ziet de bewindsvrouw. In de gemeente Den Haag is medio deze maand - als laatste gemeente in Nederland, zes maanden na de verkiezingen - een nieuw college gevormd.

De 'restzetelregel' gaat ook gelden voor verkiezingen van Provinciale Staten en waterschappen. De Kieswet moet hiervoor worden gewijzigd. Bruins Slot wil het voorstel daartoe eind dit jaar bij de Tweede Kamer indienen. Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van maart, gaat deze nieuwe regel dus nog niet gelden.

D66-Kamerlid Joost Sneller is blij met de aangekondigde wijziging, die er mede op zijn verzoek komt. "Het is een goede zet in de strijd tegen verdere versplintering, die de bestuurbaarheid onder druk zet", zegt Sneller. Hij vindt het bovendien "niet uit te leggen dat een partij een zetel krijgt, als die op eigen kracht geen zetel heeft gehaald".

Meer uit Politiek

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

5 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

5 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

6 uur geleden
Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

8 uur geleden
Overijssel trekt bemestingsverbod door om PAS-melders te helpen

ZWOLLE (ANP) - Overijssel heeft het bemestingsverbod voor provinciale landbouwgronden nu al weer met een jaar verlengd. Ook in 2025 mogen boeren die grond van de provincie in erfpacht hebben daar geen mest op uitrijden. Het provinciebestuur creëert zo stikstofruimte, bedoeld om de zogeheten PAS-melders te helpen.

8 uur geleden
Kamer wil 'tochtkorting' voor huurder slecht geïsoleerde woning

DEN HAAG (ANP) - Huurders in een slecht geïsoleerde woning hebben recht op een 'tochtkorting' om de hogere energierekening te compenseren. De Tweede Kamer heeft donderdag een GroenLinks-PvdA-voorstel gesteund om dit wettelijk vast te leggen.

8 uur geleden
Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

9 uur geleden