Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Adema hamert bij boerenbijeenkomst op landbouwakkoord

Minister Adema hamert bij boerenbijeenkomst op landbouwakkoord

ZWARTSLUIS (ANP) - In een zaal vol argwanende boeren hamerde landbouwminister Piet Adema op een landbouwakkoord "als kans voor de sector". De suggestie om de zogeheten PAS-melders direct te legaliseren, wees hij van de hand. "De rechter zet daar zo een streep door."

"Een landbouwakkoord is een kans voor de boer en voor de ondernemer op zijn eigen erf", zei Adema op een debatavond voor boeren georganiseerd door Agractie. De minister sprak net een week na een groot protest bij het provinciehuis in Zwolle. Overijssel ziet zich genoodzaakt als eerste provincie te handhaven bij boerenbedrijven met een teveel aan stikstofuitstoot (de PAS-melders) sinds de rechtbank in Zwolle begin dit jaar milieuorganisatie Mobilisation for the Environment gelijk gaf.

Veel boeren vonden dat Adema een "gecreƫerd probleem" verdedigde. Deze PAS-melders werden illegaal toen de rechter in 2019 een streep door het programma zette, omdat deze niet aan Europese regelgeving voldeed. Waarom al die boeren niet alsnog legaliseren, werd gevraagd. "Er komt geen kilo stikstof bij", zei een boer. Was het maar zo makkelijk, reageerde Adema. "Als de rechter zo'n uitspraak doet dan hebben we het aan de voorkant niet goed geregeld." Het stikstofprobleem is door het kabinet gemaakt, vond een boer. "Wat de overheid hier doet, is terreur uitoefenen", riep een melkveehouder uit Hoogeveen.

Adema deed ook zijn best 'het frame' dat boeren moeten wijken voor woningbouw van tafel te vegen. "Trap daar niet in. Bij woningbouw gaat het maar om een procent van de landbouwgrond." Agractie stelde boeren de vraag of ze het gesprek met het kabinet moeten afbreken, of dat er toch nog ruimte is voor onderhandeling. De meeste handen gingen de lucht in voor die tweede optie. Een landbouwakkoord is een uitgelezen kans, benadrukte de minister. "We willen met jullie bepalen hoe die toekomst eruitziet. Voor de een is dat stoppen, voor de ander omschakelen."

Vrijdag gaat een brief van Adema (de 'landbouwbrief') over de toekomst van de agrarische sector naar het kabinet. De minister wilde daar nu niets over kwijt.

Meer uit Binnenland

Twee ontploffingen in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.

5 uur geleden
NS-treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling

UTRECHT (ANP) - De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens de nieuwe dienstregeling. NS laat daarin ruim 1800 extra treinen per week rijden. Daardoor gaan er bijvoorbeeld ook in de daluren en het weekeinde elk uur vier intercity's tussen de grote steden. Op rustige momenten rijden er op sommige trajecten juist minder treinen.

5 uur geleden
Gewonde na schietpartij in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een schietpartij in een appartementencomplex aan de Asstraat in Den Haag is zaterdagavond iemand gewond geraakt, meldt de politie. Die gewonde is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

6 uur geleden
Man dood na schietincident in flat in Oss

OSS (ANP) - In een appartement aan de Hertewissel in Oss is zaterdagavond een man dood gevonden, nadat er was geschoten. Dat meldt de politie. De toedracht wordt nog onderzocht, vooralsnog zijn geen verdachten gearresteerd.

6 uur geleden
Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

11 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit Belgiƫ (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

15 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

18 uur geleden