Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: 16 Nederlanders uit Gaza grens met Egypte overgestoken

Minister: 16 Nederlanders uit Gaza grens met Egypte overgestoken

DEN HAAG (ANP) - Zestien Nederlanders hebben Gaza verlaten via de grens met Egypte, meldt minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. Haar ministerie had twintig namen doorgegeven gekregen, met al die mensen is contact geweest. De zestien mensen worden eerst naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, om uiteindelijk naar Nederland te komen, aldus de demissionaire bewindsvrouw.

Voor de mensen die de grens bereiken van het gebied, waar volgens internationale organisaties een humanitaire ramp plaatsvindt sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas, staan medische begeleiding, voedsel en water klaar. Het gaat om een gemengde groep, aldus de minister. Er zitten jongeren tussen, maar de oudste is boven de tachtig.

Bruins Slot benadrukt dat "alles op alles" wordt gezet om Nederlanders en andere mensen met een relatie met Nederland op de lijsten te krijgen, zodat ze in aanmerking komen om de grens over te steken. In Gaza zitten nog zeker elf Nederlanders vast. Nederland blijft op "alle partijen steeds weer druk uitoefenen" om ervoor te zorgen dat zij de Gazastrook kunnen verlaten.

Maar de bewindsvrouw wil naar eigen zeggen de verwachtingen wel temperen. "We hebben geen invloed erop wanneer mensen weer, nieuwe Nederlanders weer over de grens heen kunnen", aldus Bruins Slot.

Meer uit Politiek

Kabinet wil geen verbod op detachering arbeidsmigranten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is niet van plan bepaalde sectoren, zoals de vleesverwerkende industrie, te verbieden werknemers via flexibele arbeidsovereenkomsten te laten werken. Dit was een van de aanbevelingen van de Adviesraad Migratie, maar demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) vinden dat een te vergaande maatregel.

13 minuten geleden
Situatie tienduizenden kinderen arbeidsmigranten kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden kinderen van Europese arbeidsmigranten in Nederland leven in een kwetsbare positie. Een deel van deze kinderen mist stabiele leefomstandigheden en heeft een grotere kans om op school in de problemen te komen of gezondheidsklachten te krijgen, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs hadden daarom gevraagd.

1 uur geleden
Aantal veroordeelden dat wacht op celstraf flink opgelopen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal veroordeelden dat hun straf in vrijheid mag afwachten, is in een paar maanden tijd opgelopen van ongeveer 1800 naar ruim 2600. De helft van hen heeft een celstraf gekregen tussen de een en veertien dagen, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Het gaat om een noodmaatregel door het tekort aan personeel.

3 uur geleden
Bikker: antisemitisme-overleg is 'belangrijke normerende stap'

DEN HAAG (ANP) - Het Catshuisoverleg over antisemitisme dat allerlei maatschappelijke partijen maandag hebben gevoerd, is een "belangrijke normerende stap", zegt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. In een motie, gesteund door nagenoeg de hele Tweede Kamer, had zij tot de bijeenkomst opgeroepen. "Het komt nu aan op de uitwerking van de afspraken, zodat de sectoren die zich uitspreken tegen antisemitisme er ook concreet werk van maken."

5 uur geleden
Dijkgraaf wil 'gezamenlijke lijn' universiteiten bij protesten

DEN HAAG (ANP) - Alle universiteiten moeten "gezamenlijk een lijn trekken" als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei de demissionaire bewindsman: "Een lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is ook goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen."

6 uur geleden
Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

DEN HAAG (ANP) - Het is niet nodig om "naar wetgeving te grijpen" tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over antisemitisme. Het is belangrijker normen te stellen over wat antisemitisch is, waaronder het aanspreken van Joodse Nederlanders op het handelen van Israël en het bestaansrecht van die staat ter discussie stellen. Het neerzetten van die normen maakt het volgens Rutte makkelijker voor het Openbaar Ministerie om te handhaven.

8 uur geleden
Wilders over laatste formatiedagen: het moet nu wel gebeuren

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel willen voorafgaand aan de onderhandelingen op maandag maar weinig kwijt. De deadline komt dichtbij: de informateurs moeten over twee dagen hun verslag inleveren. Maar of dat gepaard gaat met een concept-akkoord, is nog onduidelijk. Wel moeten er deze dagen knopen worden doorgehakt, aldus PVV-leider Geert Wilders. "Het moet nu wel gebeuren."

11 uur geleden