Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: 1,5 miljoen euro voor duurzame scheepvaartmotoren

Minister: 1,5 miljoen euro voor duurzame scheepvaartmotoren

DEN HAAG (ANP) - Er komt 1,5 miljoen euro beschikbaar om de ontwikkeling van duurzame scheepvaartmotoren voor de binnenvaart aan te jagen. Met het geld wil minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) fabrikanten ondersteunen bij dit vaak kostbare proces.

Volgens het ministerie is de productie van motoren van binnenvaartschepen nu vaak nog niet rendabel, omdat de markt ervoor klein is. Ontwikkelaars en fabrikanten kunnen tot 250.000 euro subsidie krijgen voor hun projecten. Dit jaar is er 500.000 euro beschikbaar. Men kan tot 16 november een subsidieaanvraag indienen. Voor volgend jaar is er nog eens een miljoen euro uitgetrokken.

De regeling is aanvullend op de Tijdelijke subsidieregeling verduurzaming binnenvaartschepen, die naar verwachting eind dit jaar ingaat.

"De binnenvaart is een goed alternatief voor het vervoer van onze goederen over de drukke wegen", zegt Van Nieuwenhuizen. Volgens haar is het wel belangrijk dat de uitstoot door de binnenvaart afneemt. "Schonere motoren kunnen daar een goede bijdrage aan leveren."

Meer uit Binnenland

Tweede verdachte vast voor fatale dubbele schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft maandag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de schietpartijen aan het Heiman Dullaertplein en bij het Erasmus MC in Rotterdam op 28 september. Daarbij kwamen een 39-jarige vrouw, haar 14-jarige dochter en een 43-jarige huisarts om het leven.

8 minuten geleden
Soest opent tijdelijke balie burgerzaken na brand in gemeentehuis

SOEST (ANP) - De gemeente Soest heeft een tijdelijke balie voor burgerzaken geopend na de brand van 28 november, meldt een woordvoerder van de gemeente dinsdag. De balie blijft open tot de herstelwerkzaamheden zijn afgerond.

37 minuten geleden
Stadskanaal en Groningen helpen Ter Apel bij opvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenten Stadskanaal en Groningen vangen tijdelijk asielzoekers op vanwege de drukte in het nabijgelegen aanmeldcentrum in Ter Apel. Zo komen er in Stadskanaal verwarmde tenten waar plek is voor tweehonderd vluchtelingen. Groningen gaat honderd mensen opvangen en maakt later deze week bekend waar dat zal gebeuren, meldt de provincie in een gezamenlijk statement met de twee gemeenten.

50 minuten geleden
Coronareismaatregelen krijgen zegen Europees hof

LUXEMBURG (ANP) - Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

1 uur geleden
Tot dertig jaar cel voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag dertig jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 52-jarige Bill C., voor twee moorden in 2021. Volgens de rechtbank is bewezen dat C. in mei van dat jaar de 70-jarige Willem van der Willigen (70) met een hamer doodsloeg in diens villa in Lieshout. Een maand later wurgde hij in Amsterdam de 65-jarige Benito van Ommeren met zijn riem.

1 uur geleden
Niet alle slachtoffers ongeluk Sprang-Capelle waren op slag dood

BREDA (ANP) - De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

3 uur geleden
COA: keten verder verstopt door gebrek aan opvang statushouders

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt het zorgelijk dat het steeds moeilijker is om statushouders aan een woning te helpen. Veel gemeenten lopen achter om voormalige asielzoekers te huisvesten en voldoen daarmee niet aan hun taakstelling. "De keten raakt hierdoor alsmaar verder verstopt", zegt een woordvoerster van het COA.

3 uur geleden