Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: 13 personen kregen VOG ondanks terrorismeveroordeling

Minister: 13 personen kregen VOG ondanks terrorismeveroordeling

DEN HAAG (ANP) - Aan dertien mensen die zijn veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie is de afgelopen vier jaar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) toegewezen, zo blijkt donderdag uit een brief van demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij zocht dit uit op verzoek van Kamerlid Pieter Omtzigt na berichtgeving door de NOS.

De NOS meldde vorige week dat VluchtelingenWerk Nederland een jaar lang een medewerker had, een vrijwilliger, die in 2019 is veroordeeld voor lidmaatschap van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Omtzigt wilde weten hoe dit mogelijk is geweest en hoe vaak dit is voorgevallen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van iemand in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde taak of functie.

Een aantal van de dertien mensen aan wie de VOG in de afgelopen jaren is gegeven, kreeg zo'n verklaring meerdere keren. In totaal zijn er 22 VOG's verstrekt aan deze mensen. Zij gingen aan de slag in het onderwijs en de zorg, maar ook in de commerciële sector, ict, groothandel, energie-branche en als koerier.

Verbazing

"Ik deel de verbazing", stelt Weerwind over het feit dat de medewerker van VluchtelingenWerk een VOG kreeg. Toch is die "conform de geldende beleidsregels" verstrekt, aldus de bewindsman. Hij spreekt van een "moeilijk uitlegbare uitkomst".

Daarom wil de minister de VOG-regels aanscherpen als iemand "terroristische feiten op zijn of haar justitiële documentatie heeft staan". Bij een veroordeling tot twintig jaar geleden wordt een VOG in beginsel geweigerd en volgt nader onderzoek. De nieuwe regels gaan gelden voor sommige functies en delicten. Welke dat precies zijn, wordt nader uitgewerkt. Het gaat mogelijk om functies waarbij iemand komt te werken met "bepaalde (gevaarlijke) stoffen en gevoelige informatie". Weerwind hoopt de nieuwe regels per januari 2024 in te voeren.

Re-integratie

Wel zegt de minister dat er oog moet blijven voor re-integratie en dat veroordeelden "niet volledig uitgesloten worden van de maatschappij. Een baan of andere vorm van dagbesteding is van groot belang voor een veilige terugkeer in de maatschappij."

In de onderzochte periode werd aan mensen met hetzelfde profiel in dertig gevallen een VOG geweigerd, laat de minister nog weten.

Meer uit Binnenland

OM roept verdachten moord Peter R. de Vries op: verklaar alsnog

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie roept verdachten in het hoger beroep in de moordzaak van Peter R. de Vries op om alsnog verklaringen af te leggen. Tijdens het proces bij de rechtbank hebben veel verdachten gebruikgemaakt van hun zwijgrecht. "Dat mag, maar hoeft niet, er is geen plicht om te zwijgen", zei de aanklager woensdag bij de start van het hoger beroep. Ze wees erop dat nog veel vragen onbeantwoord zijn. "Waarom is Peter R. de Vries vermoord, wie gaf de opdracht en wie waren er nog meer bij betrokken?"

16 minuten geleden
Hof: te veel kinderen niet naar school om overtuiging ouders

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer kinderen hoeven niet naar school te gaan om de overtuigingen van hun ouders. Die hebben een vrijstelling van de leerplicht gekregen, en het gerechtshof in Amsterdam maakt zich daar zorgen over. De rechters zeggen dat het niet duidelijk is of de kinderen thuis goed onderwijs krijgen. Ze roepen daarom op strenger te controleren op de leerplicht.

25 minuten geleden
Eerste asielzoekers in nachtnoodopvang Ugchelen

APELDOORN (ANP) - De nachtnoodopvang voor asielzoekers in Ugchelen is in de nacht van dinsdag op woensdag voor het eerst gebruikt. Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, waaronder Ugchelen valt, heeft berichtgeving hierover van Omroep Gelderland bevestigd. Tegen de opvang was weerstand. Bij de locatie vond twee weken terug een explosie plaats.

3 uur geleden
Kwart gemeenten scheidt afval pas later

DEN HAAG (ANP) - Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.

4 uur geleden
Adviseur kabinet pleit voor snelle erkenning Palestijnse staat

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet zijn beleid ten aanzien van het Palestijns-Israëlische conflict volledig omgooien, vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). In een nieuw rapport worden kabinet en parlement aangeraden snel over te gaan tot erkenning van de Palestijnse staat.

9 uur geleden
Explosie bij advocatenkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een advocatenkantoor aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag is een explosie geweest, meldt de politie. Na de ontploffing ontstond voor korte tijd een brand. Niemand raakte gewond, wel is er schade aan het pand. Hoe groot die schade is, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Ook is het onbekend of er mensen in het kantoor aanwezig waren tijdens de ontploffing.

12 uur geleden
Bij ruim de helft van explosies geen link met criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het idee dat bij de meeste aanslagen met explosieven sprake is van een conflict in het criminele milieu, is volgens de politie inmiddels achterhaald. Jos van der Stap, programmamanager High Impact Crime bij de politie, meldt dat naar schatting bij ruim de helft van de explosies geen link is met criminaliteit maar met ruzies.

16 uur geleden