Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: 13 personen kregen VOG ondanks terrorismeveroordeling

Minister: 13 personen kregen VOG ondanks terrorismeveroordeling

DEN HAAG (ANP) - Aan dertien mensen die zijn veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie is de afgelopen vier jaar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) toegewezen, zo blijkt donderdag uit een brief van demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij zocht dit uit op verzoek van Kamerlid Pieter Omtzigt na berichtgeving door de NOS.

De NOS meldde vorige week dat VluchtelingenWerk Nederland een jaar lang een medewerker had, een vrijwilliger, die in 2019 is veroordeeld voor lidmaatschap van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Omtzigt wilde weten hoe dit mogelijk is geweest en hoe vaak dit is voorgevallen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van iemand in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde taak of functie.

Een aantal van de dertien mensen aan wie de VOG in de afgelopen jaren is gegeven, kreeg zo'n verklaring meerdere keren. In totaal zijn er 22 VOG's verstrekt aan deze mensen. Zij gingen aan de slag in het onderwijs en de zorg, maar ook in de commerciële sector, ict, groothandel, energie-branche en als koerier.

Verbazing

"Ik deel de verbazing", stelt Weerwind over het feit dat de medewerker van VluchtelingenWerk een VOG kreeg. Toch is die "conform de geldende beleidsregels" verstrekt, aldus de bewindsman. Hij spreekt van een "moeilijk uitlegbare uitkomst".

Daarom wil de minister de VOG-regels aanscherpen als iemand "terroristische feiten op zijn of haar justitiële documentatie heeft staan". Bij een veroordeling tot twintig jaar geleden wordt een VOG in beginsel geweigerd en volgt nader onderzoek. De nieuwe regels gaan gelden voor sommige functies en delicten. Welke dat precies zijn, wordt nader uitgewerkt. Het gaat mogelijk om functies waarbij iemand komt te werken met "bepaalde (gevaarlijke) stoffen en gevoelige informatie". Weerwind hoopt de nieuwe regels per januari 2024 in te voeren.

Re-integratie

Wel zegt de minister dat er oog moet blijven voor re-integratie en dat veroordeelden "niet volledig uitgesloten worden van de maatschappij. Een baan of andere vorm van dagbesteding is van groot belang voor een veilige terugkeer in de maatschappij."

In de onderzochte periode werd aan mensen met hetzelfde profiel in dertig gevallen een VOG geweigerd, laat de minister nog weten.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden