Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minimumloon stijgt in meeste landen EU

Minimumloon stijgt in meeste landen EU

DUBLIN (ANP) - Het minimumloon stijgt in 2020 in de meeste landen van de Europese Unie. In Polen is het minimumloon met 17 procent het hardst gestegen. Dat meldt Eurofound, een door de EU opgerichte organisatie voor de verbetering van de leef- en werkomstandigheden, in een rapport dat donderdag is gepubliceerd.

In Nederland stijgt het minimumloon dit jaar met twee procent naar 1654 euro per maand. Net als in voorgaande jaren was het bruto minimumloon in Luxemburg het hoogst. In 2020 stijgt het daar met twee procent naar 2142 euro. In Bulgarije is het minimumloon in de EU het laagst met 312 euro per maand.

Eurofound schat in dat 9 procent van de werknemers in de EU het minimumloon verdient. In 2017 was dat nog 10 procent. De organisatie benadrukt dat nog steeds meer vrouwen dan mannen blijven steken op het minimumloon. Van de werknemers die het minimumloon verdienen geeft 70 procent aan dat ze moeilijk rond kunnen komen.

De EU onderstreept het belang van een minimumloon. De inkomensverschillen en armoede onder werkenden zijn door de economische gevolgen van de coronacrisis toegenomen. Een fatsoenlijk inkomen voor alle werkenden in de EU is "essentieel voor het herstel na de crisis" en het heropbouwen van een eerlijke en veerkrachtige economie, aldus het dagelijks EU-bestuur.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Sluiting fabriek Ford dreigt door gebrek aan motoren uit Mexico

MEXICO STAD (ANP/RTR) - Automaker Ford zal volgende week de assemblagelijnen in de Verenigde Staten moeten sluiten als tegen die tijd geen motoren uit Mexico arriveren. De productie van motoren is door Ford uitbesteed aan fabrieken in de Mexicaanse regio Chihuahua.

2 uur geleden
Wall Street sluit overwegend met rode cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag overwegend in het rood gesloten. Het sentiment op Wall Street werd gedrukt door oplaaiende zorgen over het economisch herstel in de Verenigde Staten van de coronacrisis, nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. Daarnaast waren er berichten dat de Amerikaanse regering een verbod wil gaan opleggen voor de Amerikaanse overheid om goederen en diensten af te nemen van bedrijven die gebruik maken van producten van het Chinese technologieconcern Huawei en andere Chinese firma's. Daardoor kunnen de spanningen tussen de VS en China verder oplopen.

4 uur geleden
Formeel bezwaar vakbonden over voorwaarden staatssteun KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbonden bij KLM, waaronder cabinebond VNC, hebben in een gezamenlijke brief bij de Europese Commissie formeel bezwaar gemaakt tegen de eisen die de Nederlandse staat als voorwaarden voor steun aan KLM stelt. Het steunpakket van 3,4 miljard euro voor de luchtvaartmaatschappij ligt momenteel ter goedkeuring in Brussel.

6 uur geleden
Eurogroep kiest Ierse minister Donohoe als voorzitter

BRUSSEL (ANP) - De Ierse minister Paschal Donohoe wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep, het informele overlegorgaan van de EU-ministers van Financiën van de negentien eurolanden. De 45-jarige minister versloeg bij de anonieme stemming zijn twee rivalen, de Spaanse Nadia Calviño en de Luxemburger Pierre Gramegna. Hij volgt de Portugees Mario Centeno per 13 juli op voor een verlengbare termijn van 2,5 jaar. "Ik weet zeker dat ik de Eurogroep in goede handen achterlaat", zei Centeno. Donohoe is de eerste Ierse Eurogroepvoorzitter.

7 uur geleden
'Boeing 777x waarschijnlijk niet in 2021 geleverd'

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De 777x van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing komt waarschijnlijk niet op de markt in 2021. Dat meldt Emirates, dat meer dan honderd van de vliegtuigen heeft besteld. De luchtvaartmaatschappij uit Dubai overweegt om een deel van bestelling om te zetten naar de kleinere 787 Dreamliner.

7 uur geleden
Harley-Davidson schrapt banen, vervangt financieel directeur

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Motormaker Harley-Davidson gaat 700 banen schrappen. Ook wil het Amerikaanse bedrijf zijn financieel directeur vervangen. De ingrepen moeten het in de problemen geraakte concern helpen om weer de weg omhoog te vinden. Volgens netwerksite LinkedIn werken bij het concern momenteel ruim 8000 mensen.

9 uur geleden
Beurs Amsterdam sluit in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met verlies gesloten, na een groot deel van de dag op winst te hebben gestaan. De zorgen over het economisch herstel van de coronacrisis laaiden weer op, nu het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten sterk blijft oplopen. Verder kwamen er berichten dat de Amerikaanse regering een verbod wil gaan opleggen voor de Amerikaanse overheid om goederen en diensten af te nemen van bedrijven die gebruik maken van producten van het Chinese technologieconcern Huawei en andere Chinese firma's. Daardoor kunnen de spanningen tussen de VS en China verder oplopen.

9 uur geleden