Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minimumloon en uitkering zijn veel te laag in Caribisch Nederland

Minimumloon en uitkering zijn veel te laag in Caribisch Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het minimumloon en de uitkeringen zijn veel te laag om van rond te komen op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, schrijft de commissie die hier onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van het kabinet. De onderzoekers stellen daarom voor deze flink te verhogen. In de bijzondere gemeenten in Caribisch Nederland leven ongeveer 11.000 mensen onder de armoedegrens, oftewel één op de drie inwoners.

"De meesten van hen werken gewoon, maar zijn toch arm", zegt de voorzitter van de Commissie sociaal minimum Caribisch Nederland Glenn Thodé. "Bij tegenslag zakken zij al snel door de bodem van het bestaan met allerlei sociale problemen als gevolg." De afgelopen jaren is de situatie alleen maar slechter geworden. De voorzitter vindt het "niet normaal" dat mensen zo in armoede moeten leven, "zeker niet in een rijk land als Nederland".

De lonen liggen laag op de eilanden, terwijl de kosten van eten, vervoer, wonen en kleding hoog zijn. Budgetinstituut Nibud heeft berekend dat bijvoorbeeld een alleenstaande in de onderstand (wat de bijstand heet in Nederland) op Bonaire flink geld tekortkomt. De uitkering ter hoogte van 1031 Amerikaanse dollar (979 euro) per maand is lang niet voldoende om de leefkosten van 1517 dollar (inclusief gesubsidieerde huurwoning) te betalen. Ook het minimumloon (1236 dollar) en de uitkering voor gepensioneerden (1047 dollar) komen niet in de buurt van wat nodig is. Door een gebrek aan sociale huurwoningen moeten mensen vaak huren bij particulieren; dat maakt de situatie volgens onderzoekers "des te lastiger".

Geen sociaal stelsel

"Aangezien zij continu bezig zijn met overleven", lukt het de vaak "hardwerkende mensen" op de eilanden niet om zich te ontworstelen aan de armoede, schrijven de onderzoekers.

Deze problemen zijn volgens Thodé oplosbaar. De Caribische eilanden hebben geen sociaal stelsel zoals in Nederland, maar het is volgens hem goed mogelijk om dit in te voeren. De commissie heeft zich niet gebogen over de vraag hoe dit moet worden betaald. Het kabinet maakte eerder bekend 30 miljoen euro extra in de eilanden te steken in 2024 om de koopkracht te verbeteren, en 32 miljoen vanaf 2025. De gedeputeerde James Kroon van Bonaire heeft al laten weten dit "een belangrijke stap", maar niet voldoende te vinden. Demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid) reist in oktober naar de eilanden om het rapport te bespreken.

Thodé heeft het rapport overhandigd aan Schouten en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) in de Juliana Plaza in Den Haag.

Meer uit Politiek

Schoof: kabinet tornt niet aan geld voor verlaging eigen risico

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.

21 uur geleden
Kabinet in beroep tegen vernietiging natuurvergunning Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.

21 uur geleden
Ambtelijk advies aan nieuw kabinet: verbeter saldo met 7 miljard

DEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.

22 uur geleden
Keijzer wil woningdelen en tijdelijke huizen voor statushouders

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.

22 uur geleden
Wiersma komt met wet om stikstofdoelen te vervangen

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.

22 uur geleden
Schoof ziet bij 'coalition of the willing' eendracht met VS

LONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.

1 dag geleden
Heinen blij met CPB-raming: laat ruimte voor 'rustige' begroting

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.

1 dag geleden