Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder zonuren maakten stroom in augustus duurder

Minder zonuren maakten stroom in augustus duurder

ZWOLLE (ANP) - De elektriciteitsprijzen zijn in augustus onverwachts verder gestegen. Dat kwam volgens energieleverancier Zonneplan door flink minder zonuren dan anders in de zomermaand en een verder stijgende gasprijs. Vanwege vakanties werd juist een lagere gemiddelde stroomprijs verwacht.

De gemiddelde inkoopprijs voor een kilowattuur elektriciteit steeg in augustus vergeleken met een maand eerder met 2 procent naar 25,52 eurocent. Dat komt bovenop een toename van de stroomprijs de afgelopen maanden, zegt een woordvoerder. "Hoewel deze stijging gaat om de inkoopprijs, werkt dit op termijn door in de jaarcontracten van consumenten." Een concreet bedrag kon hij niet noemen.

Behalve een lager aantal zonuren van 165 ten opzichte van 195 in een gemiddelde augustusmaand, stond er ook niet veel meer wind dan normaal. Daarom was er meer fossiele energie nodig, wat volgens Zonneplan duurder is. Een lagere vraag naar elektriciteit doordat Nederlanders in augustus vakantie vierden, kon een prijsstijging tegen de verwachtingen in niet voorkomen.

De prijs voor elektriciteit daalt voorlopig nog niet, denkt Zonneplan. Dat komt door het verder stijgen van gasprijzen doordat de voorraden daarvan beperkt zijn. Omdat Nederland nog veel gas nodig heeft voor de stroomvoorziening, hangt de prijs voor elektriciteit nauw samen met de gasprijs. Voor gas werd in augustus volgens de energieleverancier 18 procent meer betaald.

Meer uit Financieel

Duitse lobbygroep: tekort aan vakkrachten op kritiek niveau

BERLIJN (ANP/DPA) - Het tekort aan vakkrachten in de Duitse economie heeft een kritiek niveau bereikt. Dat zegt de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK). Volgens een nieuw rapport van de lobbygroep kan de helft van de bedrijven openstaande vacatures niet invullen.

10 minuten geleden
OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

PARIJS (ANP) - Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. Het samenwerkingsverband van 38 voornamelijk rijke landen stelt dat werknemers in Nederland vooral meer uren moeten werken.

27 minuten geleden
OESO somberder over groei wereldeconomie dit jaar

PARIJS (ANP/RTR) - De wereldeconomie groeit dit jaar iets minder hard dan eerder gedacht, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. De sterk gestegen rentes drukken op de uitgaven en investeringen van bedrijven en consumenten. Daarnaast neemt de wereldhandel maar mondjesmaat toe.

1 uur geleden
Duitse kijkers Formule 1 haken af door dominantie Verstappen

BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland trokken de uitzendingen van de Formule 1-races dit jaar flink minder kijkers. In het land worden de F1-races uitgezonden door het Britse satelliettelevisienetwerk Sky. De zender erkende dat het recordseizoen van Max Verstappen en een tekort aan Duitse coureurs hebben geleid tot een daling van een vijfde van de kijkcijfers voor F1 in Duitsland.

1 uur geleden
UWV: duidelijkheid werkgevers en asielzoekers door uitspraak RvS

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV is tevreden met de uitspraak van de Raad van State over de zogeheten 24 wekeneis. Daardoor kunnen asielzoekers voortaan langer werken dan het eerder wettelijk toegestane maximum van 24 weken per jaar. "De uitspraak zorgt voor duidelijkheid voor alle asielzoekers en werkgevers in Nederland", aldus een woordvoerder.

1 uur geleden
Minister toerisme Egypte: geen zorgen om grote impact oorlog

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - Het toerisme naar Egypte zal geen grote impact ondervinden van de oorlog tussen Israël en Hamas en de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten. Dat heeft de Egyptische minister van Toerisme gezegd tegen persbureau Bloomberg. Volgens hem worden juist meer hotels gebouwd om aan de sterke vraag te kunnen voldoen.

1 uur geleden
Honda steekt miljarden in ontwikkeling elektrische motorfietsen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse Honda Motor gaat de komende jaren 500 miljard yen (3,1 miljard euro) investeren in zijn elektrische motorfietsactiviteiten. Het concern heeft ook zijn jaarlijkse verkoopverwachting voor elektrische motoren opgeschroefd, van 3,5 miljoen stuks tot 4 miljoen.

2 uur geleden