Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder woningkopers dekten zich in tegen restschuld

Minder woningkopers dekten zich in tegen restschuld

UTRECHT (ANP) - Minder huizenkopers hebben zich vorig jaar ingedekt tegen een restschuld op hun hypotheek. In 2022 maakte een kwart minder kopers van een woning gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maakt de organisatie achter die waarborg bekend. Dat komt vooral doordat huizen in de eerste helft van vorig jaar nog in prijs stegen, waardoor ze te duur werden voor de regeling.

De NHG springt in als een huizenbezitter met die garantie zijn hypotheek niet meer kan betalen. Zo garandeert NHG bij een gedwongen verkoop dat hypotheekverstrekkers hun geld terugkrijgen als de woning minder oplevert dan de hypotheekschuld. Zoiets kan bijvoorbeeld voorkomen bij een scheiding of het verlies van werk. De garantie drukt ook vaak het hypotheektarief, omdat de bank minder risico loopt.

Maar vorig jaar daalde het aantal verstrekte hypotheken met NHG voor een woningaankoop met 25 procent tot 57.113, staat in het jaarverslag. Veel huizen kwamen boven de maximumprijs uit, maar ook bij het woningaanbod onder die grens verloor de regeling aan marktaandeel. Dat verlies werd na april weer enigszins goedgemaakt, onder andere doordat beleggers minder van deze huizen opkochten.

Garantiefonds

De stijging van de huizenprijzen zorgde er ook voor dat mensen minder vaak een beroep hoefden te doen op het garantiefonds. De verkoop van woningen was bijna altijd voldoende om overgebleven hypotheekschulden te betalen.

De organisatie achter NHG benadrukt opnieuw dat hypotheken voor de verduurzaming van huizen aan een opmars bezig zijn, waar de energiecrisis mogelijk een rol bij speelt. Vorig jaar leende 19 procent van de woningkopers met een NHG-hypotheek ook geld om hun huis energiezuiniger te maken, tegenover 15 procent in 2021. Woningbezitters kunnen ook een aanvullende hypotheek afsluiten om hun huis te verbeteren. Van al die hypotheken was 59 procent bedoeld voor verduurzaming.

Meer uit Financieel

FIOD onderzoekt groothandel om schending sancties tegen Rusland

UTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.

44 minuten geleden
AEX-index daalt in afwachting deadline heffingen VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.

1 uur geleden
Rapport: wereldwijd 30 miljard toeristische trips in 2034

LONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.

1 uur geleden
Nederlanders doen meer betalingen met bankpas, ook groei online

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.

2 uur geleden
Trump stuurt brieven over eenzijdige tarieven naar landen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.

2 uur geleden
Air France-KLM wil Scandinavische maatschappij SAS overnemen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.

3 uur geleden
Grote uitval vluchten door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.

13 uur geleden