Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Minder welvarende EU-landen blijven achter met elektrische auto'

'Minder welvarende EU-landen blijven achter met elektrische auto'

BRUSSEL (ANP) - Het aantal elektrische en plug-inhybride auto's in de Europese Unie hangt sterk samen met hoe welvarend een land is. Dat stelt branchevereniging voor de autosector ACEA op basis van eigen onderzoek. Dat geeft volgens de branche aan dat de betaalbaarheid van elektrische auto's nog een belangrijke factor is waaraan gewerkt moet worden voor heel Europa elektrisch kan rijden.

De landen waar het marktaandeel van geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven voertuigen boven de 15 procent ligt, zijn landen in Noordwest-Europa. In die landen is het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking, een maatstaf voor de gemiddelde welvaart in een land, boven de 40.000 euro. De vijf landen met het laagste marktaandeel hebben juist een bbp per hoofd van de bevolking van onder de 24.000 euro.

In Nederland heeft een kwart van de auto's een stekker volgens de cijfers van ACEA. Alleen Zweden heeft een hoger marktaandeel. In Cyprus is 0,5 procent van de auto's tenminste deels elektrisch aangedreven en daarmee is het Zuid-Europese land de hekkensluiter. Litouwen volgt met 1,1 procent.

De grens tussen de twee gebieden ligt tussen Noordwest-Europa en de rest van de EU. Diezelfde grens valt te trekken als gekeken wordt naar de verdeling van laadpalen door Europa met een kleine groep landen waar het grootste deel van de laadpalen staan.

ACEA roept de Europese Commissie op om te zorgen dat alle EU-burgers over kunnen stappen op schonere auto's. Daarom moet de verkoop van elektrische voertuigen en de infrastructuur die daarvoor nodig is worden ondersteund.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

3 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

9 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

12 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

17 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

18 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

18 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

19 uur geleden