Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder vroege aanmeldingen voor hbo-opleidingen onderwijs en zorg

Minder vroege aanmeldingen voor hbo-opleidingen onderwijs en zorg

DEN HAAG (ANP) - Hogescholen hebben tot nog toe minder nieuwe aanmeldingen voor het volgende collegejaar binnengekregen dan vorig jaar rond deze tijd. Vooral op lerarenopleidingen blijven de cijfers achter: daarvoor hebben zich gemiddeld zo'n 10 procent minder nieuwe studenten aangemeld dan een jaar geleden, bevestigt de Vereniging Hogescholen na berichtgeving door Trouw. Bij opleidingen op het gebied van gezondheidszorg loopt het aantal aanmeldingen zo'n 5 procent achter op begin 2021.

Juist in deze sectoren bestaan grote tekorten aan arbeidskrachten. Een woordvoerder van de vereniging benadrukt dat de cijfers voorlopig zijn en snel kunnen veranderen. Lang niet iedereen die volgend collegejaar een studie wil volgen heeft zich nu al ingeschreven. "Het is nog erg vroeg om te stellen dat het foute boel is."

De koepelorganisatie kan niet met zekerheid zeggen hoe het komt dat het aantal inschrijvingen tot nu toe relatief laag is. Mogelijk is er een verband met het voornemen van het kabinet om in het collegejaar 2023-2024 weer een basisbeurs in te voeren. Dat kan leiden tot uitstelgedrag. Hoe de nieuwe regeling er precies gaat uitzien en hoe de huidige lichting studenten wordt gecompenseerd voor het huidige leenstelsel, is nog niet duidelijk. "Het helpt uiteraard wel als er snel duidelijkheid komt over de basisbeurs", aldus de woordvoerder.

Universiteiten hebben vooralsnog geen signalen dat het aantal aanmeldingen terugloopt, laat hun organisatie Universiteiten van Nederland weten.

Meer uit Binnenland

Provincies opgelucht over extra miljoenen voor openbaar vervoer

DEN HAAG (ANP) - De provincies zijn blij en opgelucht dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om volgend jaar prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. "Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het ov er weer bovenop te helpen", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.

3 uur geleden
Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

3 uur geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

4 uur geleden
Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

7 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

7 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

7 uur geleden
Kennisinstituut WODC onderzoekt toename minderjarige asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.

8 uur geleden