Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder vliegtuigstrepen unieke kans voor klimaatonderzoekers

Minder vliegtuigstrepen unieke kans voor klimaatonderzoekers

DE BILT (ANP) - Wetenschappers van het KNMI profiteren van de blauwe luchten nu er nauwelijks vliegtuigen zijn die condensstrepen en daarmee bewolking veroorzaken. Het sterk verminderde vliegverkeer is volgens het KNMI een unieke kans om onderzoek te doen naar een atmosfeer met weinig vliegtuigstrepen.

Vliegtuigstrepen ontstaan door de uitstoot van waterdamp en roetdeeltjes. De waterdamp uit de vliegtuigmotoren bevriest hoog in de atmosfeer, op zo'n 10 kilometer hoogte waar het 40 graden vriest. De strepen kunnen na enkele minuten verdwijnen of uren in de lucht blijven hangen als de lucht vochtig is.

Vliegtuigstrepen hebben invloed op het klimaat, schrijft het KNMI. De impact van vliegtuigstrepen op het klimaat wordt door wetenschappers groter geschat dan de invloed van de CO2 die vliegtuigen uitstoten. Hoge bewolking zorgt voor een opwarmend effect op aarde, terwijl lagere bewolking over het algemeen een koelend effect heeft doordat de witte toppen het zonlicht terug de ruimte in kaatsen.

Het sterk gereduceerde vliegverkeer door het coronavirus is overigens niet de enige oorzaak van de blauwe luchten van afgelopen paasweekend. Het is hoog in de lucht erg droog, waardoor de strepen niet blijven staan. Ook wordt er door de noordwestenwind schone lucht aangevoerd vanaf de Noordzee en is er weinig autoverkeer dat de onderste laag van de atmosfeer vervuilt.

Meer uit Binnenland

Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

PURMEREND (ANP) - Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door een ongeval op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

20 minuten geleden
Onderzoekers: beperken opwarming aarde ook economisch verstandig

UTRECHT (ANP) - De opwarming van de aarde onder de 2 graden houden is niet alleen beter voor het welzijn van mensen, maar pakt volgens Utrechts onderzoek ook veel beter uit voor de economie dan hogere temperaturen. Onderzoeker Kaj-Ivar van der Wijst rekent in zijn studie voor dat een temperatuurstijging van 3 graden aan het einde van deze eeuw schade zal veroorzaken ter waarde van 10 tot 12 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

27 minuten geleden
Taalschool Utrecht maakt gedenkhoek voor omgekomen leerling van 7

UTRECHT (ANP) - De Taalschool Utrecht heeft een gedenkhoek ingericht voor een leerling die vorige week vrijdag overleed na een verkeersongeluk op de Vleutenseweg in de wijk Lombok. Ook kunnen ouders in een condoleanceboek hun medeleven betuigen en schrijven leerlingen een kaart of maken een knutselwerk, meldt de school maandag in een verklaring. Het dodelijke ongeval met een stadsbus kostte een 7-jarig meisje het leven, ook raakte een jongen van vijf jaar oud zwaargewond.

32 minuten geleden
Westerbork herdenkt transporten naar Sobibor op 4 mei

HOOGHALEN (ANP) - Herinneringscentrum Kamp Westerbork besteedt dit jaar speciaal aandacht aan de transporten naar vernietigingskamp Sobibor. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat er negentien transporten met aan boord 34.313 Joden, Sinti en Roma naar het nieuw gebouwde kamp in Polen vertrokken. Van de tienduizenden mensen overleefden slechts vijftien vrouwen en drie mannen het vernietigingskamp.

49 minuten geleden
Celstraf geëist voor witwassen 8 ton van Fenerbahçe

ZUTPHEN (ANP) - Tegen een 47-jarige man uit Doetinchem is maandag achttien maanden cel geëist voor het witwassen van ruim 8 ton van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe. Het bedrag was bedoeld voor de Italiaanse club Empoli maar kwam terecht op de bankrekening van het autobedrijf van de verdachte.

1 uur geleden
OM in beroep tegen uitspraak over fatale steekpartij in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die vorige week besloot geen straffen op te leggen in een zaak over een dodelijke steekpartij bij een coffeeshop in Amsterdam Osdorp. Daarbij kwam een 29-jarige man om het leven.

1 uur geleden
EU roept Utrecht uit tot meest concurrerende regio van Europa

UTRECHT (ANP) - De regio Utrecht is volgens de Europese Unie de economisch meest competitieve regio van Europa. Een delegatie uit Utrecht nam maandagmiddag in Brussel de prijs voor de Regional Competitiveness Index (RCI) in ontvangst, een onderscheiding die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Utrecht heeft de beste concurrentiepositie, oordeelde de EU. Het liet ruim 230 andere regio's in Nederland en daarbuiten achter zich.

1 uur geleden