Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder vliegtuigstrepen unieke kans voor klimaatonderzoekers

Minder vliegtuigstrepen unieke kans voor klimaatonderzoekers

DE BILT (ANP) - Wetenschappers van het KNMI profiteren van de blauwe luchten nu er nauwelijks vliegtuigen zijn die condensstrepen en daarmee bewolking veroorzaken. Het sterk verminderde vliegverkeer is volgens het KNMI een unieke kans om onderzoek te doen naar een atmosfeer met weinig vliegtuigstrepen.

Vliegtuigstrepen ontstaan door de uitstoot van waterdamp en roetdeeltjes. De waterdamp uit de vliegtuigmotoren bevriest hoog in de atmosfeer, op zo'n 10 kilometer hoogte waar het 40 graden vriest. De strepen kunnen na enkele minuten verdwijnen of uren in de lucht blijven hangen als de lucht vochtig is.

Vliegtuigstrepen hebben invloed op het klimaat, schrijft het KNMI. De impact van vliegtuigstrepen op het klimaat wordt door wetenschappers groter geschat dan de invloed van de CO2 die vliegtuigen uitstoten. Hoge bewolking zorgt voor een opwarmend effect op aarde, terwijl lagere bewolking over het algemeen een koelend effect heeft doordat de witte toppen het zonlicht terug de ruimte in kaatsen.

Het sterk gereduceerde vliegverkeer door het coronavirus is overigens niet de enige oorzaak van de blauwe luchten van afgelopen paasweekend. Het is hoog in de lucht erg droog, waardoor de strepen niet blijven staan. Ook wordt er door de noordwestenwind schone lucht aangevoerd vanaf de Noordzee en is er weinig autoverkeer dat de onderste laag van de atmosfeer vervuilt.

Meer uit Binnenland

Vergroeningsadviseur: hogere CO2-heffing schrikt bedrijven af

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de CO2-heffing voor grote vervuilende bedrijven te verhogen, is onverstandig en kan bedrijven afschrikken om hier te investeren in verduurzaming. Die waarschuwing gaf voorzitter Carolien Gehrels van de Adviescommissie maatwerkafspraken woensdag aan Tweede Kamerleden. "Ik maak me daar veel zorgen over. Dit is niet het moment. Het helpt niet en schrikt bedrijven af", zei Gehrels tijdens een gesprek in de Tweede Kamer. Ze ziet een risico dat bedrijven hun geld straks liever investeren in andere landen.

12 minuten geleden
Weggezakte bouwkraan dreigt in Leusden op woningen te vallen

LEUSDEN (ANP) - Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

36 minuten geleden
Omtzigt: toeslagennieuws onderstreept belang hervormingen

DEN HAAG (ANP) - Dat de FIOD strafrechtelijk onderzoek doet naar nieuwe signalen van toeslagenfraude, onderstreept volgens NSC-leider Pieter Omtzigt dat het toeslagenstelsel moet worden hervormd. Woensdag voorafgaand aan gesprekken met de informateurs zegt hij: "Het stelsel is automatisch van toepassing op honderdduizenden mensen die uit het buitenland hier komen. Het is voor hun nog ingewikkelder dan het voor ons is. Het gevolg is dat de regels totaal niet toegespitst zijn op die groep mensen."

44 minuten geleden
Een vijfde van scholen haalt onvoldoende bij steekproef inspectie

UTRECHT (ANP) - Ruim een vijfde van de scholen die de Inspectie van het Onderwijs in 2023 door middel van een steekproef heeft onderzocht, krijgt van deze organisatie een onvoldoende voor de totale kwaliteit. Bij de proef waren 225 willekeurige scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs in het hele land betrokken. De percentages onvoldoende presterende scholen variëren van 18,2 procent in het basisonderwijs tot 22,5 procent in het voortgezet speciaal onderwijs. De helft van de 225 scholen voldoet ook niet aan alle wettelijke normen voor onderwijs in taal, rekenen en burgerschapskunde.

44 minuten geleden
Verdachte moorden Weiteveen betuigt spijt

ASSEN (ANP) - "Het is een verschrikkelijke tragedie. Nooit had het zover mogen komen, maar het is toch gebeurd." Dat zei Richard K. (50) woensdag in een op schrift gestelde verklaring ten overstaan van de rechtbank in Assen. K. was in de rechtszaal verschenen voor de eerste inleidende zitting in zijn strafzaak. Hij wordt verdacht van de moord op een 44-jarige vrouw en haar 38-jarige man, op 16 januari in Weiteveen.

1 uur geleden
OM: bij moorden Weiteveen wijst alles op planmatige aanpak

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in de zaak over de moorden in het Drentse Weiteveen uit van een vooropgezet plan bij verdachte Richard K. "Alles wijst op een planmatige aanpak", zei de officier van justitie woensdag, tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak bij de rechtbank in Assen.

1 uur geleden
Groningse CdK: gasbesluit historisch, verdriet eindigt nog niet

GRONINGEN (ANP) - "Historisch", zo noemt de Groningse commissaris van de Koning René Paas het besluit van de Eerste Kamer dinsdag om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Dat de gaswinning in de regio stopt, "betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt", zegt hij. "Het verdriet eindigt echter nog niet."

2 uur geleden