Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder verdachte transacties, maar verdubbeling van waarde

Minder verdachte transacties, maar verdubbeling van waarde

DEN HAAG (ANP) - Het aantal verdachte transacties is vorig jaar gedaald. Tegelijkertijd steeg de waarde van alle verdachte transacties naar een totaal van 19 miljard euro, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2018. Dat meldt de Nederlandse Financial Intelligence Unit (FIU) in haar jaarrapport voor het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Instellingen die verplicht zijn ongebruikelijke transacties te melden, zoals banken, doen dat bij de FIU. Daar wordt vervolgens beoordeeld of opmerkelijke geldbewegingen ook als verdacht moeten worden aangemerkt. Gaat het inderdaad om verdachte transacties, dan worden ze doorgegeven aan de politie of inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Een duidelijke oorzaak van de stijging van de waarde van verdachte transacties wijst de FIU in haar jaarrapport niet aan. Wel ging de overheidsinstelling nauwer samenwerken met de Nederlandse grootbanken, zodat er gemakkelijker kennis kon worden gedeeld. In een ander samenwerkingsverband, Piggyback genaamd, richtte de FIU zich op drugshandel via fruitbedrijven.

Witwastransacties

In totaal werden vorig jaar 39.544 transacties als verdacht aangemerkt, tegenover 57.950 in 2018. In de bankensector steeg het aantal met 20 procent. Daarbij wijst de FIU erop dat banken in 2019 veel intensiever zijn gaan letten op mogelijke foute geldstromen, zoals witwastransacties. Een jaar eerder kreeg ING nog een boete van 775 miljoen euro wegens tekortkomingen in zijn antiwitwasbeleid. In de handel nam het aantal verdachte transacties met 50 procent toe.

Van alle verdachte transacties was er bij iets meer dan 2500 sprake van een mogelijk verband met het financieren van terrorisme. Dat is een daling ten opzichte van de drie jaren daarvoor. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat er minder uitreizigers naar Islamitische Staat waren, stelt de FIU.

Meer uit Financieel

Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

35 minuten geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

44 minuten geleden
Productie Duitse Tesla-fabriek stil door stroomstoring

BERLIJN (ANP) - De productie bij de grote fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn is dinsdag stilgevallen door een stroomstoring. Dat meldt een woordvoerder aan het Duitse persbureau DPA. De fabriek bij Grünheide is ontruimd.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder kampte met koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft, en zakte 2,5 procent. In Hongkong verloor de beurs 2,6 procent, onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

1 uur geleden
China wil meer eigen olie- en gasproductie

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de exploratie en productie van olie en gas opvoeren om zo meer veiligheid te hebben op energiegebied. Dat meldde de Chinese premier Li Qiang bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Beijing. Ook wil China de winning van strategisch belangrijke mineralen en zeldzame aardmetalen vergroten. Die grondstoffen zijn van groot belang voor de energietransitie.

1 uur geleden
Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

LEVERKUSEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het Duitse bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Toch wil topman Bill Anderson voorlopig niet tornen aan de drieledige structuur van het bedrijf, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten.

2 uur geleden
Bitcoin nadert recordniveau van 69.000 dollar uit 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin heeft dinsdag bijna de hoogste stand ooit bereikt. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld schoot tijdens de handel in Azië met gemak door de grens van 68.000 dollar heen. Op het hoogtepunt van 68.828 dollar noteerde de digitale munt slechts een fractie onder het recordniveau van 69.000 dollar dat in november 2021 werd bereikt.

2 uur geleden