Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder verdachte transacties, maar verdubbeling van waarde

Minder verdachte transacties, maar verdubbeling van waarde

DEN HAAG (ANP) - Het aantal verdachte transacties is vorig jaar gedaald. Tegelijkertijd steeg de waarde van alle verdachte transacties naar een totaal van 19 miljard euro, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2018. Dat meldt de Nederlandse Financial Intelligence Unit (FIU) in haar jaarrapport voor het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Instellingen die verplicht zijn ongebruikelijke transacties te melden, zoals banken, doen dat bij de FIU. Daar wordt vervolgens beoordeeld of opmerkelijke geldbewegingen ook als verdacht moeten worden aangemerkt. Gaat het inderdaad om verdachte transacties, dan worden ze doorgegeven aan de politie of inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Een duidelijke oorzaak van de stijging van de waarde van verdachte transacties wijst de FIU in haar jaarrapport niet aan. Wel ging de overheidsinstelling nauwer samenwerken met de Nederlandse grootbanken, zodat er gemakkelijker kennis kon worden gedeeld. In een ander samenwerkingsverband, Piggyback genaamd, richtte de FIU zich op drugshandel via fruitbedrijven.

Witwastransacties

In totaal werden vorig jaar 39.544 transacties als verdacht aangemerkt, tegenover 57.950 in 2018. In de bankensector steeg het aantal met 20 procent. Daarbij wijst de FIU erop dat banken in 2019 veel intensiever zijn gaan letten op mogelijke foute geldstromen, zoals witwastransacties. Een jaar eerder kreeg ING nog een boete van 775 miljoen euro wegens tekortkomingen in zijn antiwitwasbeleid. In de handel nam het aantal verdachte transacties met 50 procent toe.

Van alle verdachte transacties was er bij iets meer dan 2500 sprake van een mogelijk verband met het financieren van terrorisme. Dat is een daling ten opzichte van de drie jaren daarvoor. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat er minder uitreizigers naar Islamitische Staat waren, stelt de FIU.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Economisch herstel Frankrijk trager

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het tempo van het economisch herstel in Frankrijk is aan het vertragen. Dat komt naar voren uit een verslag van de centrale bank van Frankrijk. In juli was de economische activiteit 7 procent onder het normale niveau. Dat was een maand eerder nog 9 procent. Voor augustus wordt echter een vergelijkbaar niveau als in juli verwacht, of een marginale verbetering.

3 uur geleden
Cijferseizoen over hoogtepunt heen

AMSTERDAM (ANP) - Het cijferseizoen is langzamerhand over zijn hoogtepunt heen, met name in de Verenigde Staten. In Amsterdam is het ook minder druk, maar krijgen beleggers nog wel de cijfers van grote bedrijven als ABN AMRO, verzekeraar Aegon en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Ook andere beursfondsen als technologiebedrijf TKH, speciaalchemiebedrijf Avantium, veevoermaker ForFarmers, NIBC bank en beursintermediair Flow Traders openen de boeken.

20 uur geleden
'Italiaanse economie groeit in derde kwartaal haast 15 procent'

ROME (ANP/RTR) - De groei van de Italiaanse economie komt dit kwartaal dicht bij de 15 procent uit. Dat heeft de Italiaanse minister van Financiƫn Roberto Gualtieri gezegd in een interview met de krant La Repubblica.

21 uur geleden
Winst Saudi Aramco fors gedaald door lage olieprijs

RIYAD (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De winst van het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco daalde in het tweede kwartaal met 73 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf noteerde een winst van ongeveer 6,6 miljard dollar (ruim 5,6 miljard euro).

1 dag geleden
'Twitter en TikTok voerden gesprekken over mogelijke combinatie'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twitter heeft voorlopige onderhandelingen gevoerd over een mogelijke combinatie met TikTok. Dat meldt The Wall Street Journal zaterdag op basis van bronnen. Het is nog onduidelijk of Twitter een deal wil sluiten met de populaire filmpjes-app.

1 dag geleden
Superbelegger Warren Buffett ziet operationele winst dalen

OMAHA (ANP/RTR) - Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, heeft afgelopen kwartaal de operationele winst met 10 procent zien dalen. Verder meldde de belegger tijdens de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal, dat een grote afschrijving is gedaan op zijn producent van vliegtuigonderdelen Precision Castparts, die worstelt met de gevolgen van de coronapandemie.

1 dag geleden
Trump dreigt met ingrijpen als deal over coronasteun uitblijft

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump beloofde vrijdag (lokale tijd) eenzijdig te handelen om de loonheffingen voor alle Amerikanen tot eind 2020 en mogelijk langer op te schorten. Ook aanvullende werkloosheidsuitkeringen en andere coronahulp worden verlengd als er geen deal kan worden bereikt met de Democraten over een nieuw coronahulppakket.

2 dagen geleden