Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder transplantaties door corona, maar achterstand ingehaald

Minder transplantaties door corona, maar achterstand ingehaald

LEIDEN (ANP) - Het aantal orgaantransplantaties is in sommige landen enorm gedaald door de coronacrisis, maar in Nederland konden ze wel grotendeels doorgaan. Dat zegt Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). In totaal zijn in ons land vorig jaar 36 transplantaties minder gedaan dan een jaar eerder en die schade is ingehaald. Het aantal getransplanteerde organen was 770 in 2019 en 734 in 2020.

In maart en april 2020 verviel ruim 30 procent van de donatieprocedures. In andere jaren werd in die periode gemiddeld 18 procent om de een of andere reden uiteindelijk niet uitgevoerd, bijvoorbeeld doordat het orgaan niet geschikt was. Het extra aantal niet uitgevoerde transplantaties in coronatijd is inmiddels gedaald naar 15 procent.

In dezelfde tijd is het aantal transplantaties met organen van overleden donoren gestegen met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Met de weefseldonatie gaat het ook weer aanzienlijk beter. "Er is sprake van een enorme stijging van het aantal weefseldonoren in de eerste acht maanden van 2021, met 32 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020", meldt de stichting.

Coronatest

Corona eiste zijn tol onder meer doordat donoren op de intensive care mogelijk besmet werden met corona, aldus de stichting. Ook duurde het soms lang voordat de uitslag van de coronatest van de overleden donor bekend was, waardoor de nabestaanden hun toestemming terugtrokken. "En organen van een aantal donoren konden niet gebruikt worden door gebrek aan capaciteit of een positieve coronatest", legt de organisatie uit. Het niertransplantatieprogramma voor 65-plussers werd ook tijdelijk gestaakt omdat senioren gevoeliger zijn voor corona.

"In Nederland hebben medisch professionals en alle andere betrokkenen bij een donatie- of transplantatieprocedure alles op alles gezet om de levensreddende orgaantransplantaties doorgang te laten vinden", aldus Bernadette Haase, directeur van de NTS.

Wachtlijsten

De wachtlijsten zijn uiteindelijk ook redelijk gelijk gebleven, maar dat komt ook doordat artsen patiënten niet zo snel op de wachtlijst hebben gezet als ze anders zouden hebben gedaan. Bij een transplantatie kom je op de ic en ben je ook erg vatbaar, dus als het even kon werd er gewacht. Inmiddels is de instroom normaal, met 100 tot 150 patiënten per maand.

Meer uit Gezond

Tienduizenden flesjes met verboden vloeistoffen vapes onderschept

UTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.

2 dagen geleden
EU-handelschef verwacht intensiever contact met VS over deal

BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.

6 dagen geleden
Biotechnoloog Galapagos komt terug op voorgenomen splitsing

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.

1 week geleden
40 procent 12- tot 16-jarige vapers is verslaafd

DEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.

1 week geleden
850 mensen laten gratis hun lever testen bij RAI Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.

1 week geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

1 week geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 week geleden