Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder straf voor verdachte drugsimport na procesafspraken

Minder straf voor verdachte drugsimport na procesafspraken

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag een verdachte van onder meer grootschalige drugsimport strafkorting gegeven na het maken van zogeheten procesafspraken. In plaats van vijf jaar veroordeelde de rechtbank de man tot vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, conform de eis van het Openbaar Ministerie. De veroordeling is naast de smokkel van bijna 1000 kilo cocaïne ook voor het verboden bezit van een vuurwapen en het witwassen van 65.000 euro.

Het OM, de verdachte en zijn advocaat hebben op aangeven van de rechtbank de afspraken gemaakt. Doel van de afspraken is de afdoening van de strafzaak te versnellen. Complexe rechtszaken over georganiseerde drugscriminaliteit nemen in aantal toe en zetten de strafrechtspleging onder druk. Dat vindt de rechtbank Rotterdam, waar door de aanwezigheid van de zeehaven veel van dit soort zaken spelen, "niet wenselijk". Door de betrekkelijk recente ontmanteling van cryptocommunicatie-providers als Ennetcom en SKY ECC zijn er veel nieuwe zaken aan het licht gekomen.

De afspraken hielden onder meer in dat de verdachte en zijn advocaat onderzoekswensen zouden intrekken en geen nadere wensen zouden indienen. De verdachte heeft afstand gedaan van in beslag genomen spullen, inclusief de ruim 60.000 euro die bij hem is gevonden. Ook ziet de verdachte af van hoger beroep als de rechtbank de strafeis van de officier van justitie zou volgen, zoals is gebeurd.

Procesafspraken

Het maken van procesafspraken is niet in de wet vastgelegd, maar biedt er volgens de rechtbank wel "ruimte en waarborgen" voor. De manier waarop ze zijn gemaakt én de inhoud ervan zijn "eerlijk", aldus de rechtbank. De verdachte is "weloverwogen en vrijwillig tot de procesafspraken is gekomen en zich bewust geweest van de inhoud, de procedure en de (mogelijke) gevolgen daarvan", stelt de rechtbank in het vonnis. De toegepaste strafkorting is "in het algemeen belang te rechtvaardigen en daarmee goed uit te leggen aan de samenleving".

Het OM zei al in 2019 dat het in grote strafzaken vaker en meer afspraken met verdachten wil gaan maken om strafprocessen sneller te laten verlopen.

Meer uit Binnenland

Gestrand op Amsterdam CS na nachtje in de Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Na een nacht in de Ziggo Dome staan Hilleke en Kiki Kuitert uit Almelo maandagochtend op Amsterdam Centraal in afwachting van een trein naar huis. Moeder en dochter strandden samen met honderden andere fans in de hoofdstad na het concert van Harry Styles.

9 minuten geleden
Gedupeerde fans van Harry Styles mogelijk toch naar show

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die vanwege de treinstoring zondagavond niet naar het concert van Harry Styles in de Amsterdam ArenA konden komen, kunnen mogelijk maandag of dinsdag alsnog gaan. Een woordvoerster van concertorganisator MOJO laat weten dat met de gedupeerde fans zal worden gekeken naar een oplossing.

17 minuten geleden
Storing treinverkeer Amsterdam opgelost, treinen gaan weer rijden

AMSTERDAM (ANP) - De storing van het treinverkeer rond Amsterdam is verholpen, meldt een woordvoerder van de NS. Vanaf 09.00 uur gaan in die regio weer treinen rijden. Reizigers moeten de rest van de ochtend wel rekening houden met verstoringen.

31 minuten geleden
Lift gezocht en plek op de achterbank aangeboden

DEN HAAG (ANP) - Op sociale media proberen mensen van alles om, ondanks de treinstoring rond Amsterdam, toch naar het werk of huis te komen. Onder meer via de hashtag #treinpoolen bieden mensen een plek in de auto aan, of vragen ze een ritje.

55 minuten geleden
Veel gestrande reizigers op Amsterdam CS

AMSTERDAM (ANP) - Op Amsterdam CS staan maandagochtend veel gestrande reizigers. Mensen komen kennelijk in onwetendheid of met goede hoop naar het station, maar daar wordt omgeroepen dat er geen treinen rijden. Dat staat ook op alle borden.

1 uur geleden
Zo'n 150 concertbezoekers hebben in Ziggo Dome geslapen

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 150 concertbezoekers hebben in de nacht van zondag op maandag in de Ziggo Dome in Amsterdam geslapen. Mensen die aanwezig waren bij shows van Harry Styles in de Amsterdam ArenA en Ghost in AFAS Live en vanwege de grote treinstoring niet naar huis konden, werden daar opgevangen.

1 uur geleden
NS: impact storing heel groot op mensen in en rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De impact van de treinstoring op mensen in en rond Amsterdam is heel groot, zegt een woordvoerder van de NS. Ook voor de rest van het land heeft de storing gevolgen.

1 uur geleden