
Minder stikstofruimte voor grootste uitstoter Tata Steel
HAARLEM (ANP) - De maximale hoeveelheid stikstof die Tata Steel mag uitstoten, gaat 8 procent omlaag. De natuurvergunning van het staalbedrijf in de IJmond wordt definitief aangescherpt, zo laat de provincie Noord-Holland weten. "Deze ruimte komt ten gunste van de natuur", aldus het provinciebestuur. Dat benadrukt dat Tata voldoende stikstofruimte behoudt "om de komende jaren de omschakeling naar duurzame productie van groen staal mogelijk te maken".
Tata Steel is volgens een overzicht dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) eerder liet opstellen de grootste industriële uitstoter van stikstof in Nederland. Het gaat dan om stikstofoxiden (NOx). Hoge concentraties van die stikstofverbinding zijn niet alleen slecht voor gevoelige natuurgebieden, maar ook voor de gezondheid.
In de bekendmaking van de strengere vergunning verwijst de provincie naar verzoeken die Mobilisation for the Environment begin dit jaar indiende. De milieuorganisatie had het liefst gezien dat de natuurvergunning van Tata Steel helemaal zou worden ingetrokken, maar dat is volgens Noord-Holland niet nodig.
Reactie Tata Steel
Tata Steel zegt in een verklaring kennis te hebben genomen van het besluit van de provincie. "Wij gaan door met het verminderen van onze stikstofoxide-uitstoot en nemen hierin ook onze verantwoordelijkheid. De belangrijkste investering voor de verdere vermindering van de uitstoot, is de bouw van een zogeheten DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek. Deze maatregel is onderdeel van de Roadmap Plus, een pakket aan maatregelen om de impact op de leefomgeving te verminderen. Wanneer de installatie in 2025 in gebruik wordt genomen zal de uitstoot van stikstofoxide voor de gehele site IJmuiden met zo’n 30 procent afnemen ten opzichte van de start van het verbeterprogramma in 2019. Ook brengt onze transitie naar het maken van groen staal met waterstof de uitstoot verder naar beneden."
Het staalbedrijf zegt dat ook nog extra reductiemaatregelen worden genomen. "Zo passen we bijvoorbeeld waar mogelijk ons bedrijfswagenpark aan in de vorm van elektrificatie, worden onze locomotieven gemoderniseerd tot emissiearme locomotieven en worden de cv-ketels emissiearm."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris Jean Rummenie (BBB - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, "volstrekt niet aan de wettelijke eisen".
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
5 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
9 uur geleden