Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder stemmen maar meer Kamerzetels voor vrouwelijke kandidaten

Minder stemmen maar meer Kamerzetels voor vrouwelijke kandidaten

DEN HAAG (ANP) - Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen hebben iets minder kiezers op een vrouw gestemd. In totaal ging 38 procent van de stemmen naar een vrouw, tegenover 41 procent in 2021. Volgens stichting Stem op een Vrouw - die voor alle kieskringen de proces-verbalen met uitslagen verzamelde - komt dit mogelijk doordat verkiezingswinnaar PVV slechts acht vrouwen op de lijst had staan.

Volgens de stichting stijgt het aantal vrouwen in de Kamer naar verwachting wel, van 56 naar 61. Per partij loopt het aandeel stemmen dat naar een vrouw ging sterk uiteen. Kiezers van de SP, VVD, Partij voor de Dieren, BBB en ChristenUnie stemden relatief het vaakst op een vrouw. Dit zijn allemaal partijen met een vrouwelijke lijsttrekker.

Zo kozen ruim negen op de tien SP-kiezers in het stemhokje voor een vrouw. Lijsttrekker Lilian Marijnissen kreeg daarvan ruim 83 procent van de stemmen. Ook Dilan Yeşilgöz (VVD), Caroline van der Plas (BBB) en Mirjam Bikker (CU) kregen het leeuwendeel van de stemmen. Partij voor de Dieren is daarop de voornaamste uitzondering. In totaal stemde 94 procent van de PvdD-kiezers op een vrouw. 68 procent koos voor lijsttrekker Esther Ouwehand, 26 procent voor een andere vrouw op de lijst. Bij geen enkele andere partij met een vrouwelijke lijsttrekker was dat aandeel zo laag als bij Partij voor de Dieren. De partij kampte in aanloop naar de verkiezingen met interne strubbelingen.

Non-binair

Onderaan de lijst staan SGP (geen enkel vrouwelijk kandidaat-Kamerlid), Forum voor Democratie (zo'n 2 procent van de stemmen ging naar een vrouw) en PVV (ongeveer 6 procent).

Volgens de telling van Stem op een Vrouw is één vrouw dankzij voorkeurstemmen verkozen. Daniëlle Hirsch (GroenLinks-PvdA) stond op een "onverkiesbare" plek maar komt dankzij voorkeurstemmen toch in de Kamer. Ook komt voor het eerst een non-binair persoon de Tweede Kamer in; Ines Kostić (PvdD).

Meer uit Politiek

Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

30 minuten geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

46 minuten geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

1 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

2 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

5 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariërs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

5 uur geleden
Dijk (SP) wil dat PVV, VVD, NSC en BBB het nog een keer proberen

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die aanvankelijk met elkaar aan de formatietafel zaten, moeten nog een keer proberen tot een kabinet te komen, vindt SP-leider Jimmy Dijk. PVV, VVD, NSC en BBB moeten "eruit proberen te komen", vindt de socialistische voorman. Daar mogen ze wat hem betreft best de tijd voor nemen, zolang de Kamer maar "niet geblokkeerd wordt" en ruimte krijgt om problemen op te lossen.

7 uur geleden