Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder registreren in ziekenhuis levert twee uur per week op

Minder registreren in ziekenhuis levert twee uur per week op

NIJMEGEN (ANP) - Als artsen en verpleegkundigen minder informatie over patiënten en behandelingen hoeven bij te houden, houden ze per week twee uur over. "Door het reduceren van het aantal registraties ontstaat meer tijd voor het verbeteren van de zorg", concludeert het universitair ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen na een gezamenlijk onderzoek met de ziekenhuizen UMCG in Groningen en Rijnstate in Arnhem.

Afdelingen van de drie ziekenhuizen hebben twee jaar lang alleen "zinvolle" gegevens bijgehouden. Ze stopten bijvoorbeeld met het invullen van pijnscores voor mensen die geen pijn hadden en het meten van ondervoeding bij jonge, gezonde mensen. Vooraf waren artsen en verpleegkundigen gemiddeld 55 minuten per dag bezig met registreren en dat werd teruggebracht tot 31 minuten. Dat leverde dus 24 minuten per persoon per dag op. Artsen en verpleegkundigen vinden bovendien dat de overgebleven registraties minder onzinnig zijn, en dat is goed voor hun motivatie, aldus het rapport.

Projectleider Marieke Zegers, hoofdonderzoeker van de intensivecareafdeling van het Radboudumc, noemt de huidige manier om gegevens bij te houden "kookboekgeneeskunde. Voordat je een patiënt kunt opereren, moet je een checklist van 40 stappen door en alle vinkjes zetten. Afvinken is strafwerk. Nu kun je die tijd en aandacht aan de patiënt en de familie besteden. En dat leidt niet tot medische fouten."

'Wantrouwen'

Veel gegevens worden geregistreerd om het registreren, zegt Zegers. "Het is wantrouwen. Een kwart van de informatie wordt gebruikt voor betere zorg. De rest gaat naar toezichthouders en naar de raad van bestuur. Ik zie niet wat er met die cijfers wordt gedaan."

Niet iedereen ging akkoord met de proef. Zo moest de afdeling van Zegers informatie doorgeven voor de zogeheten Transparantiekalender, die burgers kunnen gebruiken om een ziekenhuis te kiezen. Zegers: "Patiënten kiezen niet altijd op basis van de Transparantiekalender. Het zijn dingen die we moeten registreren, maar waarvan de effectiviteit niet is aangetoond. We hebben ervoor gekozen te rebelleren en deze informatie niet aan te leveren."

De ziekenhuizen adviseren om artsen en verpleegkundigen "de ruimte te geven om te leren en te verbeteren door het laten vieren van de registratieteugels". Het onderzoek gaat dit jaar verder op meerdere intensive cares in het oosten van het land. Maar Zegers weet niet zeker of het ooit lukt de regeldruk te verminderen. "Alle partijen houden elkaar in een houdgreep."

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

2 dagen geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

2 dagen geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

2 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

3 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

3 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

4 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

4 dagen geleden