
Minder proefdieren door andere richtlijn
UTRECHT (ANP) - Doordat een richtlijn voor medicijnonderzoek wordt aangepast, hoeven er bij de ontwikkeling van medicijnen honderdduizenden minder proefdieren gebruikt te worden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) meldt dat maandag. Het CBG is nauw betrokken bij de aanpassing van deze richtlijn, die betrekking heeft op het testen van de eventuele schadelijkheid van medicijnen bij de voortplanting.
Voordat nieuwe medicijnen op mensen onderzocht mogen worden, zijn gegevens nodig over de mogelijke schadelijkheid. Van oudsher worden daar dierproeven voor gebruikt, aldus de medicijnautoriteit. Farmaceuten moeten nu op twee diersoorten, ratten en konijnen, aantonen dat de medicijnen niet schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Dat mag nu naar één soort. Veel dierproeven kunnen worden vervangen door zogenoemde in vitro-testen, waarbij onderzoek wordt gedaan met bijvoorbeeld gekweekte cellen.
Ook mogen de medicijnen later in het onderzoeksproces op dieren worden getest. "De nieuwe richtlijn vereist nu pas bij fase 3 grote groepen dieren, in plaats van bij fase 1 en fase 2. Hierdoor zijn wereldwijd waarschijnlijk 300.000 tot 400.000 proefdieren per jaar minder nodig", schat onderzoeker Peter Theunissen van het CBG.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking, kondigt vakbond FNV dinsdag aan. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is onvoldoende voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie en laat kansen liggen om er optimaal van te profiteren. Dat zeggen de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in hun Trendanalyse biotechnologie 2023. Deze situatie is jammer, want biotechnologie kan ons een hoop brengen op gebieden als gezondheid en verduurzaming van de voedselproductie. De technologie kan echter ook grote vraagstukken opleveren over de gevolgen voor mens en milieu, waarschuwen de organisaties. Daar moeten we dus eveneens naar kijken, want het gebruik van alle nieuwe mogelijkheden moet wel verantwoord blijven.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.
1 dag geledenGRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.
2 dagen geleden