Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder Oranjemerchandise en kratjes bier voor 'Woningsdag'

Minder Oranjemerchandise en kratjes bier voor 'Woningsdag'

AMSTERDAM (ANP) - Retailers die normaal gesproken goede zaken kunnen doen met de verkoop van Oranjemerchandise in aanloop naar Koningsdag, hebben dit jaar bescheidener verwachtingen. De Oranjetompouce lijkt vooralsnog de grote constante factor te worden op de komende Koningsdag, vanwege de coronamaatregelen dit jaar officieus omgedoopt tot 'Woningsdag'.

"Niks", zegt een Blokker-woordvoerder op de vraag wat de winkelketen aan Oranjemerchandise in de schappen heeft liggen. "Wij denken dat onze klanten dat nu niet interessant vinden." Over 'Woningsdag' is men bij Blokker sceptisch, aldus de woordvoerder. "Merchandise gaat gewoon niet werken zonder een feest. Maandag geldt per slot van rekening nog steeds een samenscholingsverbod." Wel verkoopt Blokker nog vlaggen, wimpels, en vlaggenstokken en -houders. "Maar wij vinden het niet echt gepast om nu uit te pakken. Ook commercieel niet."

Voor Albert Heijn zijn de verschillen kleiner. "Wij hebben hetzelfde ingekocht als we de laatste tijd doen, en dezelfde hoeveelheid aan Oranjetompoucen die we normaal inkopen rond deze tijd", zegt een woordvoerder. Albert Heijn ziet hoofdzakelijk een verschil in de drankverkoop. "Normaal geven mensen feestjes rond Koningsdag en verkopen we daarom meer kratten bier dan normaal. Dit jaar zien we dat we meer blikjes, flesjes speciaalbier en alcoholvrij bier verkopen." Het is volgens de woordvoerder nog iets te vroeg om te zeggen of 'Woningsdag' wel of geen commercieel succes wordt. "Dat zal ook afhangen van het weer."

HEMA wil geen mededelingen doen over de ingekochte hoeveelheden en de verwachte verkoop maar laat weten dat traditionele merchandise en de Oranjetompoucen gewoon in de schappen zullen liggen. "Die laatste verkopen we dit jaar met een bezorgtasje, zodat mensen ze ergens kunnen afgeven als geschenk."

Meer uit Binnenland

Nederlandse IPCC-auteurs zien ook lichtpuntjes voor het klimaat

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse wetenschappers Detlef van Vuuren en Aimée Slangen leverden een belangrijke bijdrage aan het maandag verschenen rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Ondanks de grotendeels sombere boodschap - de wereld doet nog steeds te weinig tegen klimaatverandering en dat heeft grote gevolgen - zien zij ook een aantal gunstige ontwikkelingen. "Er is zeker nog hoop, maar dat vergt veel inspanningen van iedereen wereldwijd", zegt Slangen, die werkt voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

2 uur geleden
Natuurorganisaties: alles nodig om klimaatverandering te beperken

AMSTERDAM (ANP) - Door alles op alles te zetten is het nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, denken natuurorganisaties Greenpeace en Milieudefensie. Het is dan wel "alle hens aan dek", benadrukt Peer de Rijk van Milieudefensie.

2 uur geleden
Organisaties willen hoger ambitieniveau tegen klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Groene en maatschappelijke organisaties pleiten voor grotere ambities in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zien in het maandag verschenen rapport van het klimaatpanel IPCC een extra aansporing voor overheden om meer actie te ondernemen.

2 uur geleden
Máxima in Casablanca begonnen aan VN-reis Marokko

CASABLANCA (ANP) - Koningin Máxima is maandagmiddag aangekomen in Casablanca, waar zij aan haar driedaagse VN-reis aan Marokko begint. Zij landde maandagmiddag in de grootste stad van Marokko.

3 uur geleden
Woningen onbewoonbaar na brand door explosie in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Enkele woningen zijn onbewoonbaar geraakt vanwege een brand na een explosie in een flat in Amsterdam Zuidoost in de nacht van zondag op maandag. Bewoners van het appartementencomplex aan het Maarsenhof hoorden even voor 03.00 uur een harde knal. De brand die daarop ontstond verspreidde zich "razendsnel"in het complex, aldus de politie.

4 uur geleden
Veiligheidsberaad neemt afscheid van voorzitter Hubert Bruls

ARNHEM (ANP) - De burgemeesters van het Veiligheidsberaad nemen maandagavond tijdens een vergadering in Utrecht afscheid van hun voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Bruls (CDA) heeft de maximale termijn als voorzitter van het beraad volgemaakt en moet daarom aftreden. Hij wordt opgevolgd door Wouter Kolff (VVD), burgemeester van Dordrecht.

5 uur geleden
Zo'n 150 tips binnen na uitloven beloning cold case vermiste Jaïr

AMSTERDAM (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation heeft in totaal zo'n 150 tips ontvangen over de in 1995 verdwenen 7-jarige Jaïr Soares na het uitloven van een beloning voor de gouden tip in augustus vorig jaar. Tot en met afgelopen zaterdag konden tipgevers aanspraak maken op de 250.000 euro.

6 uur geleden