Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder nieuwe banen erbij in VS, werkloosheid daalt hard

Minder nieuwe banen erbij in VS, werkloosheid daalt hard

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Er zijn in de Verenigde Staten in december net geen 200.000 banen bijgekomen in de private sector. Dat cijfer van het ministerie van Arbeid was lager dan in november en ook veel lager dan economen hadden verwacht, al werden de aantallen banen in de maanden oktober en november nog wel naar boven bijgesteld. Ook daalde de werkloosheid aanzienlijk.

Economen verwachtten in doorsnee 450.000 nieuwe banen, maar de teller bleef steken op 199.000 stuks. Inclusief de 141.000 banen van de bijstellingen in oktober en november werd nog niet aan de verwachtingen voldaan.

Desondanks ging de werkloosheid omlaag van 4,2 procent naar 3,9 procent. Dat is nog slechts 0,4 procentpunt hoger dan de Amerikaanse werkloosheid voor de coronacrisis.

Beleid

De cijfers lijken erop te duiden dat er niet een nog snellere renteverhoging komt dan in maart, waarmee analisten sinds deze week rekening houden. De arbeidsmarktcijfers zullen niet direct aanleiding zijn voor de Federal Reserve om het monetair beleid sneller aan te scherpen.

Uit de notulen van de beleidsvergadering half december bleek dat de Fed sneller dan verwacht bereid is de rente te verhogen, maar voorzitter Jerome Powell heeft eerder herhaaldelijk gezegd dat een coronasteunpakket voor de opkoop van staatsobligaties afgebouwd moet zijn voor er aan de rente wordt getornd. Dat staat nu voor maart gepland.

Uiteraard hangen ingrepen in het rentebeleid ook af van de ontwikkelingen in de inflatie, waarover volgende week nieuwe cijfers naar buiten komen. Door problemen in de leveringsketen, gestegen transportkosten en tekorten aan grondstoffen en materialen zijn de prijzen van veel producten de afgelopen tijd duurder geworden. Ook zitten Amerikaanse bedrijven te springen om personeel dat maar mondjesmaat beschikbaar is. Daardoor moeten ze hogere lonen betalen aan werknemers. Op jaarbasis ging het uurloon met 4,7 procent omhoog, werd vrijdag duidelijk.

Meer uit Financieel

Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

38 minuten geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

1 uur geleden
Bedrijvigheid industrie China voor eerst in 6 maanden gegroeid

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.

2 uur geleden
Duizenden woningen zijn te bezichtigen tijdens Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Woningverkopers openen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers tijdens de Open Huizen Dag. Daar komen waarschijnlijk tienduizenden bezoekers op af. Makelaarsorganisatie NVM kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers deze editie worden verwacht of hoeveel huizen opengaan. Volgens huizenwebsite Funda doen meer dan 9000 woningen mee. De NVM meldt dat er nog steeds aanmeldingen kunnen binnenkomen.

8 uur geleden
Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

12 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

13 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

14 uur geleden