
Minder mensen geweigerd aan de grens in coronajaar 2020
DEN HAAG (ANP) - Veel minder reizigers zijn tegengehouden aan de Nederlandse grens in coronajaar 2020. Dat kwam vooral omdat door de vele reisrestricties minder mensen hiernaartoe kwamen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wel werden tijdens de pandemie logischerwijs veel vaker mensen geweigerd om redenen van gezondheid.
In 2020 werden 1980 buitenlandse bezoekers geweigerd aan de Nederlandse grens, 920 minder dan een jaar eerder. Het gaat hier om mensen met een andere nationaliteit dan die uit een van de lidstaten van Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland.
Mensen uit de Verenigde Staten werden het meest tegengehouden aan de grens, namelijk 290 keer. Dat is veel meer dan een jaar eerder, toen het er 25 waren. Ook Brazilianen, Colombianen en Georgiërs werden vaak aan de grens geweigerd.
Vorig jaar mochten bijna 980 mensen het land niet in vanwege veiligheidsrisico's. Dat is bijna zeven keer meer dan een jaar eerder. De stijging komt volgens het CBS vooral omdat meer mensen zijn geweigerd om redenen van volksgezondheid, zonder specifiek te noemen welke.
Vanwege corona waren veel landen vorig jaar bestempeld als hoogrisicoland. Inwoners kregen daardoor op voorhand geen toestemming om naar Nederland te reizen. Die konden dus ook niet geweigerd worden aan de grens.
"Wanneer reizigers met klachten aan de grens komen, kunnen zij op basis van volksgezondheid de toegang worden geweigerd", zegt Evelien Brouwer, Universitair docent Publiekrecht en Technologie van de Universiteit Utrecht. "Zelfs indien ze een geldig visum hebben." Specifiek in het geval van corona worden mensen geweigerd als ze niet de vereiste documenten bij zich hebben, zoals een vaccinatiebewijs, gezondheidsverklaring of negatief testbewijs.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?0ab9eb8. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Onderzoekers van het Amsterdam UMC denken dat huisartsen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) mensen met longkanker tot vier maanden eerder kunnen opsporen. Ze schrijven erover in een studie die woensdag verschijnt in het British Journal of General Practice.
41 minuten geledenSAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld tot 3 juni. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten. Ook de ngo en nieuwswebsite VOCES meldt het nieuws.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Pool Patryk Marcin Szwajnoch die door Nederland wordt gezocht is toegevoegd aan de 'Most Wanted'-lijst van Europol. Volgens Opsporing Verzocht deed Szwajnoch aan grootschalige illegale handel van drugs vanuit Nederland.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De automatische controles bij de uitstootvrije zones die sinds 1 januari in een reeks binnensteden gelden, werken niet bij buitenlandse voertuigen. Dat heeft staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) dinsdag gezegd in een debat. Boa's moeten voorlopig de handhaving bij de bedrijfswagens op zich nemen.
7 uur geledenDOETINCHEM (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan zaterdag niet naar de uitvaart van paus Franciscus. Het koningspaar en zijn gezin vieren zoals eerder gepland Koningsdag in Doetinchem. Wel beginnen de festiviteiten later, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.
8 uur geledenOOSTERHOUT (ANP) - Het derde slachtoffer van een schietpartij in Oosterhout eind maart is overleden. De 25-jarige man uit de Brabantse plaats lag zwaargewond in het ziekenhuis en is dinsdag aan zijn verwondingen overleden, meldt de politie.
9 uur geledenZWOLLE (ANP) - Een 20-jarige vrouw uit Steenwijk wordt verdacht van het doden van haar baby direct na de bevalling. Ze stopte het lichaam in een vuilniszak en hield het op haar kamer verborgen. Tegen de vrouw is dinsdag in de rechtbank in Zwolle een celstraf van veertig maanden waarvan de helft voorwaardelijk geëist.
11 uur geleden