Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Minder kans voor arme scholieren bij studie Geneeskunde'

'Minder kans voor arme scholieren bij studie Geneeskunde'

UTRECHT (ANP) - Mensen die uit een arm milieu komen maken minder kans om toegelaten te worden tot de studie geneeskunde. Dat denkt ongeveer de helft van de geneeskundestudenten, blijkt uit onderzoek van het studentenplatform De Geneeskundestudent onder ruim 3000 leden.

Sinds de centrale loting voor de populaire studie is afgeschaft, proberen scholieren op allerlei manieren hun kansen te vergroten om toegelaten te worden. Zo heeft één op de vier eerstejaars geneeskundestudenten een cursus gevolgd om de selectiekansen te vergroten. Het gaat dan bijvoorbeeld om trainingen die helpen de selectie-examens door te komen.

De kosten van dergelijke cursussen variëren van 150 tot enkele duizenden euro’s. De Geneeskundestudent vermoedt dat scholieren die zich dat kunnen veroorloven een streepje voor hebben op kandidaten uit een arm milieu. En dat komt uiteindelijk de diversiteit van de geneeskundestudenten niet ten goede.

Herinvoeren loting

Samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) pleit het studentenplatform voor herinvoering van loting. Dinsdag wordt in de Tweede Kamer een motie daarover behandeld van D66 en CDA.

In het studiejaar 2017 is de centrale loting voor studies met een beperkt aantal plaatsen (numerusfixusopleidingen) afgeschaft. Sindsdien mogen faculteiten eigen selectiecriteria hanteren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Woonzorgcomplex Tilburg deels ontruimd om grote brand

TILBURG (ANP) - Het woonzorgcomplex Reyshoeve aan de Gendringenlaan in Tilburg wordt deels ontruimd in verband met een grote brand. Bewoners van zeker twaalf appartementen worden geëvacueerd, zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio. Bij haar was nog niets bekend over persoonlijke ongelukken.

9 minuten geleden
Traumachirurgen adviseren motorrijders weekend thuis te blijven

UTRECHT (ANP) - Traumachirurgen adviseren motorrijders en wielrenners om tijdens het paasweekend thuis te blijven om ongelukken te voorkomen. De capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen is momenteel beperkt om verkeersslachtoffers op te nemen en te opereren, waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.

17 minuten geleden
Flatspringers krijgen 20 jaar cel voor liquidatie in Breda

BREDA (ANP) - De twee zogenoemde flatspringers uit Breda hebben donderdag twintig jaar cel gekregen vanwege de liquidatie van plaatsgenoot Soufian Zouagh (25) in januari 2018. Anel B. (29) en Azzedine A. (28) zijn door de rechtbank in Breda veroordeeld voor het medeplegen van moord.

19 minuten geleden
Tijdelijk inzage medische gegevens ook zonder toestemming patiënt

UTRECHT (ANP) - Huisartsen kunnen tijdens de coronacrisis ook de belangrijkste medische gegevens van patiënten die daarvoor nog geen expliciete toestemming hebben gegeven, beschikbaar stellen voor de huisartsenpost. Ook de spoedeisende hulp krijgt tijdelijk die mogelijkheid.

22 minuten geleden
Burgemeesters: we gaan handhaven, er is geen excuus meer

NIJMEGEN (ANP) - De politie en andere handhavers zijn in het komende paasweekeinde extra alert op samenscholingen, of dat nou op de motor, op de fiets of te voet is. Ze gaan daar zonder pardon boetes voor uitdelen. Ook recreanten die tijdelijke afzettingen en gebiedsverboden opzettelijk negeren kunnen op een bekeuring rekenen.

24 minuten geleden
Kunstmatige intelligentie bekijkt schade in longen coronapatiënt

ROTTERDAM (ANP) - Een slim computersysteem dat volautomatisch kijkt hoe erg de longen van coronapatiënten beschadigd zijn geraakt. Daar gaat het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gebruik van maken.

28 minuten geleden
'Beeld faillissementen nog vlak, wel meer horecazaken bankroet'

DEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland vertoont nog geen grote piek door de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het trendbeeld als het gaat om bankroeten eigenlijk al vanaf vorig jaar redelijk vlak. Wel gingen er recent relatief meer horecabedrijven op de fles.

41 minuten geleden