Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Minder kans voor arme scholieren bij studie Geneeskunde'

'Minder kans voor arme scholieren bij studie Geneeskunde'

UTRECHT (ANP) - Mensen die uit een arm milieu komen maken minder kans om toegelaten te worden tot de studie geneeskunde. Dat denkt ongeveer de helft van de geneeskundestudenten, blijkt uit onderzoek van het studentenplatform De Geneeskundestudent onder ruim 3000 leden.

Sinds de centrale loting voor de populaire studie is afgeschaft, proberen scholieren op allerlei manieren hun kansen te vergroten om toegelaten te worden. Zo heeft één op de vier eerstejaars geneeskundestudenten een cursus gevolgd om de selectiekansen te vergroten. Het gaat dan bijvoorbeeld om trainingen die helpen de selectie-examens door te komen.

De kosten van dergelijke cursussen variëren van 150 tot enkele duizenden euro’s. De Geneeskundestudent vermoedt dat scholieren die zich dat kunnen veroorloven een streepje voor hebben op kandidaten uit een arm milieu. En dat komt uiteindelijk de diversiteit van de geneeskundestudenten niet ten goede.

Herinvoeren loting

Samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) pleit het studentenplatform voor herinvoering van loting. Dinsdag wordt in de Tweede Kamer een motie daarover behandeld van D66 en CDA.

In het studiejaar 2017 is de centrale loting voor studies met een beperkt aantal plaatsen (numerusfixusopleidingen) afgeschaft. Sindsdien mogen faculteiten eigen selectiecriteria hanteren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Resultaten inspecties horecazaken wekelijks gepubliceerd

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet voortaan elke week de nieuwste resultaten van haar inspecties op de website. De actieve openbaarmaking moet leiden tot meer transparantie en hierdoor ook het beter naleven van de regels en wetten.

7 minuten geleden
Jetten: horecamaatregel gaat opmars virus niet stoppen

DEN HAAG (ANP) - De beperking van de openingstijden in de horeca in delen van het land is niet genoeg om de toename van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Dat denkt D66-voorman Rob Jetten.

1 uur geleden
Onderzoek naar uitvoering moord advocaat Wiersum klaar

SCHIPHOL (ANP) - Het onderzoek naar de uitvoering van de moord op advocaat Derk Wiersum is nagenoeg afgerond. Volgens het Openbaar Ministerie zijn het de verdachten Giërmo B. en Moreno B. (geen familie) geweest die Wiersum op 18 september vorig jaar hebben doodgeschoten. Het onderzoek naar de groep voorverkenners is nog niet afgerond. Justitie rekent verdachte Anouar T. tot die groep, maar heeft ook anderen op de korrel. Voor hen geldt dat de verdenking nog niet stevig genoeg is om hen voor de rechter te brengen.

1 uur geleden
Aboutaleb 'diep verdrietig' over gedrag feestende studenten

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is bedroefd over het gedrag van circa zestig studenten in zijn stad. Zij hielden zaterdagavond een illegaal huisfeest dat geheel uit de hand liep. De gealarmeerde politie werd onder meer bekogeld met vuilnis en blikjes.

1 uur geleden
Petitie voor kleinere klassen in basis- en voortgezet onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsbond AOb is samen met Lerarencollectief, Ouders & Onderwijs, Leraren in Actie en andere verenigingen van onderwijspersoneel, ouders en leerlingen een petitie gestart voor kleinere klassen in het basis- en voortgezet onderwijs. Het streven is om in 2025 maximaal 21 leerlingen in een klas te hebben. Nu zitten vaak 30 kinderen in een lokaal.

4 uur geleden
'Boerkaverbod zorgt voor toename islamofobie'

DEN HAAG (ANP) - De regering zou de wet die het boerkaverbod regelt eerder moeten evalueren en afschaffen. Dat stelt de Stichting Meld Islamofobie in een rapport over de gevolgen van het verbod, dat nu een jaar van kracht is.

5 uur geleden
NS en ProRail gaan gladde sporen op andere manier te lijf

UTRECHT (ANP) - Het is een jaarlijks terugkerend probleem in de herfst: gladheid op het spoor, onder meer door afgevallen bladeren. De Nederlandse Spoorwegen en ProRail denken een nieuwe manier te hebben gevonden om er iets tegen te doen.

5 uur geleden