Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder immigranten door afname Oekraïense vluchtelingen

Minder immigranten door afname Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal immigranten dat in 2023 naar Nederland kwam is gedaald vergeleken met het jaar ervoor en dat komt bijna volledig doordat er minder Oekraïners naar ons land kwamen, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 kwamen er 37.000 Oekraïense vluchtelingen bij, in 2022 waren dat er nog ruim 108.000. De instroom van andere immigrantengroepen bleef nagenoeg gelijk.

Vorig jaar kwamen 336.000 immigranten naar Nederland, 68.000 mensen minder dan in 2022. De helft (171.200) kwam uit Europese (vrijhandel)landen, het andere deel van buiten de Europese Unie.

Het CBS onderzocht de immigratiemotieven, alleen de redenen voor alle immigranten uit 2022 zijn nu bekend. Toen bestond de grootste groep nieuwe bewoners uit arbeidsmigranten vanuit de EU, gevolgd door Nederlanders die vanuit het buitenland weer terugkwamen. Daarna volgen gezinsmigranten van buiten Europa, een groep die in vier categorieën is op te delen.

Arbeidsmigranten

De meeste gezinsmigranten zijn mensen die zich bij iemand voegen die in Nederland is gaan werken, de arbeidsmigranten. Een andere, bijna even grote groep bestaat uit mensen die bijvoorbeeld een Nederlandse partner hebben, au pair zijn of zich aansluiten bij een gezinslid dat na de Brexit in Nederland is gaan wonen. Zij voegen zich dus niet bij iemand die hier voor asiel, arbeid of studie is. De groepen gezinsmigranten die voor asiel en studie naar Nederland komen, zijn beduidend kleiner.

De migratiemotieven zijn door verschillende procedures voor mensen van binnen en buiten de EU nog niet compleet over 2023. Die informatie wordt pas medio 2025 verwacht, aldus het CBS. Een woordvoerster zegt dat de verdeling van motieven de laatste recente jaren nauwelijks veranderd is, zaken als onverwacht grote asielstromen of vergaande politieke besluiten kunnen dit veranderen.

Meer uit Binnenland

Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

13 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

16 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

17 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

17 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

18 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

19 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

20 uur geleden