'Minder ic-capaciteit nodig door kortere ligduur coronapatiënt'
ROTTERDAM (ANP) - Bij een vergelijkbare coronagolf als in maart en april hebben ziekenhuizen nu waarschijnlijk veel minder ic-bedden nodig. Dat komt omdat de gemiddelde ligduur van een coronapatiënt op de intensive care drastisch is gedaald, zo laat Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), aan het AD weten.
In maart en april lag een patiënt gemiddeld 22 dagen op de ic. In de afgelopen twee maanden was dat nog minder dan 8 dagen. Dat betekent dat de capaciteit van de ic's daardoor verdrievoudigd is.
"We doen er nog nader onderzoek naar, maar daar lijkt het wel op", zegt Gommers tegen de krant. "We weten natuurlijk niet of er een tweede golf komt en hoe groot die wordt, maar als het vergelijkbaar is met de eerste hoeven we de ic's veel minder uit te breiden."
Hoe dat precies komt, wordt nog onderzocht, zegt Gommers. Zo wil hij in beeld krijgen of de groep mensen die nu op de ic belandt vergelijkbaar is met die van de eerste coronagolf. "Het kan zijn dat in maart en april meer mensen met onderliggende ziektes terechtkwamen en de patiënten van nu minder ziek zijn."
Mogelijk heeft een betere behandeling van coronapatiënten ook bijgedragen aan een kortere ligduur. "Het is niet zo dat het virus milder is geworden, we hebben daar in elk geval geen aanwijzingen voor", aldus Gommers.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - De hele wereld kijkt naar Nederland en naar de proeven die hier lopen met het vaccin tegen de vogelgriep, die momenteel hard om zich heen grijpt. Maar om de ontwikkelde vaccins te laten slagen, moeten ook de Europese regels voor de controles van gevaccineerde kippen worden aangepast, zegt hoogleraar Integrale Pluimveegezondheidszorg Sjaak de Wit van de Universiteit Utrecht.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Niet iedereen kan meteen besluiten om minder rood vlees en meer peulvruchten te eten. "Er hoeft niet in een keer een streep door alles. We snappen dat het vraagt om tijd", zegt Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. Die kwam donderdag met advies voor een gezonder en milieuvriendelijker voedingspatroon.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Wie gezond en milieuvriendelijk wil eten, moet minder vlees en juist meer peulvruchten en noten op tafel zetten. Wetenschappers zeggen dat al jaren, maar nu adviseert ook de Gezondheidsraad het nog nadrukkelijker in nieuwe voedingsrichtlijnen. De raad adviseert mensen bijvoorbeeld om maximaal 200 gram rood vlees per week te eten. Peulvruchten, zoals bonen, linzen en erwten, zijn gezondere eiwitbronnen. Het advies is om daar 250 gram per week van te eten.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Ruim een derde van de mensen die verpleeghuiszorg ontvangen binnen de Wet langdurige zorg (Wlz), voelt zich onvoldoende geholpen. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van eigen onderzoek onder ruim 800 cliënten en mantelzorgers die verpleeghuiszorg thuis of in een verpleeghuis krijgen of daarbij betrokken zijn.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse biotechstart-up Laigo Bio heeft in een financieringsronde 11,5 miljoen euro opgehaald voor nieuwe technologie tegen kanker. Laigo Bio heeft een platform ontwikkeld waarmee ziekteveroorzakende membraaneiwitten, die vaak een sleutelrol spelen bij kanker, kunnen worden afgebroken in plaats van geremd. Het Utrechtse bedrijf wil het geld onder meer gebruiken om zijn technologie versneld te ontwikkelen en het team uit te breiden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal meldingen van kinderen die in het ziekenhuis zijn beland door vapen is dit jaar opgelopen. Vorig jaar kwamen er bij een speciaal meldpunt hierover minstens 14 meldingen binnen, dat aantal is dit jaar verder opgelopen naar 31. Kinderlongarts Marije van den Beukel (HaaglandenMC) bevestigt donderdag berichtgeving hierover door NU.nl.
1 dag geledenASSEN (ANP) - Een PFAS-variant die in bepaalde bestrijdingsmiddelen zit, komt uiteindelijk ook vaak terecht in graanproducten. Pesticide Action Network (PAN) toont zich na eigen onderzoek bezorgd over de concentraties TFA in voedingsmiddelen. Europese instanties vermoeden steeds sterker dat die stof schadelijke effecten heeft op de gezondheid.
1 dag geleden