
Minder gezinsleden volgen asielzoekers naar Nederland
DEN HAAG (ANP) - Het afgelopen jaar kwamen 22.500 asielzoekers naar Nederland. In hun spoor volgden 4200 gezinsleden en dat zijn er 2300 minder dan in 2018, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND. Uit Syrië en Eritrea komen de meeste nareizende familieleden, maar in beide groepen zag het CBS in 2019 het aantal met 800 afnemen.
De meeste asielzoekers komen uit Syrië (3700), gevolgd door mensen uit Nigeria (2100). Moldaviërs wijken ook steeds vaker uit naar Nederland. Met hun aantal van 1205 vormen zij nu de zesde groep asielzoekers die bijna net zo groot is als de groep mensen uit Turkije (1250) en Algerije (1210), aldus het CBS. Sinds 2014 zoeken veel Eritreeërs asiel in Nederland, maar in 2019 waren dat er 500, ruim 900 minder dan het jaar ervoor.
Meer uit Binnenland
WANROIJ (ANP) - Bij een schietincident in Wanroij (Noord-Brabant) is maandag een 43-jarige man uit Boxmeer om het leven gekomen. Een 31-jarige vrouw uit Gennep raakte hierbij ernstig gewond, meldt de politie in een update. Het incident gebeurde in een woning aan de Lamperen.
1 uur geledenHAARLEM (ANP) - Bij Bevrijdingspop Haarlem zijn maandagmiddag tussen de 40.000 en 45.000 bezoekers, zei een woordvoerster van de gemeente. Na het optreden van zangeres Roxy Dekker was het zo druk dat de nooduitgangen werden opengezet.
1 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk vindt het gooien van een rookbom op Bevrijdingsdag ongewenst. Hij vindt het "niet gepast wat er gebeurd is", zei de Poolse regeringsleider tijdens een persconferentie met premier Dick Schoof.
3 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - Nederland en Polen gaan militair nauwer samenwerken. Dat maakten minister-president Dick Schoof en zijn Poolse collega Donald Tusk maandag bekend. Begin juli wordt de overeenkomst getekend in Warschau.
3 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het is druk bij de verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. Maandagmiddag ontstak premier Dick Schoof het bevrijdingsvuur in Wageningen, wat het startschot was voor de veertien festivals. Toen de premier op het podium stond, waren er ook pro-Palestijnse protesten.
3 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse protesten maandag in Wageningen gingen alle perken te buiten, vindt burgemeester Floor Vermeulen van de Gelderse gemeente. "Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren."
4 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Premier Dick Schoof vindt het "jammer" dat er op 4 en 5 mei protesten zijn geweest. Dat zei hij vlak nadat hij het bevrijdingsvuur in Wageningen had ontstoken. Het interview werd naar binnen verplaatst omdat demonstranten op afstand 'Free Palestine' scandeerden. "Ik had gehoopt dat we zowel gisteren als vandaag met wat meer waardigheid de bevrijding zouden vieren", aldus de premier.
4 uur geleden