Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder gestreste Leerdam schaatst in Thialf sneller dan ooit

Minder gestreste Leerdam schaatst in Thialf sneller dan ooit

HEERENVEEN (ANP) - Jutta Leerdam reed op de eerste dag van het NK sprint in Heerenveen beter dan ze ooit deed in Thialf. De regerend wereldkampioene noteerde eerst met 37,14 een persoonlijk record op de 500 meter en verbeterde daarna haar eigen baanrecord op de 1000 meter naar 1.12,83. Met een tweede en eerste plaats gaat de 23-jarige sprintster van Jumbo-Visma na twee afstanden aan de leiding.

"Dit is nog nooit gereden, niet door mij en niet door iemand anders", zei Leerdam na haar baanrecord. "Dit is een soort grens die je doorbreekt. Ik wist nadat ik een pr reed op de 500 meter, dat die 1000 meter ook wel goed zou moeten gaan." Ondanks wat technische problemen kwam ze tot een toptijd waar ze al lang haar pijlen op had gericht. "Er brak iets af, waardoor ik minder druk kon zetten. Maar als je sterk genoeg bent en gewoon diep blijft zitten, gaat het wel hard."

Wat voor Leerdam ook heeft gewerkt is minder streng voor zichzelf zijn, zegt ze. "Ik ben perfectionistisch en het werkt meer in mijn voordeel als ik het een beetje loslaat." De schaatsster noemde als voorbeeld de focus op het vetpercentage. "Ik merk dat als ik heel scherp wil staan, ik daar juist minder sterk van word. Daarnaast is dat vooral heel stressvol. Ik wilde deze zomer juist focussen op sterker worden en mijn eigen lichaamskracht benutten. Dat heeft me veel minder stress opgeleverd."

Leerdam vierde daarom ook de kerst bij haar familie, iets wat ze als topschaatsster al heel lang niet meer had gedaan. "Ik had iets meer ontspanning. Ik wilde het dit NK ook testen dat ik het iets meer kon loslaten, zodat ik op de dag zelf met de wedstrijd bezig was en niet in de dagen ervoor al gestrest was. Doordat ik het even los kon laten, kon ik mezelf daarna ook weer meer opladen."

Meer uit Sport

Norris troeft in Miami Verstappen af en boekt eerste GP-zege

MIAMI (ANP) - Max Verstappen heeft de zege in de Grote Prijs van Miami in de Formule 1 aan de Brit Lando Norris moeten laten. De 24-jarige McLaren-coureur heeft na acht tweede en zeven derde plaatsen zijn eerste GP-zege geboekt. Verstappen eindigde in de Red Bull als tweede en Charles Leclerc werd derde in de Ferrari.

22 minuten geleden
Tennisser Roeblev wint masterstoernooi van Madrid

MADRID (ANP) - Tennisser Andrej Roeblev heeft het masterstoernooi van Madrid gewonnen. De als zevende geplaatste Rus versloeg in de finale van het Spaanse graveltoernooi Félix Auger-Aliassime uit Canada in drie sets: 4-6 7-5 7-5.

2 uur geleden
Uijtdebroeks redt slechte dag voor wielerploeg Visma

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Een dag vol tegenslag in de Giro d'Italia eindigde voor wielerploeg Visma - Lease a Bike toch nog met een huldiging. De Belg Cian Uijtdebroeks mocht de witte trui ophalen na zijn zevende plaats in de tweede etappe. De van Bora-hansgrohe overgekomen klimmer leidt het jongerenklassement.

5 uur geleden
Turnsters sluiten EK af met zevende plek in teamfinale

RIMINI (ANP) - De Nederlandse turnsters hebben de EK in het Italiaanse Rimini afgesloten met een zevende plek in de teamfinale. Elze Geurts, Vera van Pol, Lieke Wevers, Tisha Volleman en Floor Slooff kwamen tot 149,563 punten.

6 uur geleden
Vollering geeft eindzege Vuelta extra glans met tweede ritzege

VALDESQUÍ (ANP) - Demi Vollering heeft de Vuelta Femenina, de Ronde van Spanje voor vrouwen, in stijl gewonnen. De renster van wielerploeg SD Worx-Protime zegevierde in de achtste en laatste etappe. Die eindigde met een klim naar Valdesquí. Het was haar tweede ritzege.

10 uur geleden
Golfer Luiten eindigt als dertiende in China

SHENZHEN (ANP) - Golfer Joost Luiten heeft een natte editie van de China Open met de gedeelde dertiende plaats afgesloten. Hij finishte in 206 slagen, na een laatste ronde van zeventig slagen.

13 uur geleden
Bol en Klaver met gemengde estafetteploeg naar Spelen

NASSAU (ANP) - De Nederlandse gemengde estafetteploeg voor de 4x400 meter heeft zich voor de Olympische Spelen geplaatst. Isayah Boers, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol liepen tijdens de World Relays op de Bahama's de snelste tijd (3.12,16) in hun serie en plaatsten zich zo voor de finale.

15 uur geleden