Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder geld voor verleiding betekent meer dwang in klimaatbeleid

Minder geld voor verleiding betekent meer dwang in klimaatbeleid

DEN HAAG (ANP) - De miljardenverbouwing van de begroting waar kabinet en coalitiepartijen het bijna over eens zijn, gaat ten koste van de pot geld die opzij is gezet om bijvoorbeeld bedrijven te helpen verduurzamen. Aangezien aan de klimaatdoelen niet wordt getornd, betekent dit waarschijnlijk dat meer dwingende maatregelen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Om extra geld te kunnen steken in onder meer de krijgsmacht wil het kabinet in totaal 2,2 miljard euro halen uit de miljardenfondsen die zijn opgetuigd voor investeringen in het klimaat, de stikstofaanpak en toekomstige economische groei. Haagse bronnen bevestigen een bericht daarover in de Telegraaf. Maar zij wijzen er daarbij op dat met minder geld wél dezelfde doelen moeten worden gehaald.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de komende jaren vooral wordt ingezet op het verleiden van bedrijven tot duurzame investeringen. Daarvoor is een forse subsidiepot beschikbaar. Maar naarmate die kleiner wordt, zal normering een grotere rol gaan spelen in het klimaatbeleid. "Dan moet de vervuilende industrie het doen met iets minder subsidie en iets meer regels", aldus een ingewijde.

De afgelopen weken overlegde de top van het kabinet met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen over de voorjaarsnota. Het kabinet werd, kort na zijn beëdiging, geconfronteerd met een inflatieprobleem. Daarnaast wil de Kamer dat er meer geld gaat naar defensie.

Meer uit Binnenland

Tweede Kamer wil dat de import van kalfjes stopt

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan de import van kalfjes. Volgens het onlangs vertrokken PvdD-Kamerlid Leonie Vestering gaan de lange reizen met de "piepjonge kalfjes gepaard met ernstig dierenleed". Zij meldt ook dat het afgelopen halfjaar meer kalfjes uit Ierland zijn gehaald dan daarvoor.

16 minuten geleden
Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego's

DEN HAAG (ANP) - "Geen ego's, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren." Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede Kamer. Ze kondigde recent haar vertrek aan vanwege het hoogoplopende conflict in haar partij. Ze dankte haar medewerkers, collega-Kamerleden van andere partijen, dierbeschermingsorganisaties en deskundigen. Over haar eigen fractie repte ze niet.

29 minuten geleden
Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

DEN HAAG (ANP) - Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op de snelweg A12 in Den Haag. Het gaat om een kind uit de regio Midden-Brabant. De afdeling van Veilig Thuis daar heeft de melding beoordeeld en afgewezen. "Na screening bleek geen sprake te zijn van wat geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt genoemd, ofwel huiselijk geweld en kindermishandeling. Melding niet aangenomen en leidt niet tot vervolgstappen", aldus het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.

44 minuten geleden
Veertien gewonden door ongeval bus en taxi Berlikum

BERLIKUM (ANP) - Door een ongeval tussen een taxibus en een lijnbus in het Friese Berlikum (in het Fries genaamd Berltsum) zijn veertien personen gewond geraakt. Dit meldt de politie. Onder de gewonden zijn ook kinderen.

1 uur geleden
Alleen al in september ruim 40 explosies, meeste in één maand

DEN HAAG (ANP) - Alleen al in september vonden in Nederland ten minste 42 explosies plaats bij woningen, horecagelegenheden en bedrijfspanden. Afgelopen nacht was het vijf keer raak in Rotterdam, en eenmaal in Amsterdam. Ook daarbuiten zijn steeds vaker explosies, blijkt uit een telling van het ANP op basis van eigen berichtgeving.

1 uur geleden
Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor ze zorg gaan mijden, zeggen zij. Onder meer de SP wil van zorgminister Ernst Kuipers weten hoe hij die verhoging gaat voorkomen. "Ik ben bang dat die niet te voorkomen is", zei Kuipers tijdens het wekelijke vragenuurtje van de Kamer.

1 uur geleden
Yeşilgöz: voetbalgeweld 'intens lelijk', maar regels werken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz noemde het voetbalgeweld van afgelopen zondag in Amsterdam dinsdag in de Tweede Kamer nog eens "intens lelijk". Maar nieuwe regels over hoe ertegen op te treden hebben wel effect, zei ze.

1 uur geleden