Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder draagvlak voor Zwarte Piet

Minder draagvlak voor Zwarte Piet

HILVERSUM (ANP) - Steeds minder mensen zijn voorstander van een traditionele Zwarte Piet. Iets meer dan de helft (55 procent) vindt dat het uiterlijk van piet niet moet worden aangepast, een jaar geleden vond 71 procent dat nog, meldt EenVandaag na onderzoek onder 29.000 leden van het EenVandaag Opniniepanel. Een derde meent dat de traditionele piet wel moet worden aangepast, 11 procent twijfelt.

EenVandaag onderzoekt sinds 2013 hoe wordt gedacht over het uiterlijk van Zwarte Piet. Sindsdien stijgt het aantal mensen dat vindt dat het uiterlijk van de traditionele piet moet worden aangepast gestaag. Na de demonstraties van Black Lives Matter en nadat premier Mark Rutte zei dat hij anders was gaan denken over Zwarte Piet en begreep dat mensen zich hierdoor gediscrimineerd voelen, willen minder mensen piet zwart houden.

Mensen die dit jaar van mening zijn veranderd, zeggen vaak dat ze aanpassingen willen 'om de lieve vrede te bewaren'. Ze verwijzen daarbij naar de maatschappelijke onrust rond eerdere intochten en demonstraties afgelopen zomer. Ook zijn ze klaar met het terugkerende debat: "Laten we het maar aanpassen, dan zijn we hopelijk voor eens en altijd van die eeuwige discussies af", zegt iemand tegen EenVandaag. 61 procent van alle ondervraagden zegt dat de discussie dit jaar bij hen niet leeft en heeft naar eigen zeggen "genoeg aan het hoofd door corona".

Dat is anders bij veel mensen van Surinaamse of Antilliaanse afkomst. Bij driekwart van hen leeft het thema, ondanks de coronacrisis, ook dit jaar. "Zolang de meeste witte mensen nog pro-Zwarte Piet zijn, blijf ik strijdbaar", zegt een Antilliaanse deelnemer. Een aantal van hen ziet ook lichtpuntjes: "Ik ben groot voorstander van het aanpassen van Zwarte Piet. Na twintig jaar mijn mening delen, zie ik eindelijk verandering in Nederland."

Meer uit Binnenland

Rapport: te veel mensen in grote problemen door online gokken

DEN HAAG (ANP) - Er zijn "onnodig veel" mensen in de problemen gekomen door de legalisering van online gokken twee jaar geleden. Dat meldt de Nationaal Rapporteur Verslavingen (NRV), professor Arnt Schellekens, in een rapport. Gokkers kampen vaak met schulden, depressies en suïcidaliteit en worden daar veel te weinig tegen beschermd, aldus de rapporteur.

4 minuten geleden
Onderzoeker: voor carnaval vervroegde toets is in strijd met wet

NIJMEGEN (ANP) - Het is in strijd met de wet om de doorstroomtoets voor kinderen in groep 8 eerder af te nemen dan het daarvoor vastgelegde moment, vindt promovendus Job Buiting aan de Radboud Universiteit. Hij doet juridisch onderzoek naar de autonomie van de leraar bij het geven van onderwijs en is daarnaast ook wetgevingsjurist.

52 minuten geleden
Afscheidstournee Youp van 't Hek volledig uitverkocht

AMSTERDAM (ANP) - De afscheidstournee van Youp van 't Hek is volledig uitverkocht. Dat heeft zijn impresariaat Hekwerk gemeld. Van 't Hek speelt zijn laatste tournee al vanaf oktober 2021. De allerlaatste voorstelling van De Laatste Ronde!, zoals zijn afscheidsvoorstelling heet, is op 25 mei 2024 in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

1 uur geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

2 uur geleden
Jeugdzorg: bankroeten als gemeenten niet helpen met loonstijging

UTRECHT (ANP) - Een groot aantal jeugdzorgorganisaties dreigt failliet te gaan als de stijgende loonkosten onvoldoende gecompenseerd worden door gemeenten. Daarvoor waarschuwt Jeugdzorg Nederland dat advies- en accountancyfirma EY heeft gevraagd om een aantal toekomstscenario's door te rekenen met het oog op de cao-onderhandelingen voor de branche.

2 uur geleden
Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

7 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

11 uur geleden