
Minder dan 1200 coronapatiënten in ziekenhuizen
ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gedaald tot minder dan 1200, het laagste aantal sinds eind oktober. In totaal liggen er nu nog 1185 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 54 minder dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares liggen momenteel 302 coronapatiënten, 14 minder dan een dag eerder. Vergeleken met één maand geleden is dat aantal meer dan gehalveerd. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 40 tot 883, het laagste aantal in maanden.
In de afgelopen 24 uur werden er 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 100 nieuwe patiënten binnengebracht. Ook deze instroomcijfers zijn in maanden niet meer zo laag geweest.
Omikronvariant minder ziekmakend
Hoewel het aantal mensen dat positief is getest op corona nog nooit zo hoog is geweest als in de afgelopen weken, is hier vooralsnog niets van terug te zien in de ziekenhuizen. Ina Kuper, waarnemend voorzitter van het LCPS, wees er maandag op dat de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend is. Het LCPS verwacht wel dat de ziekenhuisopnames deze maand nog gaan stijgen. Mogelijk komen er ook door de zeer besmettelijke omikronvariant van het virus meer mensen in het ziekenhuis terecht die het virus bij zich dragen, maar niet om die reden zijn opgenomen. Zij tellen wel mee in de dagelijkse ziekenhuiscijfers als coronapatiënt.
Het LCPS spreidt al tijden coronapatiënten over het land om de druk op de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk te verdelen. Dat is de laatste weken wel steeds minder vaak nodig. Maandag zijn er 4 patiënten naar een andere regio gebracht. Afgelopen tijd zijn er ook patiënten naar ziekenhuizen in Duitsland gebracht om de zorg hier te ontlasten. Nu ligt er nog één Nederlander in een Duits ziekenhuis. Een maand geleden waren dat er 20.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
3 uur geledenHOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.
4 uur geledenBREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.
12 uur geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
13 uur geleden