Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder coronapatiënten op intensive care

Minder coronapatiënten op intensive care

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald naar 1384. Donderdag waren het er 1417, een daling van 33. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag bekend. Steeds minder patiënten hoeven naar een ic te worden verplaatst en steeds meer mensen verlaten hersteld de intensive care, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Van de patiënten liggen 1326 mensen op een intensivecareafdeling in Nederland. Dat waren er donderdag 1361. Het aantal Nederlandse ic-patiënten in Duitsland is gestegen van 56 naar 58. Sinds het begin van de uitbraak in Nederland, eind februari, zijn 379 coronapatiënten op de intensive cares overleden. Verder hebben 164 mensen de ic hersteld kunnen verlaten.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen, dus buiten de ic's, is gedaald van net iets boven de 2700 naar net iets eronder.

Gommers

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care, is blij met de daling: "Blijkbaar hebben de maatregelen effect. We kennen het virus niet goed en het is moeilijk te voorspellen. Deze daling hadden we ook niet voorspeld, dus ik hou wel een slag om de arm."

Het is volgens Kuipers belangrijk om voorzichtig te blijven en de maatregelen te handhaven. "Anders wordt de daling omgezet in een forse stijging en dat kunnen we ons niet goed veroorloven."

Bovendien is de werkdruk voor artsen en verplegers nog steeds heel hoog. De normale werkomstandigheden, van voor de corona-uitbraak, keren pas terug wanneer minder dan 600 coronapatiënten op de ic's liggen. Dan zijn de intensive cares vol, maar komen andere ruimtes in ziekenhuizen vrij. Maar ook dan kunnen artsen en verplegers nog niet op vakantie en bijtanken, zegt het LCPS. "We gaan er helaas van uit dat het de komende maanden, tot aan de zomer, onveranderd druk blijft."

Meer uit Gezond

Vaccineren tegen polio in Gaza uitgesteld om aanhoudend geweld

GAZA-STAD (ANP) - De volgende ronde van een vaccinatiecampagne tegen polio in het noorden van de Gazastrook wordt noodgedwongen uitgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt onder meer escalerend geweld, intense bombardementen en het uitblijven van humanitaire gevechtspauzes als redenen.

16 minuten geleden
Advies: bereid je voor op meer meldingen van seksueel geweld

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen maken melding van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag en hun aantal zal de komende jaren blijven groeien. Omdat hulpinstanties vrezen de groei niet aan te kunnen moet de hulpverlening worden uitgebreid, vindt een belangrijke adviseur van het kabinet.

3 uur geleden
Werkdruk gehandicaptenzorg nog verder opgelopen, aldus bond

UTRECHT (ANP) - De werkdruk in de gehandicaptenzorg is volgens een meerderheid van de werknemers daar (64 procent) de laatste twee jaar nog verder opgelopen, zegt FNV Zorg & Welzijn. De bond hield een enquête onder 12.394 van zulke hulpverleners. Veel van de ondervraagden (37 procent) spelen met de gedachte de gehandicaptenzorg te verlaten.

20 uur geleden
RIVM blijft mpox-versie in gaten houden na eerste geval Duitsland

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft de verspreiding van mpox in de gaten houden. Dit verandert niet nu een nieuwe variant van het virus voor het eerst in een buurland is vastgesteld. Duitsland bevestigde dinsdag het eerste geval van de clade Ib, die al langer rondgaat in Afrikaanse landen.

20 uur geleden
Eerste besmetting nieuwe mpox-variant in Duitsland

BERLIJN (ANP) - In Duitsland is een eerste besmetting vastgesteld met de nieuwe variant van mpox. Dat meldt het Robert Koch Instituut, dat stelt dat het mpoxgeval afgelopen vrijdag is waargenomen.

22 uur geleden
Longfonds: langer toelaten vervuilende wagens 'klap in gezicht'

AMERSFOORT (ANP) - "Een klap in het gezicht van de inwoners van grote steden", zo noemt directeur van het Longfonds Károly Illy de mogelijke Kamermeerderheid voor het blijven toestaan van bedrijfswagens met uitlaatgassen in de binnenstad. Een aantal steden wil vrachtauto's en bestelbusjes per 1 januari uit sommige wijken weren.

23 uur geleden
Meer ziekmeldingen bij begin herfst, vooral griepachtige klachten

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

1 dag geleden