Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder coronapatiënten op intensive care

Minder coronapatiënten op intensive care

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald naar 1384. Donderdag waren het er 1417, een daling van 33. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag bekend. Steeds minder patiënten hoeven naar een ic te worden verplaatst en steeds meer mensen verlaten hersteld de intensive care, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Van de patiënten liggen 1326 mensen op een intensivecareafdeling in Nederland. Dat waren er donderdag 1361. Het aantal Nederlandse ic-patiënten in Duitsland is gestegen van 56 naar 58. Sinds het begin van de uitbraak in Nederland, eind februari, zijn 379 coronapatiënten op de intensive cares overleden. Verder hebben 164 mensen de ic hersteld kunnen verlaten.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen, dus buiten de ic's, is gedaald van net iets boven de 2700 naar net iets eronder.

Gommers

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care, is blij met de daling: "Blijkbaar hebben de maatregelen effect. We kennen het virus niet goed en het is moeilijk te voorspellen. Deze daling hadden we ook niet voorspeld, dus ik hou wel een slag om de arm."

Het is volgens Kuipers belangrijk om voorzichtig te blijven en de maatregelen te handhaven. "Anders wordt de daling omgezet in een forse stijging en dat kunnen we ons niet goed veroorloven."

Bovendien is de werkdruk voor artsen en verplegers nog steeds heel hoog. De normale werkomstandigheden, van voor de corona-uitbraak, keren pas terug wanneer minder dan 600 coronapatiënten op de ic's liggen. Dan zijn de intensive cares vol, maar komen andere ruimtes in ziekenhuizen vrij. Maar ook dan kunnen artsen en verplegers nog niet op vakantie en bijtanken, zegt het LCPS. "We gaan er helaas van uit dat het de komende maanden, tot aan de zomer, onveranderd druk blijft."

Meer uit Gezond

Fivoor heeft moeite plek te vinden voor psychiatrische klinieken

DEN DOLDER (ANP) - Zorginstelling Fivoor heeft grote moeite om een nieuwe plek te vinden voor haar psychiatrische klinieken in het Utrechtse dorp Den Dolder. Bij een ervan werd Michael P. behandeld, die in 2017 in de omgeving de 25-jarige Anne Faber om het leven bracht.

1 dag geleden
Inspectie eist verbeteringen bij bevolkingsonderzoek borstkanker

UTRECHT (ANP) - De kwaliteit van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker staat onder druk. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De medewerkers die het onderzoek uitvoeren, hebben te maken met hoge werkdruk en er is veel ziekteverzuim. "Medewerkers werken niet in een cultuur om veilig met elkaar te kunnen leren en reflecteren op wat er beter kan", constateert de inspectie ook.

1 dag geleden
Zorginstituut wil obesitasmedicijn Wegovy niet in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas, Wegovy, moet volgens Zorginstituut Nederland niet worden opgenomen in het basispakket. Het instituut heeft daarover een advies uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid). Hoewel het obesitasmedicijn volgens het Zorginstituut bewezen effectief is, zijn er nog grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten.

1 dag geleden
Overlevingskansen kankerpatiënten weer gestegen

UTRECHT (ANP) - De kansen om kanker (langer) te overleven zijn de afgelopen twintig jaar "bemoedigend" gestegen, meldt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

2 dagen geleden
Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

5 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

6 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

6 dagen geleden