Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder coronagevallen dan gemiddeld: 2875

Minder coronagevallen dan gemiddeld: 2875

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2875 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is flink onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er gemiddeld 3469 positieve tests per etmaal binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Op maandagen zijn er over het algemeen minder positieve tests dan later in de week. Dat komt doordat tijdens het weekeinde minder mensen zich laten testen. Hoeveel mensen zich afgelopen weekeinde hebben laten testen en hoeveel mensen door het winterweer afzagen van een rit naar een teststraat, is niet bekend.

Op zondag meldde het RIVM bijna 3500 nieuwe gevallen en op zaterdag bijna 4200. Het aantal van maandag ligt wel hoger dan vorige week maandag, toen er 2261 positieve tests werden geregistreerd, maar toen waren veel teststraten dicht vanwege winterweer. De maandag daarvoor noteerde het RIVM ruim 3200 nieuwe gevallen, nog een week eerder bijna 4100 en de maandag daar weer voor bijna 4800.

Laagste aantal sinds 26 september

Als de twee dagen na de sluiting van de teststraten niet worden meegerekend, is het aantal van deze maandag, de 2875 nieuwe gevallen, het laagste sinds 26 september. Dat was aan het begin van de tweede golf.

Amsterdam telde afgelopen etmaal 137 positieve tests. In Rotterdam kwamen er 85 bevestigde besmettingen bij en in Utrecht 53. Daarna volgen Almere (48), Hoorn (47), Leeuwarden (41) en Den Haag (40).

Het aantal sterfgevallen steeg met 27, wat vergelijkbaar is met eerdere maandagen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje geregistreerd in de systemen. Wanneer een instantie op maandag sterfgevallen uit het weekeinde verwerkt, komt dit terug in de cijfers van dinsdag. Dan ligt het sterftecijfer ook het hoogst.

Bijna een jaar geleden werd het eerste coronageval van Nederland vastgesteld. Inmiddels zijn meer dan een miljoen mensen positief getest. Het officiële aantal coronadoden staat op 14.846 en kan in de loop van deze week boven de 15.000 uitkomen. De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen vermoedelijk aanmerkelijk hoger.

Meer uit Gezond

Meer studie nodig om behandeling hersenschudding in VS te snappen

DEN HAAG (ANP) - Er is meer onderzoek nodig naar de werking van een Amerikaanse behandeling voor een hersenschudding. Dat is de uitkomst van een studie door het Amsterdam UMC. Onderzoekers zien dat een meerderheid van de patiënten na de behandeling minder last heeft van klachten, maar snappen nog niet hoe dat kan.

1 dag geleden
Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.

1 dag geleden
Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

2 dagen geleden
NVWA: sapkuren bevatten nog steeds onterechte medische claims

UTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.

2 dagen geleden
Geen zorgen bij Kuipers over situatie corona in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.

2 dagen geleden
Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

3 dagen geleden
Twee nieuwe partijen zetten zich in tegen gehoorschade

DEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.

3 dagen geleden