Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder coronadoden in verpleeghuizen met kleine leefgroepen

Minder coronadoden in verpleeghuizen met kleine leefgroepen

NIJMEGEN/LEUVEN (ANP) - In Vlaamse verpleeghuizen waar ouderen in kleine leefgroepen samenwonen en een vast zorgteam hebben, zijn minder mensen besmet geraakt met corona en ook minder mensen aan het virus overleden. De Radboud Universiteit in Nijmegen deed samen met de KU Leuven in opdracht van het Vlaamse ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de organisatiestructuur van verpleeghuizen.

In verpleeghuizen met leefgroepen van minder dan 17 bewoners raakte gemiddeld 17,5 procent van bewoners besmet, zo stellen de onderzoekers. Als organisaties leefgroepen van meer dan 32 bewoners hadden, raakte daar gemiddeld 27,5 procent besmet. Ook kregen meer personeelsleden het virus dan in organisaties met kleinere leefgroepen. Het aantal bewoners dat aan corona overleed was in huizen met kleinere groepen 2,5 procent, in die waar meer ouderen bij elkaar woonden 5,1 procent. Informatie over het aantal overlijdens onder personeel is niet beschikbaar.

Ook wanneer leefgroepen een vast team van verzorgers hadden, raakten minder mensen besmet. Volgens onderzoeker van de Radboud Universiteit Lander Vermeerbergen zijn er twee verklaringen voor de verschillen tussen grote en kleine groepen en die met of zonder vast zorgteam. "Ten eerste: de grootte van de 'bubbel'. Een grotere leefgroep betekent een grotere bubbel van mensen waarbinnen het virus zich kan verspreiden. Als medewerkers ook nog bij alle bewoners van een organisatie zorg verlenen, wordt die bubbel nog groter."

Sneller ingrijpen

Een tweede verklaring is dat medewerkers die zorg dragen voor een vaste, kleine groep sneller zien wanneer het met een bewoner de slechte kant opgaat. Als vervolgens vlot wordt ingegrepen, kan het virus zich minder snel verspreiden.

Directies van 318 Vlaamse verpleegorganisaties vulden in 2020 een vragenlijst in. De resultaten werden naast gegevens over coronabesmettingen van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid gelegd. Dat agentschap verzamelde data over het aantal besmettingen en overlijdens tijdens de pandemie.

Organisatiestructuur

Volgens Vermeerbergen is in coronatijd 80 procent van de Vlaamse zorgorganisaties gaan werken met vaste teams per leefgroep en 40 procent heeft de leefgroepen kleiner gemaakt. Maar niet veel organisaties hebben dat beleid vastgehouden.

In Nederland zijn tijdens de eerste maanden van de pandemie veel ouderen in verpleeghuizen besmet geraakt met het virus. De aandacht ging in die tijd volgens Vermeerbergen vooral uit naar zaken als voldoende mondkapjes. "Dat was natuurlijk erg belangrijk, maar dit onderzoek wijst uit dat ook de organisatiestructuur uitmaakt voor het aantal besmettingen en sterfgevallen."

Meer uit Binnenland

Paasweekeinde weer druk in Rotterdam door sluiting Beneluxtunnel

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers die in het Paasweekend naar Rotterdam willen, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt voor het derde weekend op rij aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam. De tunnel is in zuidelijke richting naar Rotterdam-Zuid, Europoort en Bergen op Zoom afgesloten.

8 minuten geleden
Rechtbank Amsterdam wil uitleg van Europees hof over derdelanders

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg, de hoogste Europese rechter.

20 minuten geleden
Opnieuw te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Opnieuw hebben te veel asielzoekers de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In totaal sliepen er 2239 mensen in het aanmeldcentrum, fors meer dan de maximaal 2000 die zijn toegestaan. Dat betekent dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weer 15.000 euro moet betalen aan de gemeente Westerwolde.

59 minuten geleden
OM wil ontslag bestuurders islamitische scholenkoepel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie wil dat het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam wordt geschorst en ontslagen. Het heeft een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank in Amsterdam. Onder de stichting vallen drie islamitische scholen in de hoofdstad, met ongeveer 1100 leerlingen.

1 uur geleden
Paasdrukte op de wegen begonnen

DEN HAAG (ANP) - De paasdrukte op de wegen is vrijdag even na 11.00 uur al goed te merken. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat er op de A12 van de Duitse grens naar Arnhem inmiddels een file van 15 kilometer staat tussen de grens en Duiven. Even na 09.00 uur stond daar al een file van 9 kilometer. Inmiddels hebben weggebruikers een vertraging van drie kwartier.

2 uur geleden
Paasweekend best warm met regen, zon en overlast door paasvuren

HOUTEN (ANP) - Dit paasweekend is er dagelijks kans op regen, maar ook is het af en toe droog met een zonnetje. Tot en met zondag is het met 14 tot 18 graden behoorlijk zacht. Eerste paasdag is er kans op rookoverlast door paasvuren, vooral in het noorden en oosten. Tweede paasdag is het vermoedelijk de hele dag behoorlijk nat. Dit verwacht Weeronline.

3 uur geleden
Ook Curaçaose ministers testen negatief bij drugstest

WILLEMSTAD (ANP) - Minister-president van Curaçao, Gilmar 'Pik' Pisas, heeft negatief getest op de aanwezigheid van cocaïne en marihuana in zijn bloed. Dat geldt ook voor de andere ministers van zijn partij, de MFK. Alle negen parlementsleden van de partij testten ook negatief. Met de tests reageren de politici op aanhoudende verhalen op het eiland over drugsgebruik door politici.

7 uur geleden