
Minder coronadoden in verpleeghuizen met kleine leefgroepen
NIJMEGEN/LEUVEN (ANP) - In Vlaamse verpleeghuizen waar ouderen in kleine leefgroepen samenwonen en een vast zorgteam hebben, zijn minder mensen besmet geraakt met corona en ook minder mensen aan het virus overleden. De Radboud Universiteit in Nijmegen deed samen met de KU Leuven in opdracht van het Vlaamse ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de organisatiestructuur van verpleeghuizen.
In verpleeghuizen met leefgroepen van minder dan 17 bewoners raakte gemiddeld 17,5 procent van bewoners besmet, zo stellen de onderzoekers. Als organisaties leefgroepen van meer dan 32 bewoners hadden, raakte daar gemiddeld 27,5 procent besmet. Ook kregen meer personeelsleden het virus dan in organisaties met kleinere leefgroepen. Het aantal bewoners dat aan corona overleed was in huizen met kleinere groepen 2,5 procent, in die waar meer ouderen bij elkaar woonden 5,1 procent. Informatie over het aantal overlijdens onder personeel is niet beschikbaar.
Ook wanneer leefgroepen een vast team van verzorgers hadden, raakten minder mensen besmet. Volgens onderzoeker van de Radboud Universiteit Lander Vermeerbergen zijn er twee verklaringen voor de verschillen tussen grote en kleine groepen en die met of zonder vast zorgteam. "Ten eerste: de grootte van de 'bubbel'. Een grotere leefgroep betekent een grotere bubbel van mensen waarbinnen het virus zich kan verspreiden. Als medewerkers ook nog bij alle bewoners van een organisatie zorg verlenen, wordt die bubbel nog groter."
Sneller ingrijpen
Een tweede verklaring is dat medewerkers die zorg dragen voor een vaste, kleine groep sneller zien wanneer het met een bewoner de slechte kant opgaat. Als vervolgens vlot wordt ingegrepen, kan het virus zich minder snel verspreiden.
Directies van 318 Vlaamse verpleegorganisaties vulden in 2020 een vragenlijst in. De resultaten werden naast gegevens over coronabesmettingen van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid gelegd. Dat agentschap verzamelde data over het aantal besmettingen en overlijdens tijdens de pandemie.
Organisatiestructuur
Volgens Vermeerbergen is in coronatijd 80 procent van de Vlaamse zorgorganisaties gaan werken met vaste teams per leefgroep en 40 procent heeft de leefgroepen kleiner gemaakt. Maar niet veel organisaties hebben dat beleid vastgehouden.
In Nederland zijn tijdens de eerste maanden van de pandemie veel ouderen in verpleeghuizen besmet geraakt met het virus. De aandacht ging in die tijd volgens Vermeerbergen vooral uit naar zaken als voldoende mondkapjes. "Dat was natuurlijk erg belangrijk, maar dit onderzoek wijst uit dat ook de organisatiestructuur uitmaakt voor het aantal besmettingen en sterfgevallen."
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
17 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
1 dag geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
1 dag geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geleden