
Minder buitenlandse studenten, maar meer inschrijvingen op pabo
DEN HAAG (ANP) - Minder mensen uit het buitenland zijn afgelopen zomer aan een studie in Nederland begonnen. De instroom daalde met 6 procent aan de universiteiten en met 4,5 procent aan hogescholen. "Verontrustend", stelt de koepel Universiteiten van Nederland bij publicatie van de definitieve inschrijfcijfers. De organisatie zegt zich zorgen te maken "over het voortbestaan van opleidingen en het vertrek van internationaal talent".
Het beeld komt overeen met de voorlopige cijfers die in november naar buiten waren gebracht. Universiteiten van Nederland vreest dat het aantal buitenlandse studenten de komende jaren nog sneller daalt. Het kabinet wil hun aantallen beperken, bijvoorbeeld door minder Engelstalige opleidingen toe te staan. "Daardoor dreigen veel opleidingen te verdwijnen en loopt de arbeidsmarkt hooggekwalificeerd talent mis", waarschuwt de koepel van universiteiten.
Hogescholen zagen veel meer aanmeldingen op lerarenopleidingen. Ongeveer 12.700 mensen begonnen afgelopen zomer aan een studie in die richting. Dat is bijna 6 procent meer dan een jaar eerder, en het is het hoogste aantal sinds 2020. De toename is het grootst bij opleidingen tot leerkracht in het basisonderwijs. Daar steeg het aantal aanmeldingen met bijna 9 procent.
Groei
Onderwijsstaatssecretaris Mariƫlle Paul is daar blij mee. "Het onderwijs staat te springen om goede en gemotiveerde leraren voor de klas. Ik vind het daarom fantastisch nieuws dat het aantal nieuwe studenten op de pabo is gegroeid. Het is nu zaak dat die groei zich voortzet."
In totaal begonnen ruim 108.000 mensen vorig jaar aan een hbo-studie. Dat is een fractie meer dan een jaar eerder. De Vereniging Hogescholen spreekt van de eerste toename "na een periode van een consistent dalende instroom sinds 2020".
De Hogeschool Utrecht trok de meeste nieuwe studenten, namelijk 12.428. Dat is 1 procent minder dan een jaar eerder. De instroom aan de Hogeschool van Amsterdam steeg met 5 procent naar 12.369 mensen. Ook de Hogeschool Rotterdam en Fontys hebben meer dan 10.000 nieuwe studenten.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Net als in Rotterdam en Haarlem is ook het Bevrijdingsfestival Utrecht op verschillende momenten zo vol geraakt dat er niemand meer bij kon. Maandag in de loop van de avond was er weer plek voor bezoekers, aldus de organisatie.
1 uur geledenWANROIJ (ANP) - Bij een schietincident in Wanroij (Noord-Brabant) is maandag een 43-jarige man uit Boxmeer om het leven gekomen. Een 31-jarige vrouw uit Gennep raakte hierbij ernstig gewond, meldt de politie in een update. Het incident gebeurde in een woning aan de Lamperen.
4 uur geledenHAARLEM (ANP) - Bij Bevrijdingspop Haarlem zijn maandagmiddag tussen de 40.000 en 45.000 bezoekers, zei een woordvoerster van de gemeente. Na het optreden van zangeres Roxy Dekker was het zo druk dat de nooduitgangen werden opengezet.
5 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk vindt het gooien van een rookbom op Bevrijdingsdag ongewenst. Hij vindt het "niet gepast wat er gebeurd is", zei de Poolse regeringsleider tijdens een persconferentie met premier Dick Schoof.
7 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - Nederland en Polen gaan militair nauwer samenwerken. Dat maakten minister-president Dick Schoof en zijn Poolse collega Donald Tusk maandag bekend. Begin juli wordt de overeenkomst getekend in Warschau.
7 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het is druk bij de verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. Maandagmiddag ontstak premier Dick Schoof het bevrijdingsvuur in Wageningen, wat het startschot was voor de veertien festivals. Toen de premier op het podium stond, waren er ook pro-Palestijnse protesten.
7 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse protesten maandag in Wageningen gingen alle perken te buiten, vindt burgemeester Floor Vermeulen van de Gelderse gemeente. "Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren."
8 uur geleden