Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder boosterafspraken in Friesland dan nodig voor prikdoel

Minder boosterafspraken in Friesland dan nodig voor prikdoel

LEEUWARDEN (ANP) - In Friesland zijn vooralsnog te weinig afspraken voor een boosterprik gemaakt om het streven van een vaccinatiegraad van 80 procent te kunnen halen. "We hebben nog wat te bereiken", laat een woordvoerder van GGD Fryslân weten.

Het doel van het kabinet is om iedere volwassene die in aanmerking komt voor een boostervaccin voor 1 februari zo'n prik aan te bieden. Afzwaaiend coronaminister Hugo de Jonge zei deze week dat hij wil dat zeker 90 procent van de ingeënte volwassenen een boosterprik neemt. Op dit moment wordt echter "nog maar in een enkele leeftijdsgroep" een opkomst van 80 procent gehaald.

Om die 80 procent in Friesland te halen moeten nog ongeveer 124.000 prikken worden gezet, rekent de woordvoerder daar voor. Voor de komende weken staan echter een stuk minder afspraken gepland: meer dan 31.000. Dat aantal loopt wel op, omdat er nog mensen afspraken maken. Een deel van de mensen kan nog geen prik halen, omdat ze korter dan drie maanden geleden hun laatste coronavaccinatie kregen of een besmetting doormaakten.

Bereikbaarheid

"We zien dat de bereidheid tot het nemen van een boosterprik afneemt", verklaart de woordvoerder. Verder speelt volgens hem ook de bereikbaarheid van de priklocaties mee. "Als je van Stavoren naar Leeuwarden moet komen dan ben je wel even aan het rijden. Maar de redenen om wel of geen prik te nemen zijn natuurlijk per persoon sterk verschillend."

Hoe de situatie is in andere GGD-regio's, is niet duidelijk. GGD Hollands Midden laat weten dat er daar nog ruim een half miljoen prikken gezet moeten worden om een vaccinatiegraad van 80 procent te halen. De komende dagen staan er ruim 10.000 boosterafspraken per dag gepland, aldus de gezondheidsdienst.

1,4 miljoen

Volgens het coronadashboard van de overheid staan er voor de komende zeven dagen ruim 1,4 miljoen boosterafspraken in de GGD-agenda's. Om iedereen deze maand een boosterprik te geven moeten er elke week 1,5 miljoen prikken worden gezet. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland laat weten dat cijfers over gemaakte afspraken "ieder uur" veranderen, "omdat er continu nieuwe afspraken bij komen".

Volgens gedragsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de bereidheid om een oppepprik te nemen het grootst onder 70-plussers en het kleinst onder mensen jonger dan 25 jaar. Van hen zegt zo'n 25 procent het nog niet te weten. Ruim 5 procent wil geen boostervaccinatie. Van de 25- tot 39-jarigen twijfelt nog 21 procent. Hoe hoger de leeftijdsgroep, hoe minder twijfelaars.

Meer uit Gezond

Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

1 dag geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

2 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

2 dagen geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

2 dagen geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

4 dagen geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

4 dagen geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

4 dagen geleden