Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder betaalverzoekfraude na samenwerking politie en Marktplaats

Minder betaalverzoekfraude na samenwerking politie en Marktplaats

AMSTERDAM (ANP) - Intensieve samenwerking tussen de politie en Marktplaats heeft het aantal gevallen van betaalverzoekfraude in twee jaar met 76,5 procent doen afnemen. Dat meldt de politie vrijdag.

Een voorbeeld van betaalverzoekfraude is als een verkoper op Marktplaats via WhatsApp van een zogenaamde potentiële koper een link krijgt toegestuurd om een kleine betaling of verificatie te doen van bijvoorbeeld 0,01 euro. De 'koper' zegt zo te willen controleren of je te vertrouwen bent. De link in dit nep-betaalverzoek gaat echter niet naar de website van de bank, Tikkie of iDeal, maar naar een phishingsite waar de zogenaamde koper kan meekijken als de verkoper de inloggegevens van de bank invult. Met die inloggegevens kan de ‘koper’ betalingen doen vanaf de rekening van de verkoper.

Dit soort vormen van fraude vinden in eerste aanleg plaats op verkoopplatformen als Marktplaats, Vinted en Facebook Marketplace. Bij de meeste aangiftes van betaalverzoekfraude, 90 procent in 2020, ontstond het contact via Marktplaats, aldus de politie. Gesprekken tussen 'koper' en verkoper worden vervolgens met een excuus verplaatst, vaak naar WhatsApp. Daardoor wordt het voor het platform onmogelijk om nog in te grijpen. Het totale schadebedrag was tussen de 500.000 en 800.000 euro per maand.

Technische maatregelen

De samenwerking leidde onder meer tot technische maatregelen die zijn doorgevoerd op het platform, waardoor bijvoorbeeld telefoonnummers van particuliere gebruikers niet langer automatisch zichtbaar werden bij plaatsing van een nieuwe advertentie. "Gebruikers van het platform moeten nu bewust kiezen om het telefoonnummer zichtbaar te maken en hierbij verplicht een voorlichtingstekst over deze vorm van fraude doorlopen. Daarnaast hebben wij via e-mails van gebruikers en notificaties miljoenen gebruikers voorgelicht over deze vorm van fraude", zegt een woordvoerder van Marktplaats.

De politie geeft wel aan dat het nodig is dat mensen aangifte doen. "We zien vaak dat mensen uit schaamte of onwetendheid geen aangifte doen. Het is ontzettend belangrijk dat slachtoffers dat wel doen, want juist door die aangiftes krijgen we een fenomeen in beeld en kunnen we de juiste prioriteiten leggen in de opsporing, preventie en verstoring", zegt Sylvia Laurensse van het cybercrimeteam van de politie in Limburg.

Meer uit Binnenland

RUG in gesprek met Vindicat over incident met brandwonden

GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat met Vindicat in gesprek over een incident bij de studentenvereniging, zegt een woordvoerder vrijdag. Tien eerstejaarsleden van de vereniging zouden eerstegraads brandwonden hebben opgelopen tijdens een dispuutsweekend. Ze zouden zijn gebrandmerkt door de groep TYR, die verbonden is aan Vindicat, meldde Dagblad van het Noorden donderdag.

25 minuten geleden
Boeren en natuurclubs kritisch over Limburgse stikstofplannen

MAASTRICHT (ANP) - Boerenorganisaties en natuurclubs zijn erg kritisch over de plannen van de provincie Limburg om stikstofuitstoot terug te dringen. Het 'stikstofoffensief' moet de vergunningverlening weer op gang brengen.

35 minuten geleden
ACP vindt communicatie rond NAVO-top gebrekkig

BAARN (ANP) - Politiemedewerkers weten nog niet precies waar ze aan toe zijn als ze werken tijdens de NAVO-top in juni. Dat meldt politiebond ACP. Roosters en vakanties worden intussen aangepast. Begrijpelijk, zegt bestuurslid Patrick Fluyt. Maar er blijven veel praktische vragen openstaan. Fluyt hoopt dat er nog meer instructies komen.

1 uur geleden
EBU gaat stemmenwerving bij songfestival onderzoeken

GENEVE (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) gaat het werven van stemmen door landen tijdens het Eurovisie Songfestival tegen het licht houden. Dat schrijft songfestivaldirecteur Martin Green vrijdag in een open brief op de website van de organisatie. Hij reageert hiermee op de hoge score van Israël, dat in diverse landen van de vakjury geen punten kreeg, maar van het publiek wel twaalf punten kreeg. Israël voerde heel actief online campagne om stemmen te werven.

1 uur geleden
Servers offline gehaald in internationale actie tegen cybercrime

DRIEBERGEN (ANP) - Internationale opsporingsdiensten hebben deze week wereldwijd meer dan driehonderd servers offline gehaald, waardoor cybercriminelen niet meer bij hun systemen kunnen. Daarvan stonden zestig servers in datacentra in Nederland. Met de al langlopende Operation Endgame pakken internationale politiediensten nu verder door in de bestrijding van ransomware, meldt de politie.

6 uur geleden
Jeugdeducatiefonds: geen gelijke kansen voor scholieren

UTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.

8 uur geleden
Aantal kinderontvoeringen in 2024 gedaald naar 200 kinderen

HILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.

8 uur geleden