Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt.

In de eerste drie maanden van dit jaar bestelden klanten voor 3,6 miljard euro aan nieuwe machines voor de productie van halfgeleiders, waarvan 656 miljoen euro voor de geavanceerdste variant EUV. Dat is aanzienlijk minder dan in het vierde kwartaal van 2023, toen ASML voor bijna 9,2 miljard euro aan orders binnenkreeg.

Volgens financieel topman Roger Dassen zijn de kwartaalcijfers van het aantal orders altijd erg wisselvallig. "Als je naar de afgelopen zes maanden kijkt, dus het vierde kwartaal en eerste kwartaal, heb je het over bijna 13 miljard euro en dat is een aanzienlijk bedrag", zegt hij in een toelichting.

Tussenjaar

De omzet van ASML daalde tot 5,3 miljard euro, tegenover 7,2 miljard euro in het vierde kwartaal van vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 1,2 miljard euro. Dat was een kwartaal eerder nog ruim 2 miljard euro. De brutowinstmarge was met 51 procent hoger dan ASML zelf verwachtte, stipt Dassen aan.

ASML blijft bij zijn eerdere verwachtingen voor heel 2024. Het bedrijf ziet dit jaar als een tussenjaar waarin de omzet niet stijgt, maar wel forse investeringen nodig zijn voor de verwachte groei van de chipsector na 2025. Daarom kondigde het bedrijf eerder al kostenbesparingen aan. Het bedrijf zei ook dat verdere uitbreiding mogelijk buiten Nederland is, omdat het vestigingsklimaat hier te ongunstig dreigt te worden.

Exportbeperkingen

Bij de kwartaalcijfers zei ASML niets over de mogelijke impact van extra beperkingen op de export naar China. De Verenigde Staten willen dat Nederland ook de dienstverlening van ASML aan Chinese klanten met bepaalde chipmachines aan banden legt, kwam eerder via de persbureaus Bloomberg en Reuters naar buiten.

Eerder breidde de regering op aandringen van de Amerikanen al exportbeperkingen voor ASML uit. Naast de geavanceerdste EUV-machines mag het bedrijf ook bepaalde modellen van de op een na nieuwste generatie niet meer verkopen in het Aziatische land. De VS stellen dat China met de moderne chiptechnologie militair te sterk kan worden. De nieuwe exportbeperkingen, die sinds begin dit jaar van kracht zijn, raken ongeveer 15 procent van de omzet in China.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

46 minuten geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

2 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

3 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

4 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

5 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

13 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

16 uur geleden